Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire


Data: 18.01.2016

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai pentru ca potentialii creditori ai companiei falimentate trimit prea putine cereri de plata catre Fondul de Garantare, dar si ca urmare a lentorii in analiza dosarelor de care sunt acuzate institutiile abilitate cu avizarea acestora. Potentialii creditori ai societatii Astra Asigurari, intrata in faliment, au transmis pana la sfarsitul anului 2015 doar 11.200 cereri de plata, cu o valoare estimată de 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 dosare de dauna preluate de la Astra, au anuntat reprezentantii Fondului de Garantare a Asigurarilor, institutie criticata, la randul ei, pentru ca nu a facut intr-un ritm alert analiza si avizarea finala a sumelor de plata. Pana la 31 decembrie 2015, Comisia Speciala a avizat doar 264 de dosare, cu o valoare acceptata la plata de 1,5 milioane de lei. Pentru a evita supraaglomerarea si aparitia starii de nemultumire in randul potentialilor creditori de asigurari ai Astra Asigurari, FGA recomanda intreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plata din timp, astfel incat pagubitii sa poata beneficia de o plata cat mai rapida a sumelor cuvenite.

La data de 1 octombrie 2015, Fondul de Garantare a Asigurarilor a preluat de la Astra Asigurari 57.210 dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare, precum si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare. FGA a mai preluat:

* 1.826.483 de polite si 51.566 de dosare de dauna din România,

* 191.241 de polite si 4.809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria,

* 22.752 de contracte in vigoare si 642 de dosare de dauna aferente activitatii Astra în Slovacia

* 6.128 de contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra în Germania.

Pana la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de dauna.

Potrivit legii, Fondul de Garantare poate efectua plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ce hotararea de deschidere a procedurii falimentului ramane definitive şi doar catre păgubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 de lei pentru fiecare creditor. Cererea pentru despagubire o face creditorul de asigurare - pagubitul, dar el poate mentiona ca beneficiarul sumelor de plata sa fie service-ul care a reparat masina. Conform Normei 16/2015, service-urile auto nu sunt creditori de asigurare. Dupa ce hotararea judecatoreasca de deschidere a procedurii de faliment ramane definitiva, vor mai trece doar cateva zile, 5-7 zile lucratoare, intre momentul in care dosarul este considerat complet si aprobat de Comisia Speciala si pana la data platii efective.

Tribunalul Bucuresti a aprobat, la inceputul lunii decembrie, falimentul companiei Astra Asigurari, iar instanta a numit ca lichidator judiciar provizoriu firma KPMG Restructuring SPRL, care va fi platita cu 10.000 lei pe luna de Astra Asigurari. Astra Asigurari s-a aflat in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anuntului ASF ca va cere falimentul Astra, la finele lunii august, compania avea 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile.

ASF a cerut falimentul Astra la o zi dupa ce compania si actionarii sai, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, au deschis o actiune proprie la Curtea de Apel Bucuresti cerand anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a Astra. Instanta a respins la mijlocul lunii octombrie acest caz, insa solutia nu este definitiva.

The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Articole Astra Asigurari »

Falimentul Astra lasa in urma dosare si incertitudini

Astra Asigurari, una dintre cele mai mari firme de asigurari din tara, si-a pierdut recent...

Sunt asigurat ASTRA - Cui ma adresez dupa falimentul companiei?

Asiguratii ASTRA care au bani de recuperat in urma unor daune trebuie sa se adreseze direct...

Impactul Falimentului ASTRA Asigurari

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis in februarie 2014 deschiderea procedurii de...

In pragul colapsului, ASTRA Asigurari face ASF o contraoferta

actualmente administrator special numit de ASF in cazul ASTRA.capital, asa incat finantarea trebuie...

Astra cere ridicarea restrictiilor impuse de ASF

Actionarii companiei Astra Asigurari vor suspendarea majorarii de capital social dispusa de...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

BursaAsigurarilor