Piata asigurarilor generale se afla sub presiunea inmultirii accidentelor auto si a scumpirii reparatiilor. Profitul operational din trimestrul doi al celui mai mare asigurator de pe piata locala, Allianz-Tiriac, a fost lovit puternic de cresterea rapida a ratei daunelor. Daca in perioada aprilie-iunie a anului trecut Allianz-Tiriac raporta un castig operational din asigurari generale de 5 mil. euro, in trimestrul doi din acest an profitul a scazut de cinci ori, pana la 1 mil. euro.
Scaderea profitului a fost cauzata de constituirea unor rezerve de dauna mult mai mari decat in alti ani, care sunt necesare pentru acoperirea daunelor viitoare. Intreaga piata a asigurarilor trece de cativa ani prin cea mai neagra perioada de dupa 1990, castigurile companiilor fiind spulberate de cheltuielile cu daunele, in conditiile in care si preturile politelor sunt reduse din cauza concurentei mari. Pierderile de zeci de milioane de euro pe an au devenit deja ceva obisnuit pentru asiguratori, actionarii fiind nevoiti sa aduca in fiecare an bani de acasa pentru a le acoperi, fara sa stie daca isi vor recupera vreodata investitia. Anul trecut, piata asigurarilor a inregistrat o pierdere neta de 76 mil. euro, aceasta fiind suma cu care pierderile raportate de companii au depasit profiturile.
Allianz-Tiriac a fost in ultimii ani una dintre putinele companii de asigurari care reuseau sa obtina profituri consistente, alaturi de asiguratori ca ING, Omniasig sau AIG Life. In trimestrul doi al acestui an insa, rata daunei din asigurari generale, polite care au o pondere de peste 90% in businessul companiei, a crescut cu aproape 12 puncte procentuale.
Rata daunei arata raportul dintre cheltuielile cu despagubirile platite clientilor plus variatia rezervei de dauna si sumele incasate din vanzarea politelor. De la 72,1% in trimestrul doi din 2007, aceasta a urcat la 83,7%, potrivit unui raport publicat ieri de grupul german Allianz, principalul actionar al companiei.
Aceasta inseamna ca din 100 de lei incasati din vanzarea de asigurari, 83,7 lei merg in plata daunelor, iar cu restul de 16,3 lei compania trebuie sa acopere costuri administrative, salariale sau cu comisioanele platite agentilor sau brokerilor, astfel incat sa iasa pe profit.
Reprezentantii Allianz-Tiriac spun ca aceasta evolutie a ratei daunei a fost cauzata de cresterea rezervelor pentru daunele neavizate. Asiguratorii constituie astfel de rezerve pentru a-si acoperi daunele viitoare.
`In special in trimestrul al doilea, calculul rezervei de daune neavizate (Incurred but not reported - IBNR -claims) a fost unul foarte conservator. Altfel spus, a fost luat in calcul scenariul cel mai defavorabil care s-ar putea consemna in ceea ce priveste evolutia daunelor intamplate, dar neavizate pe segmentul auto. Probabilitatea ca acest 'worst case scenario' sa se si intample este insa foarte mica`, a declarat Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac.
Raportul dintre cheltuieli cu daune plus rezerve si incasarile din vanzarea de asigurari, adica rata combinata, a trecut de 100% in trimestrul doi.
Daca in trimestrul doi din 2007 rata combinata era de 86,5%, anul acesta ea a ajuns la 106,8%, ceea ce inseamna ca sumele cheltuite sunt mai mari decat incasarile.
In trimestrul doi, Allianz-Tiriac a inregistrat prime brute subscrise de 92 de milioane de euro din asigurari generale si de 9 milioane de euro din asigurari de viata. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterile au fost de 11% pe asigurari generale si de 29% pe asigurari de viata. Cifra de afaceri totala in trimestrul doi a fost de 101 milioane de euro.
Daca in asigurari generale daunele au crescut fata de trimestrul doi din 2007, in asigurari de viata lucrurile stau mai bine, rata daunei fiind de 24,6%, fata de 41,6% in aceeasi perioada a anului trecut. Asigurarile de viata au insa o pondere redusa, de doar 9%, in afacerile companiei. Raportul Allianz nu precizeaza si profitul operational din asigurari de viata in trimestrul doi.
La nivelul primului semestru, Allianz-Tiriac a raportat o stagnare a profitului operational din asigurari generale, la 4 mil. euro, iar in asigurari de viata a trecut pe profit, cu un plus de 1 mil. euro, de la o pierdere de 1 mil. euro in prima jumatate a anului trecut. Rata combinata a trecut de 100% in aceasta perioada, ajungand la 104,8% in asigurari generale, de la 94,8% in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna ca aceste polite devin tot mai putin profitabile.
In asigurari de viata, rata cheltuielilor cu daune a inregistrat o imbunatatire, de la 34,1% in primele sase luni ale anului trecut la 27,6% in prima jumatate a acestui an.
Primele brute subscrise de Allianz-Tiriac in primul semestru au fost de 212 mil. euro, din care 194 mil. euro din asigurari de viata si 18 mil. euro din asigurari generale. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea pe asigurari generale este de 12%, la fel ca pe asigurari de viata.
Un articol de: Angela Placinta
Intgral in Ziarul Financiar
Omniasig si Pilkington au inaugurat, luni, punctul de lucru Pilkington Bucuresti - Grivita,...
Societatile de asigurari au devenit tinte sigure ale fraudelor, in special dupa declansarea crizei...
Pe piata romaneasca se manifesta o tendinta de crestere a cererilor de despagubire pentru daune...
Omniasig, una dintre cele mai mari companii de asigurari, controlata de grupul austriac Vienna...
Gigantul francez de asigurari AXA a inceput sa aduca bani in compania pe care a preluat-o la...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...