Procesul de consolidare a pietei pensiilor private obligatorii va continua in ritm accelerat, scotand cel putin trei jucatori din sistem pana la finalul lui 2009, in contextul in care firmele incaseaza contributii reduse si au nevoie de un numar cat mai mare de clienti pentru a-si spori eficienta.
De altfel, consolidarea pietei a inceput inca din 2008, prin anuntarea a doua intelegeri de fuziuni: grupul Banca Comerciala Romana (BCR) s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia, iar Interamerican si Bancpost au anuntat in decembrie ca vor sa fuzioneze. Tranzactiile ar urma sa se incheie in 2009.
In urma acestor intelegeri, sectorul pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar urma sa ramana cu 12 jucatori, fata de 14 in prezent. Initial, la startul campaniei de aderare pe pilonul II, in septembrie 2007, au intrat in afacere 18 companii, din care patru au abandonat la inceputul anului 2008, deoarece au strans prea putini clienti.
"Noua sau zece administratori vor ramane pe piata pensiilor private obligatorii cel putin prin intentiile exprimate, in conditiile in care 2009 ar putea fi anul deciziilor de concentrare a pietei si in special de fuziuni", a estimat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Seful arbitrului pietei pensiilor private considera ca intentiile de fuziuni intre fonduri "se vor manifesta" in 2009, chiar daca nu se vor materializa in acelasi an.
Directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private - al doilea jucator de pe pilonul II - considera ca vom asista la mai multe fuziuni in 2009 "chiar daca, juridic vorbind, nu toate vor putea fi incheiate in acelasi an".
`In afara de tranzactia anuntata deja, probabil ca vom vedea alte patru anunturi asemanatoare in 2009, pentru a ajunge la noua administratori (si noua fonduri) in cel mult doi ani`, a estimat Crinu Andanut.
Seful Allianz-Tiriac Pensii Private spune ca o consolidare a pietei va imbunatati eficienta sistemului `prin reducerea cheltuielilor fixe totale de administrare si prin facilitarea obtinerii de economii de scala, prin volume mai mari de clienti`.
Directorul general al AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma, nu se asteapta la schimbari importante in clasamentul primilor sase jucatori de pe piata, dar crede ca vom asista la fuziuni mai consistente intre fonduri dupa trecerea crizei.
Omniasig si Pilkington au inaugurat, luni, punctul de lucru Pilkington Bucuresti - Grivita,...
Societatile de asigurari au devenit tinte sigure ale fraudelor, in special dupa declansarea crizei...
Pe piata romaneasca se manifesta o tendinta de crestere a cererilor de despagubire pentru daune...
Omniasig, una dintre cele mai mari companii de asigurari, controlata de grupul austriac Vienna...
Gigantul francez de asigurari AXA a inceput sa aduca bani in compania pe care a preluat-o la...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...