Piata clinicilor private creste proportional cu numarul de asigurari private, fenomen dublat de cresterea numarului de abonamente medicale private, pe fondul incapacitatii statului de a asigura servicii medicale la standarde comparabile cu statele membre ale Uniunii Europene.
Industria serviciilor medicale din Romania, una in care administrarea centralizata si-a demonstrat ineficienta pentru o lunga perioada de timp, va deveni tot mai profitabila.
De fapt, motorul cresterii acestei industrii este incapacitatea statului de a asigura servicii medicale la standarde comparabile cu statele membre ale Uniunii Europene, dublata de preferinta tot mai frecventa a romanilor pentru asigurarile de sanatate private. Serviciile medicale private vor atrage, astfel, investitii de sute de milioane de euro in urmatorii ani, potrivit estimarilor companiilor care activeaza in piata.
O alta estimare, si mai optimista, arata ca numarul asiguratilor din sistemul privat ar putea ajunge la 500.000, iar piata serviciilor medicale ar putea sa atinga valoarea de 400-500 de milioane de euro, in urmatorii cinci ani.
Contractele cu asiguratorii, cheia profitului
Aceasta inseamna ca piata clinicilor private creste proportional cu majorarea numarului de asigurari private si a abonamentelor medicale private. Printre furnizorii de servicii medicale care lucreaza cu asiguratori se numara cele mai importante clinici din Romania, Medicover, Romar, Euroclinic, Diagnosis, iar Medlife este in discutii cu mai multi asiguratori pentru implementarea unor astfel de solutii.
Batalia este extrem de mare si pe piata asigurarilor private de sanatate, in care activeaza cel putin patru asiguratori cu experienta, Omniasig Addenda, Aviva, Interamerican si Allianz-Tiriac, cu produse diversificate de asigurare.
Tendinta este atat colaborarea cu asiguratori, cat si investitii care sa vizeze serviciile medicale integrate. Acestea includ in cadrul unui sistem unitar produsul de asigurare, asistenta medicala primara, serviciile specifice policlinicilor, analizele, precum si spitalizarea in cadrul unei unitati private.
Venituri de 4 mil. euro in sase luni pentru Medicover
Lider pe piata clinicilor private este compania Medicover, cu o retea care include Polonia, Ungaria, Romania, Estonia si Republica Ceha si venituri la nivelul grupului in acest an de 36 milioane euro, cu 31% mai mult comparativ cu intervalul similar din 2005. Medicover Romania a inregistrat in primele sase luni ale anului venituri de patru milioane euro, in crestere cu 35% comparativ cu intervalul similar din 2005. Numarul abonatilor Medicover Romania, in intervalul analizat, a crescut cu 27% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, ajungand la 37.000. In prezent, compania administreaza sase centre medicale, din care trei in Bucuresti si cate unul in Focsani, Cluj-Napoca si Constanta. De asemenea, Medicover colaboreaza cu peste 60 de clinici partenere, situate in toate resedintele de judet si in alte orase importante.
Piata este dominata acum de cateva companii care fac profituri bunicele, ca Centrul Medical Romar, Medlife, Centrul Medical Unirea, Medsana si Hiperdia, cu venituri realizate in 2005 intre 2 si 12 milioane de euro. Desi afacerile nu sunt impresionante in acest moment, in urmatorii ani va fi inregistrat un numar tot mai mare de clienti, iar o cota de piata buna se va transforma curand in profituri cu multe zerouri in coada.
Crestere sustinuta la asigurari
Asigurarile private de sanatate incearca sa isi faca loc pe o piata dominata de segmentul asigurarilor generale. Anul trecut, primele brute subscrise de companiile de asigurari de sanatate au avut o pondere de 0,9% in totalul pietei, iar valoarea acestui segment in PIB a constituit circa 0,013%, in crestere cu 50% fata de anul precedent si in valoare de 7,4 milioane de euro. Pana la aparitia Legii asigurarilor private de sanatate, in 2004, persoanele care doreau un astfel de serviciu puteau apela la clinicile private, care ofereau abonamente pentru servicii medicale. In 2004, piata acestor abonamente era estimata la 10 milioane de euro, iar numarul abonatilor la 90.000. In acest an, volumul serviciilor medicale private este estimat la 25 de milioane de euro, in timp ce bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este de doar 2,1 miliarde de euro.
Sursa: Curierul National
Omniasig si Pilkington au inaugurat, luni, punctul de lucru Pilkington Bucuresti - Grivita,...
Societatile de asigurari au devenit tinte sigure ale fraudelor, in special dupa declansarea crizei...
Pe piata romaneasca se manifesta o tendinta de crestere a cererilor de despagubire pentru daune...
Omniasig, una dintre cele mai mari companii de asigurari, controlata de grupul austriac Vienna...
Gigantul francez de asigurari AXA a inceput sa aduca bani in compania pe care a preluat-o la...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...