Proprietarii de mari imobile din
Greu de crezut, dar terorismul este trecut frecvent pe lista riscurilor acoperite de politele de asigurare ale marilor cladiri din Bucuresti. `Cu toate ca probabilitatea ca locatii din Romania sa fie tinta atacurilor teroriste este redusa, o astfel de polita este aproape nelipsita in cazurile cladirilor de birouri in care isi desfasoara activitatea firmele multinationale sau ale marilor centre comerciale`, declara Magda Gales, director al CND International Insurance Broker. Potrivit acesteia, protectia in situatii de terorism se face in general pentru limite mai mici decat valoarea integrala a cladirii, in principal datorita costului ridicat al acestei polite.
Pentru o cladire de 30 de milioane de euro, costul unui program complet de asigurare se situeaza in jur de 40.000-50.000 de euro anual, in functie de nivelul de protectie dorit. In timp ce majoritatea firmelor de intermediere in asigurari se bazeaza pe politele auto, CND International s-a specializat in plasarea riscurilor pentru mari imobile, precum Charles de Gaulle Plaza, Opera Center, Bucharest Business Park, Baneasa Center, Avrig Business Center si Budisteanu Business Center.
Cu ochii pe pompieri
Pentru astfel de cladiri sunt disponibile pachete de asigurare care pot include, pe langa riscurile de baza, cum sunt cele de incendiu, trasnet, explozie, cutremur, fenomene atmosferice, inundatii, si riscuri specifice, precum spargeri de conducte, vandalism sau tulburari sociale. O polita complexa poate viza chiar si daunele produse de o greutate prea mare a stratului de zapada, de grindina, de unda de soc a unei explozii, chiar si onorariile pentru interventia pompierilor. In cazul intreruperii activitatii ca urmare a producerii unui risc asigurat, companiile sunt despagubite si cu contravaloarea chiriilor suspendate. Astfel, daca esti proprietarul unei cladiri de peste 100 milioane de euro, poti sa dormi linistit cu asigurarea sub perna.
Linistea are insa un pret: primele anuale de asigurare sunt cuprinse intre 0,075% si 0,165% din suma asigurata, egala de regula cu valoarea de reconstructie a cladirii. `Paza buna` nu numai ca `trece primejdia rea`, dar reduce si pretul politei. De exemplu, primele de asigurare pentru daune materiale la cladiri de birouri de clasa A, bine protejate, cu sisteme integrate de control si alarma, se situeaza in prezent sub 0,1% din valoarea asigurata, conform Magdei Gales. Acesti bani nu sunt aruncati pe fereastra. Daunele despagubite se situeaza intre cateva mii si 100.000 de euro. Exista multe cazuri de pagube lichidate.
Firma Generali, de exemplu, a platit despagubiri `modice` de sub 50.000 euro pentru un obiectiv asigurat, sustine Georgiana Popescu, Head of Corporate Risks in cadrul grupului. Sumele asigurate se pot situa intre zece milioane si peste 100 de milioane de euro, completeaza Georgiana Popescu. Grupul Generali a incheiat contracte pentru Iulius Mall din
Marii dezvoltatori imobiliari prefera asiguratori de marca internationala, precum Allianz-Tiriac, AIG Romania, Generali sau companii precum Asirom, Astra-Uniqa si Omniasig. Acestea sunt sustinute de puterea financiara a grupurilor din care fac parte. Motivele sunt, pe de o parte, notorietatea, iar pe de alta parte, capacitatea efectiva de a prelua in asigurare sume de ordinul zecilor de milioane de euro, pe baza unor contracte de reasigurare solide. `Uneori, daca riscul este foarte mare, este nevoie de o coasigurare, intre mai multi asiguratori`, afirma Mihai Lucanu, director in cadrul AIG Romania. De remarcat ca AIG prefera sa discute aceste contracte cu brokerii, foarte rar cu proprietarii sau administratorii cladirilor. De altfel, peste 90% din contractele de asigurare ale cladirilor sunt intermediate de brokeri.
BRD-Groupe Societe Generale prefera, de asemenea, brokeri, in dubla calitate de proprietar si locatar al celebrului
`Un procentaj din primele de asigurare revine fiecarui chirias, fiind incluse in cheltuielile de mentenanta`, declara Despina Ponomarenco, director de comunicare la Eurisko. Contractele de asigurare se finalizeaza si in functie de relatiile dintre asigurat si societatea de asigurare (relatii comerciale, de grup etc.). In unele cazuri, proprietarul este chiar asiguratorul.
Cheltuieli si riscuri acoperite de asiguratori
Daune materiale la cladire si instalatiile aferente:
- Incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor sau obiectelor transportate de acestea, lovirea de catre autovehicule care apartin tertilor.
- Cutremur, inundatii, aluviuni, furtuna, fenomene atmosferice - grindina, prabusirea si alunecarea terenului, greutatea stratului de zapada, unda sonica, evenimente socio-politice (acte de vandalism, greve, tulburari civile, rascoale), furt (prin efractie) si talharie, cheltuieli pentru indepartarea resturilor.
- Avarii la instalatiile de apa, onorarii ale expertilor in caz de dauna, onorarii pentru interventia pompierilor, derogare de la regula proportionalitatii, despagubire acordata in avans.
- Intreruperea de afaceri
- Pierderea de profit, veniturile din chirii (care poate surveni ca urmare a producerii unui risc asigurat).
- Terorism
- Raspundere civila fata de terti (acopera daunele materiale sau vatamarile corporale suferite de vizitatori sau clienti in incinta spatiului asigurat).
- Asigurarea de raspundere civila este interesanta in special in legatura cu raspunderea fata de chiriasi. Proprietarul sau operatorul unei cladiri de birouri este raspunzator fata de chiriasii sai, daca din cauze ce tin de functionarea cladirii, acestia din urma sufera prejudicii materiale.
BRD Tower este asigurat, printre altele, impotriva riscului de incendiu si a altor calamitati, inclusiv cutremur, terrorism.
Europe House, asigurata prin Omniasig inca de acum cinci ani. Valoarea de achizitie a fost de 31 de milioane de euro
Charles de Gaulle Plaza - asigurare prin CND International. Valoarea imobilului: 80 de milioane de euro
Sursa: www.capital.ro
Omniasig si Pilkington au inaugurat, luni, punctul de lucru Pilkington Bucuresti - Grivita,...
Societatile de asigurari au devenit tinte sigure ale fraudelor, in special dupa declansarea crizei...
Pe piata romaneasca se manifesta o tendinta de crestere a cererilor de despagubire pentru daune...
Omniasig, una dintre cele mai mari companii de asigurari, controlata de grupul austriac Vienna...
Gigantul francez de asigurari AXA a inceput sa aduca bani in compania pe care a preluat-o la...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...