Asigurarile private de sanatate prind mai bine la tineri


Data: 23.11.2006

Pe langa faptul ca, in Romania, nu exista o cultura a asigurarii care sa accelereze cresterea pietei, nici mediul politic si legislativ nu ofera parghiile necesare stimularii companiilor pentru achizitia acestui tip de produse pentru angajati.


Care sunt avantajele unei asigurari private de sanatate? Potrivit specialistilor din domeniu, acestea ar putea fi rezumate in cateva cuvinte: accesibilitatea, calitatea si confortul serviciului medical, precum si eliminarea platilor informale. Intrarea unei persoane care are aproape 30 de ani, de exemplu, in cadrul unui sistem de sanatate privat inseamna, in primul rand, posibilitatea de a preveni si monitoriza problemele de sanatate ce pot aparea, in timp, la costul unei prime lunare relativ ieftine, in comparatie cu ceea ce se plateste la stat. In plus, majoritatea asiguratorilor lucreaza cu furnizori privati de servicii de sanatate, ceea ce presupune calitate si promptitudine mult imbunatatite, fata de sistemul sanitar public.

Mircea Oprescu, directorul Departamentului Sanatate din cadrul Interamerican, estimeaza ca piata romaneasca a asigurarilor private de sanatate este de cinci milioane de euro. Potentialul este, desigur, mult mai mare, in conditiile unei legislatii favorabile. Principala bariera, in acest moment, este lipsa pachetului de servicii medicale de baza oferit de catre stat, pe care asiguratorii il asteapta de cinci ani. Stabilirea acestuia va permite celor sapte jucatori din piata de profil sa-si ajusteze ofertele.

`Din pacate, ritmul de crestere a pietei continua sa fie lent si, prin urmare, mai putin satisfacator pentru asiguratori, cum este si Interamerican, care a facut investitii serioase in sistemul de sanatate privat. Adevarata evolutie va aparea in momentul in care va exista o legislatie mai clara si o incurajare fiscala reala`, precizeaza Mircea Oprescu.

In opinia sa, romanii nu achizitioneaza inca asigurari private fie si pentru ca sentimentul larg raspandit in randul populatiei este ca, la noi, sanatatea este gratuita. Din aceasta cauza, cererea pentru astfel de produse nu este inca foarte mare din partea persoanelor fizice. Companiile, insa, urmeaza un trend mult mai bun, din ce in ce mai multe firme dorind sa ofere, printre altele, si beneficii medicale angajatilor lor.


Sondajele arata ca populatia nu cunoaste oferta


Luna trecuta, MEDNET Marketing Research Center a efectuat o cercetare sociologica Asibus privind piata asigurarilor private de sanatate din Bucuresti. Studiul releva faptul ca 70% din cele 1.140 de persoane chestionate nu cunosc furnizori de astfel de servicii. Analizand rezultatele din perspectiva socio-demografica, putem preciza faptul ca cei intre 31 si 45 de ani sunt mai receptivi la ideea incheierii unei asigurari de sanatate, 71% din respondentii apartinand acestei categorii de varsta precizand ca aceasta este cea mai buna varianta de a depasi o problema de sanatate ce ar necesita spitalizare. Persoanele intre 46 si 65 de ani, insa, prefera intr-o masura mai mare (44%) sa plateasca serviciile medicale de care ar avea nevoie in caz de spitalizare.

In ceea ce priveste beneficiile cele mai dorite de catre bucuresteni la locul de munca, femeile au mentionat asigurarile private de sanatate si de viata, abonamente la clinici private si bonuri de cadouri, in timp ce barbatii au optat intr-o masura mai mare pentru pensii private, prime si imprumuturi pentru angajati. Per total, asigurarea privata de sanatate au reprezentat a doua optiune pentru bucuresteni.

`Este un beneficiu extrem de dorit de catre angajati, ca alternativa la actualul sistem de management al sanatatii. Anul trecut, cand am realizat un studiu similar, s-a situat chiar pe primul loc. Din pacate, din cauza intarzierilor in definirea cadrului legislativ, a pierdut teren, in favoarea pensiei private, domeniu in care lucrurile sunt mult mai clare`, explica Lacramioara Laura Voinea, managing director la MEDNET Marketing Research Center.

Aderarea la UE va duce la dezvoltarea pietei

`Una dintre problemele pietei consta in faptul ca furnizorii de servicii medicale sunt reticenti in a incheia contracte cu asiguratorii, reticenta valabila, in special, in cazul spitalelor`, afirma Monica Pavelescu, director de marketing la Omniasig Life. `Atata vreme cat nu este clar definit pachetul de baza al serviciilor medicale oferite prin CNAS si nu sunt stabilite normele de aplicare a legislatiei referitoare la asigurarile private de sanatate, este dificil sa functioneze cursiv piata asiguratorilor privati. In mod cert insa, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va avea efecte pozitive: vor intra pe piata mai multi asiguratori, va creste calitatea si diversitatea ofertei, concurenta va reduce primele de asigurare, iar pe de alta parte, va creste categoric si cererea din partea populatiei`, adauga reprezentanta Omniasig Life.

Dr. Marina Otelea, director general la Medicover, face referiri la faptul ca sistemele de sanatate au multe particularitati in toate tarile din Uniunea Europeana, fiind diferite si foarte conservatoare. Internationalizarea din ce in ce mai mare a serviciilor medicale - de la radiografiile, care se interpreteaza in mod curent in alte tari, pana la operatii complicate, care se efectueaza la zeci de mii de kilometri distanta de tara de origine a pacientului, numai pentru a se face mai repede si cu un cost mai usor de suportat - este o tendinta care a aparut pregnant doar in ultimii ani.

`Aderarea noastra la Uniunea Europeana presupune si in acest domeniu intrarea intr-o piata comuna de servicii. Aceasta va permite romanilor sa isi cumpere mai usor orice fel de polite de asigurare, iar companiilor europene de profil, sa opereze in Romania`, considera dr. Marina Otelea.

Pe de alta parte, Mircea Oprescu este de parere ca nu sunt de asteptat modificari spectaculoase, deoarece standardele si regulamentele impuse de Uniune in ceea ce priveste sistemul de sanatate dintr-o tara membra sunt relativ putine.

`Ceea ce sper sa aduca integrarea este o altfel de abordare a mediului de afaceri din partea autoritatilor. Cred ca a venit timpul sa fim tratati mai degraba ca parteneri ai statului decat ca obiect de control si suspiciune. Societatile ar trebui lasate sa-si construiasca ofertele in conditii libere de piata, in care cel mai bun, mai competitiv si mai serios castiga`, conchide Mircea Oprescu. 

Sursa: www.capital.ro

Articole OMNIASIG »

Omniasig si Pilkinton au inaugurat primul service rapid

Omniasig si Pilkington au inaugurat, luni, punctul de lucru Pilkington Bucuresti - Grivita,...

Liviu Stoicescu, Omniasig Vienna Insurance Group: 4-5 milioane euro, blocate la plata din cauza suspiciunilor de frauda

Societatile de asigurari au devenit tinte sigure ale fraudelor, in special dupa declansarea crizei...

Rangam Bir, Allianz: Un client cere, pe RCA, o despagubire de 10 mil. lei

Pe piata romaneasca se manifesta o tendinta de crestere a cererilor de despagubire pentru daune...

Afacerile Omniasig in scadere la 9 luni

Omniasig, una dintre cele mai mari companii de asigurari, controlata de grupul austriac Vienna...

AXA Life Insurance primeste bani de la noul actionar

Gigantul francez de asigurari AXA a inceput sa aduca bani in compania pe care a preluat-o la...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor