Piata asigurarilor de credit comercial din Romania este in crestere si valoarea totala a primelor subscrise de partenerii comerciali a atins 30 milioane euro, a declarat, joi, Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.
`Este o activitate noua in Romania, dar pe piata asigurarilor de credit comercial exista companii din cadrul bancilor care deruleaza acest tip de operatiuni, cum sunt BCR Asigurari, Omniasig si Asiban, dar au aparut si firme internationale de renume care ofera acest tip de polite de asigurare`, a declarat Cristian Ionescu.
Asigurarea de credit comercial acopera riscul de neincasare a creantelor, respectiv riscul ca un debitor sa nu poata sau sa nu fie dispus sa plateasca.
`Contractele de asigurare de acest tip acopera in esenta furnizorul sau creditorul impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau de incapacitatea de plata a unui client`, a explicat directorul general al Coface Romania. Potrivit acestuia, prin aceste polite se asigura si neplata la scadenta, iar suma asigurata poate include principal, taxe (cum este taxa pe valoarea adaugata - TVA), penalizari, dobanzi pana la scadenta, costuri de asigurare si de transport. Societatea de asigurare verifica bonitatea clientului si emite un raport de credit catre furnizor, in baza caruia se acorda acestuia o limita de credit. Asiguratorul poate stabili o limita de credit sau aceasta poate fi discretionara, la alegerea creditoului, daca debitorul nu a avut restante in ultimele 12 luni. `Pot fi asigurare si riscuri in perioada de pre-livrare si chiar si riscul politic`, a mai spus Cristian Ionescu.
Pot fi incheiate polite de asigurare de credit comercial fie pentru intregul portofoliu de afaceri, fie pentru 85% din activitatile care sustin cifra de afaceri a unei companii sau pentru clientii cei mai mari, a explicat presedintele Coface Romania. Rata primei de asigurare este media intre 0,4% si 0,8%. `Prima minima de asigurare se calculeaza prin inmultirea ratei primei de asigurare cu cifra de afaceri estimata pe un an`, a spus Ionescu. Pe piata romaneasca, raspunderea maxima este de aproximativ 300 de ori valoarea primei minime sau o suma fixa. Perioada de asigurare pe care pot fi incheiate politele pentru credite comerciale este de un an, cu posibilitatea de reinnoire automata.
Plata despagubirilor se face in termen de 30 de zile de la trimiterea notificarii pentru insolventa sau de cinci luni pentru neplata datoriilor la scadenta. `Daunele mici nu se platesc, se acorda bonusuri pentru lipsa despagubirilor, iar sumele recuperate care depasesc valoarea daunelor sunt rambursate`, a mai spus Cristian Ionescu.
Sursa: www.bloombiz.ro
Omniasig si Pilkington au inaugurat, luni, punctul de lucru Pilkington Bucuresti - Grivita,...
Societatile de asigurari au devenit tinte sigure ale fraudelor, in special dupa declansarea crizei...
Pe piata romaneasca se manifesta o tendinta de crestere a cererilor de despagubire pentru daune...
Omniasig, una dintre cele mai mari companii de asigurari, controlata de grupul austriac Vienna...
Gigantul francez de asigurari AXA a inceput sa aduca bani in compania pe care a preluat-o la...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...