Cod CC.01.00.E
Asigurarea facultativa a autovehiculelor
CONDITII SPECIFICE PENTRU AVARII
Art. 1. RISCURI ACOPERITE
OMNIASIG acorda despagubiri pentru:
1.1. Avarierea autovehiculelor, provocata de ciocniri, loviri sau izbiri cu orice corpuri mobile sau imobile aflate in afara sau in interiorul autovehiculului asigurat, zgarieri, caderi ale autovehiculelor (caderi in apa, caderi in prapastie, caderi din cauza ruperii podului etc), caderi pe autovehicule ale unor corpuri (copaci, blocuri de gheata sau de zapada, bolovani etc), derapari si rasturnari.
1.2. Avarierea autovehiculelor, provocata de incendiu, trasnet, explozie (inclusiv explozia rezervorului de carburant sau a celui de aer comprimat), chiar daca trasnetul sau explozia nu au fost urmate de incendiu, ploaie torentiala, grindina, inundatie, furtuna, uragan, cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren, avalanse de zapada, caderea unor corpuri pe cladirea in care se afla autovehiculul.
1.2.1. In caz de incendiu, se acorda despagubiri pentru pagube produse prin afumare, patare, carbonizare sau diverse alte distrugeri, precum si pentru avarieri cauzate de apa, ca urmare a masurilor luate in timpul producerii evenimentului asigurat pentru salvarea autovehiculului sau a constructiei in care se afla acesta.
1.2.2. In caz de trasnet sau explozie se acorda despagubiri si pentru pagube produse atunci cand trasnetul sau explozia s-a produs la distanta de autovehiculul respectiv, daca trasnetul sau explozia au fost cauza avariei.
1.2.3. In caz de inundatie, se acorda despagubiri pentru pagube produse ca urmare a acoperirii cu un strat de apa a locului unde se afla parcat (garat) sau stationat autovehiculul asigurat, precum si pentru pagube produse de actiunea mecanica a apelor curgatoare sau a obiectelor purtate de apa.
1.2.4. In caz de trasnet, furtuna, uragan, cutremur de pamant, prabusire, avalanse de zapada sau alunecare de teren, se acorda despagubiri si pentru pagube produse autovehiculului prin efecte indirecte (ex.: prabusirea unui copac lovit de trasnet, actiunea mecanica a obiectelor purtate de furtuna sau uragan, daramarea acoperisului sau constructiei in care se afla autovehiculul).
1.3. Pagube produse autovehiculului de avarii sau distrugeri provocate de masurile luate in timpul producerii evenimentului asigurat, pentru salvarea autovehiculului sau constructiei in care se afla acesta.
1.4. Pagube produse rotilor de rezerva si sculelor livrate de producatorul autovehiculului ca dotare standard (ex.: cric, cheie de roti), numai daca acestea se aflau in autovehicul si avarierea este urmare a unui eveniment asigurat.
1.5. Pagube produse echipamentului suplimentar si modificarilor constructive permanente, daca acestea sunt inscrise explicit in cererea chestionar, sunt cuprinse in sumele asigurate corespunzatoare si erau montate la autovehicul sau au fost asigurate ulterior printr-un Act aditional la polita iar avarierea lor este urmare a unui eveniment asigurat.
1.6. Pagube produse de autori necunoscuti rezultate ca urmare a unuia din riscurile prezentate mai sus.
OMNIASIG acorda despagubiri si pentru:
2.1. Cheltuielile de transport al autovehiculului in cadrul sumei asigurate, daca acesta nu poate fi deplasat prin forte proprii, de la locul producerii evenimentului asigurat la atelierul de reparatii cel mai apropiat sau la locul de adapostire, in limita tarifelor de transport percepute de firmele specializate. Prin locul de adapostire se intelege locul unde este parcat sau garat in mod obisnuit autovehiculul.
2.2. Cheltuielile facute in vederea limitarii pagubelor, daca sunt necesare, in urma unor pagube produse de riscuri cuprinse in asigurare si in cadrul sumei asigurate.
3.1. In temeiul prezentelor Conditii specifice, OMNIASIG nu acopera daunele produse in urmatoarele imprejurari:
3.1.1. Conducatorul autovehiculului asigurat se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a produselor sau substantelor stupefiante ori medicamentelor cu efecte similare, ori s-a sustras de la recoltarea probelor biologice sau toxicologice sau a parasit locul accidentului, in situatiile in care acest fapt nu este permis prin dispozitii legale.
3.1.2. Autovehiculul circula fara a avea certificat de inmatriculare valabil sau alta autorizatie de circulatie valabila la data producerii evenimentului asigurat.
3.1.3. Autovehiculul, in momentul accidentului, era condus de o persoana fara permis de conducere valabil pentru categoria respectiva, ori cu permisul de conducere retras ori anulat sau avea suspendat dreptul de a conduce, cu exceptia cazurilor cand autovehiculul adaptat cu comanda dubla, a fost condus de o persoana asistata de catre instructorul auto sau de examinator.
3.1.4. Dauna s-a produs in timpul sau ca urmare a participarii autovehiculului la concursuri, intreceri sau antrenamente pentru acestea.
3.1.5. Dauna s-a produs in timpul comiterii cu intentie a unor infractiuni ori in timpul in care persoana care conducea sau actiona autovehiculul era autoare a unei infractiuni sau contraventii si incerca sa se sustraga de la controlul politiei.
3.1.6. Dauna s-a produs ca urmare a unei coliziuni cu un vehicul feroviar (exclusiv tramvai).
3.2. OMNIASIG nu acorda despagubiri pentru:
3.2.1. Pagubele autovehiculului, ale unor parti componente sau piese ale acestuia, produse de alte cauze decat cele prevazute la art. 1, cum sunt pagubele cauzate prin :
- intrebuintare, functionare sau uzare (ex.: ruperea fuzetelor, a amortizoarelor, a arcurilor, a supapelor, a pinioanelor, spargerea pistoanelor, deschiderea capotei, explozia pneurilor in timpul mersului, griparea motorului sau a cutiei de viteze);
- defecte de fabricatie (de ex.: fisuri, goluri de turnare, tratament termic necorespunzator, tensiuni interne, ajustaje si tolerante necorespunzatoare, etc).
Daca insa datorita defectarii din orice cauza (inclusiv din cauzele prevazute la pct. 3.2.1. de mai sus) a unor piese ale autovehiculului, inclusiv ale pneurilor, se produc pagube din riscuri ca cele prevazute la art. 1, aceste pagube se despagubesc (ex.: daca din cauza ruperii barei de directie sau datorita exploziei unui pneu in timpul mersului, autovehiculul se rastoarna, se despagubesc pagubele produse prin rasturnare dar nu se despagubesc pagubele produse la bara de directie sau pneul explodat).
3.2.2. Pagube produse intr-un eveniment numai anvelopelor sau/si camerelor de aer.
3.2.3. Pagube produse ca urmare a unor reparatii necorespunzatoare ori datorate reparatiilor sau interventiilor executate de persoane neautorizate.
3.2.4. Pagube produse prin influenta temperaturii asupra motorului autovehiculului (ex. avarii la blocul motor, chiulasa sau la sistemul de racire, produse ca urmare a inghetarii apei sau a agenului de racire) si cele produse elementelor mecanice ca urmare a lipsei sau insuficientei ungerii, supraincalzirii oricaror ansambluri sau subansambluri ale autovehiculului din orice alte cauze decit cele cuprinse in asigurare, precum si pagube produse prin aspirarea apei in motor.
3.2.5. Pagube produse de coroziuni cauzate de electrolitul bateriei de acumulatori, combustibili, apa, alte substante ce se afla in instalatiile autovehiculului.
3.2.6. Pagube produse ca urmare a actiunii acizilor, oricaror substante chimice sau ca urmare a poluarii/contaminarii de orice natura si din orice cauza.
3.2.7. Pagube produse acelor parti componente ale autovehiculului ce erau avariate la incheierea asigurarii si sunt mentionate in raportul inspectie de risc, care nu au fost remediate si avizate la OMNIASIG ca atare, pana la data producerii evenimentului asigurat.
3.2.8. Pagube produse autovehiculului datorita incarcarii si/sau ancorarii necorespunzatoare a marfii pe timpul transportului.
3.2.9. Pagube produse autovehiculului, unor parti componente sau piese ale acestuia cauzate de trepidatii in timpul mersului.
3.2.10. Pagube produse pieselor de rezerva, combustibililor, huselor, prelatelor, paturilor sau altor bunuri existente in autovehicul cu exceptia celor prevazute la punctele 1.4 si 1.5 si a prelatelor montate la autovehiculele cu coviltir.
3.2.11. Pagube cauzate de incendiul sau explozia produsa prin folosirea in incaperea in care se afla autovehiculul, in interiorul sau in apropierea autovehiculului, a focului deschis, inclusiv a luminii cu flacara deschisa (neaparata de sticla sau sita) ori ca urmare a depozitarii necorespunzatoare a unor substante periculoase sau combustibile.
3.2.12. Pagube produse instalatiilor si aparaturii electrice numai prin actiunea curentului electric, daca acestea nu au fost urmate de incendiu si cu respectarea prevederilor pct. 3.2.1.;
3.2.13. Pagube provocate de explozii, incendii cauzate de materialele si substantele periculoase transportate, inclusiv in timpul operatiunilor de incarcare/descarcare, daca nu exista avize ADR pentru autovehicul si conducatorul auto, precum si pentru operatiunile respective, eliberate de autoritatea competenta. Prezenta excludere valideaza si in cazul utilizarii unor dispozitive improvizate sau neomologate.
3.2.14. Pagube produse cu prilejul distrugerii sau avarierii cladirii, in care s-a aflat autovehiculul, din vina detinatorului autovehiculului, a prepusilor sai sau a persoanelor care au consimtamintul Asiguratului de a conduce respectivul autovehicul, precum si a persoanelor fizice care in mod statornic locuiesc si gospodaresc impreuna cu Asiguratul sau Beneficiarul.
3.2.15. Pagubele de orice fel produse autovehiculului prin patrunderea voluntara a acestuia in locuri acoperite de apa.
3.2.16. Pagube produse tertilor (raspundere civila).
3.3. In cazuri justificate, OMNIASIG este indreptatit sa nu acorde despagubiri cand se constata ca accidentul s-a produs datorita defectarii, deteriorarii sau functionarii anormale a unor piese montate la autovehicul, neomologate de autoritatile competente pentru tipul respectiv de autovehicul, prin derogare de la prevederile paragrafului 3.2.1. alineatului 2.
3.4. OMNIASIG este indreptatit sa nu acorde despagubiri in cazul in care se produc numai zgirieturi ale vopselei autovehiculului, ale geamurilor, oglinzilor, farurilor, stopurilor, semnalizatoarelor, produse de autori necunoscuti in timp ce autovehiculul se afla parcat sau stationat, daca politia nu confirma ca acestea s-au produs in urma unui eveniment rutier sau a caderii pe autovehicul a unor corpuri care ar putea produce aceste avarii.
Art. 4. DISPOZITII FINALE
4.1. Conform prezentelor conditii specifice, OMNIASIG nu acopera riscuri care fac obiectul altor asigurari facultative, dupa cum urmeaza:
a) pagube produse autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt a autovehiculului ori a ansamblelor, pieselor, echipamentelor sau a oricaror bunuri aflate in autovehicul;
b) decesul ori vatamarea corporala a persoanelor aflate in autovehicul in momentul producerii evenimentului asigurat;
4.2. Toate prevederile din Conditiile generale contractuale privind asigurarea facultativa a autovehiculelor sunt valabile in masura in care nu contravin prezentelor Conditii specifice.
OMNIASIG S.A.
Omniasig si Pilkington au inaugurat, luni, punctul de lucru Pilkington Bucuresti - Grivita,...
Societatile de asigurari au devenit tinte sigure ale fraudelor, in special dupa declansarea crizei...
Pe piata romaneasca se manifesta o tendinta de crestere a cererilor de despagubire pentru daune...
Omniasig, una dintre cele mai mari companii de asigurari, controlata de grupul austriac Vienna...
Gigantul francez de asigurari AXA a inceput sa aduca bani in compania pe care a preluat-o la...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...