Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca asigurarea obligatorie de raspundere profesionala este prematura pentru piata romaneasca, iar textul legii 141/2006, prin care se modifica legea societatilor comerciale 31/1990, este neclar cu privire la aplicarea acestei reglementari.
`Firmele romanesti de asigurari nu fac astfel de polite si exista niste conditii prealabile, cum ar fi ratingul fimelor, pe baza carora se fac asigurarile. Nu poti sa introduci principii corporatiste intr-un mediu de afaceri nepregatit`, a spus Florin Pogonaru, presedintele AOAR.
Brokerii de asigurari au confirmat insa faptul ca exista pe piata asigurarile de raspundere profesionala, inclusiv cele de asigurare a administratorilor.
`Intr-adevar aceasta piata este la inceput, iar aceste tipuri de asigurari nu sunt foarte populare. Exista insa companii care le ofera, printre acestea numarandu-se AIG,
Asigurarea de raspundere profesionala a fost introdusa ca obligatorie pentru administratorii si directorii societatilor pe actiuni (S.A.-uri) la 1 decembrie 2006, odata cu cea mai recenta modificare a legii societatilor comerciale. Textual, legea afirma ca `administratorii, membrii directoratului sau al consiliului de supraveghere ai unei societati pe actiuni trebuie sa incheie o asigurare pentru raspundere profesionala`, care sa acopere daunele provocate de erori de management.
`E adevarat ca volumul de asigurari de acest tip a crescut de cand a fost introdusa aceasta lege, insa nu sunt volume mari`, a mai precizat Fugaciu.
Membrii AOAR mai sustin ca aceste asigurari ar trebui sa fie optionale, depinzand de riscul pe care managerul este dispus sa si-l asume. In cazul reprezentantelor unor firme straine, companiile-mama sunt cele care aleg sau nu sa-si asigure managerii. Totodata, asigurarea obligatorie a managementului unei companii presupune si costuri ridicate pentru aceasta.
`La o asigurare minima de 10.000 de euro, costurile pe fiecare administrator ar creste cu 20%, la un salariu cuprins intre 1.000 si 2.000 de euro`, a spus Parvan.
Mai mult decat atat, legea nu prevede clar in ce masura raspunde pentru o greseala organizatia si in ce masura raspunde persoana respectiva si nici cine plateste primele de asigurare.
`La cererea mediului de afaceri, legiuitorul a fost de acord sa ofere posibilitatea ca asigurarea sa fie incheiata de firma si nu de angajat. Mai ramane problema cu denumirea de raspundere 'profesionala', dar probabil va fi reglementata in urmatoarea editie a legii`, comenteaza Mihai Lucanu, financial lines & marine manager la AIG Romania.
Marius Petroiu, partener la casa de avocatura Pachiu&Associates, spune ca noul proiect de modificare a legii societatilor comerciale `are mai multe aspecte negative decat pozitive`. `Proiectul este redactat neglijent, contine greseli majore si propune modificari incomplete`, spune el. Unele exprimari sunt confuze, iar proiectul perpetueaza birocratia si haosul legislativ, afirma Petroiu.
Asigurarea de raspundere profesionala (directors & officers liability sau D&O), un produs financiar destul de putin cunoscut si utilizat pe piata locala, reprezinta o polita prin care companiile de asigurare acopera daunele provocate de erori de management.
Un articol de: Mihai Bobocea
Sursa: www.zf.ro
Omniasig si Pilkington au inaugurat, luni, punctul de lucru Pilkington Bucuresti - Grivita,...
Societatile de asigurari au devenit tinte sigure ale fraudelor, in special dupa declansarea crizei...
Pe piata romaneasca se manifesta o tendinta de crestere a cererilor de despagubire pentru daune...
Omniasig, una dintre cele mai mari companii de asigurari, controlata de grupul austriac Vienna...
Gigantul francez de asigurari AXA a inceput sa aduca bani in compania pe care a preluat-o la...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...