Tinerii trebuie sa-si aleaga fondul pana in luna noiembrie.
Primele contributii la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) vor fi colectate in luna mai, a anuntat ieri presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. In acelasi timp, alegerea unui fond de pensii administrat privat de catre salariatii cu varste de pana la 35 de ani se va finaliza pana la finele lunii noiembrie a.c., potrivit afirmatiilor lui Oancea.
Potrivit prevederilor legii privind fondurile de pensii administrate privat, toti angajatii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa aleaga un fond de pensii privat unde angajatorul le va transfera 2% din salariul brut. Ulterior, acest procent va creste cu 0,5% pe an, pana la 6%. Acestia sunt cei care vor contribui la Pilonul II. Contributiile vor incepe sa fie achitate ceva mai tarziu: din 2008.
Clientii - piloni ai pensiilor private
Aproape 2,5 milioane de romani vor contribui la Pilonul II. Conform datelor statistice, salariatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani sunt in numar de 600.000, cei intre 25 si 34 de ani aproximativ 1,9 milioane. In acelasi timp, circa 1,5 milioane de romani sunt tintele companiilor care vor incepe sa functioneze pe piata pensiilor administrate privat, acesta fiind numarul persoanelor cu varste intre 35 si 44 de ani.
Cei care nu vor opta in timp util pentru un fond de pensii administrat privat vor fi repartizati de CSSPP la unul dintre fondurile existente pe piata, in mod aleatoriu, in 30 de zile de la finalizarea perioadei in care puteau alege. Dupa ce angajatul va selecta fondul, angajatorul va fi obligat sa transfere 2% din salariul brut catre fondul respectiv.
Intentii
ING: doua fonduri de pensii facultative
Portofoliul ING Asigurari de Viata va fi completat cu inca un fond de pensii facultative (Pilonul III), dupa ce primul fond de acest tip, denumit ING Clasic, a fost autorizat recent, a declarat directorul general al asiguratorului, Bram Boon, in cadrul unui seminar pe aceasta tema organizat ieri de `Ziarul Financiar` si ING.
`Vrem sa oferim potentialilor clienti posibilitatea de a alege intre mai multe fonduri`, a afirmat Boon. Un administrator poate administra unul sau mai multe fonduri de pensii facultative, dar pentru fiecare fond va avea cate un prospect al schemei de pensii facultative distinct si autorizat de catre CSSPP. CSSPP si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si-au propus sa fie atenti ca administratorii de fonduri de pensii private isi vor informa corect clientii.
Un articol de: Consuela Stegarescu
Sursa: Evenimentul Zilei
Piata romaneasca de asigurari de viata ar putea inregistra in acest an o crestere usoara fata de...
ING Asigurari de Viata va acorda in acest an dividende in valoare de 72 milioane lei,...
ING Asigurari de Viata a afisat pentru anul trecut prime brute subscrise de 620,6 milioane lei...
ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii nu au in vedere momentan disponibilizari de personal,...
Grupul financiar olandez ING a anuntat luni ca va disponibiliza 7.000 de angajati din toata lumea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...