Pensiile private, o reforma amanata mai bine de zece ani, sunt pe cale sa ia startul. Conform unor estimari, pana la 3,5 milioane de angajati vor contribui la acest sistem.
ZF si ING Asigurari de Viata au organizat pe 4 aprilie un seminar de pensii private, pentru a prezenta sistemul si a raspunde intrebarilor celor interesati, adica in primul rand angajatorilor. Intrebarile, dintre care unele nu au primit raspuns in cadrul seminarului, se regasesc mai jos.
Sunt obligati angajatorii sa incheie pensii private?
Nu. Pensiile private obligatorii (pilonul II) implica obligativitatea salariatilor cu varsta de maximum 35 de ani sa adere la un fond de pilon II, restul urmand sa fie redistribuiti aleator. Pentru angajator, obligatia se reduce la mentionarea optiunii angajatului pe declaratia deja existenta de CAS. Contributia se face prin virament de la buget catre fondul privat, fara alte cheltuieli suplimentare pentru angajat sau angajator.
Contributia redusa la pilonul II nu conduce la formarea unui oligopol pe aceasta piata?
Este adevarat ca doar putine companii vor putea sustine activitatea de administrare de pensii private, aceasta implicand cheltuieli masive in prima faza si o perioada estimata la 6-9 ani pentru breakeven (punctul de rentabilitate minima). Administratorii vor fi putini, dar dintre cei cu putere financiara suficienta pentru mentinerea in sistem. Totusi, chiar si in alte state din regiune (Polonia, Slovacia), unde contributiile sunt mai mari, piata este controlata tot de un numar redus de administratori. Totusi, competitia va fi stransa, chiar si intre un numar mic de administratori.
De ce nu se face o mai larga expunere a firmelor ce participa la administrarea pensiilor private?
Viitorii administratori au voie sa-si faca publicitate doar dupa ce primesc licenta de administrare de la Comisia de Pensii (CSSPP), precum si licenta pentru prospectul de emisiune al primului fond de pensii. Pana atunci, Comisia comunica periodic numele companiilor care depun cereri de autorizare si le anunta public pe cele care au obtinut licente. Acestea din urma sunt anuntate si pe site-ul de Internet al Comisiei.
Cum va fi tinuta evidenta sumelor platite de contribuabili pentru acest tip de pensie?
In cazul pilonului II, va fi creat un sistem informatic pentru a pune in legatura baza de date de la Casa Nationala de Pensii (CNPAS) cu cea de la Fisc. Astfel va aparea un sistem de conturi invididuale in care vor fi colectate contributiile de pensii private. In cazul pilonului III, administratorii vor tine evidenta contributiilor platite, asa cum se intampla acum in cazul politelor de viata cu componenta investitionala (unit-linked) sau in cazul fondurilor mutuale.
Cand va putea CNPAS sa estimeze venitul lunar la pensionare al unei persoane?
Desi nivelul contributiei si varsta de contributie se cunosc, pensia ce va fi platita nu poate fi calculata, pentru ca depinde de randamentul pe care administratorul il va obtine din investirea activelor respective.
Poate un administrator de fonduri de pensii facultative sa gestioneze in acelasi timp si un fond de pensii obligatorii?
`Legislatia este deocamdata neclara in acest domeniu, Comisia de Pensii urmand sa revina cu un raspuns referitor la aceasta problema cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii viitoare`, a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
Ce variante se ofera angajatilor de peste 45 de ani?
Angajatii de peste 45 de ani nu au voie sa contribuie la pilonul II, obligatoriu. Totusi, cei cu varste cuprinse intre 45 si 52,5 ani pot contribui la un fond de pensii private facultative. Pe langa planurile de pensii, angajatii de peste 45 de ani pot oricand economisi prin alte instrumente de pe piata financiara, de la asigurari de viata cu economisire la fonduri mutuale.
De ce alegem un fond de pensii si nu altul? Ce diferentiaza fondurile de pensii?
La startul sistemului, singurele informatii disponibile vor fi cele din prospectele de emisiune. Acestea cuprind structura investitiilor activelor, nivelul comisioanelor si alte informatii in functie de care fondurile se vor diferentia. Ulterior, fondurile cu randamente ridicate si comisioane scazute ar putea atrage mai multi clienti, care se pot muta de la un fond la altul, cu plata unor comisioane corespunzatoare.
Cand va incepe campania de marketing pentru pensiile obligatorii?
Fiecare viitor administrator de pensii obligatorii va putea face publicitate propriului fond dupa obtinerea licentei pentru prospectul de emisiune. Startul adeziunilor va fi insa egal pentru toti administratorii, calendarul oficial prevazand luna august pentru debutul adeziunilor la fondurile de pensii obligatorii.
Limitarea deductibilitatii la fondurile de pensii facultative este o frana in dezvoltarea sistemului? Cum poate fi eliminata aceasta frana?
Limitarea deductibilitatii la cate 200 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator, a fost stabilita in Codul fiscal de Ministerul Finantelor, considerandu-se ca o deductibilitate mai mare ar putea reduce semnificativ incasarile din impozitul pe venit si profit. Declaratiile oficiale arata ca ulterior deductibilitatea ar putea fi majorata, cu acceptul Ministerului de Finante, prin amendarea Codului fiscal.
Angajatorul va face ordine de plata diferite, in cazul unor fonduri de pensii diferite?
Pentru pilonul II, declaratia de contributii sociale deja existenta va fi suplimentata doar cu o casuta referitoare la optiunea angajatului pentru un anumit fond de pensii. Pentru pilonul III, angajatorul va vira partea de contributie negociata cu angajatul (cat si unde este cazul) la fondurile respective, deci va face ordine de plata diferite.
Nu este prea scurta perioada de numai patru luni pentru aderarea la un fond de pensii obligatorii?
Deocamdata, perioada este considerata suficienta de catre CSSPP. Doar in cazul in care gradul de aderare voluntara va fi foarte scazut dupa aceasta perioada, Comisia ar putea lua decizia suplimentarii acesteia, conform celor mai recente declaratii oficiale.
Cum va influenta recenta remaniere guvernamentala reforma pensiilor private?
Remanierea guvernamentala nu afecteaza si conducerea CSSPP, care este responsabila pentru calendarul de implementare a reformei. `Doar schimbarea vointei politice, fapt care este foarte putin probabil, mai poate intarzia aceasta reforma`, a mai declarat Mircea Oancea.
Un articol de: Mihai Bobocea
Sursa: Ziarul Financiar
Piata romaneasca de asigurari de viata ar putea inregistra in acest an o crestere usoara fata de...
ING Asigurari de Viata va acorda in acest an dividende in valoare de 72 milioane lei,...
ING Asigurari de Viata a afisat pentru anul trecut prime brute subscrise de 620,6 milioane lei...
ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii nu au in vedere momentan disponibilizari de personal,...
Grupul financiar olandez ING a anuntat luni ca va disponibiliza 7.000 de angajati din toata lumea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...