Societatea ING Fond de Pensii a depus prima cerere si documentatia pentru autorizarea de constituire a unei societati de pensii. Salariatii tineri de astazi vor avea peste 25 de ani trei pensii: de stat, administrata privat si facultativa. In acest caz, pensia finala va ajunge la peste 50% din salariul avut in cimpul muncii. Un alt beneficiu al tinerilor, viitorii pensionari, este acela ca pensia lor privata va fi mostenita de sot/sotie.
In plus, o pensie administrata privat va fi cu atit mai mare cu cit contributia va fi mai substantiala, intrucit banii din contributia lunara se vor investi in diverse instrumente financiare, precum depozite, titluri de stat, obligatiuni si chiar actiuni la bursa. Deocamdata insa, intra pe piata pensia privata facultativa, la care se poate investi maximum 15% din salariul lunar, pentru a se putea beneficia de deducerile fiscale, dar nu mai mult de 200 de euro anual.
Apar primele pensii private
Din luna mai, cei care vor sa incheie o pensie facultativa o pot face. Deja societatea ING Fond de Pensii a depus la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) prima cerere si documentatia pentru autorizarea de constituire a unei societati de pensii in baza Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (pilonul II).
Aceasta solicitare de autorizare este prima etapa in procesul de autorizare a unui administrator al unui fond de pensii privat. O societate de pensii, persoana juridica romana, poate administra un fond de pensii administrat privat numai in baza deciziei de autorizare de administrare, emisa de CSSPP. Procesul de autorizare a unui administrator al unui fond de pensii administrat privat de catre CSSPP cuprinde doua etape: autorizarea constituirii societatii de pensii si autorizarea ca administrator al unui fond de pensii administrat privat. Obtinerea autorizatiei de constituire a unei societati de pensii nu garanteaza si obtinerea autorizatiei de administrare. Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii administrat privat este echivalentul in lei al sumei de patru milioane de euro, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii.
Autorizarea a inceput pe 10 aprilie
In urma analizei cererii si documentatiei depuse, precum si dupa verificarea conditiilor impuse, CSSPP emite decizia de autorizare ca societate de pensii. Procedurile de autorizare/avizare in sistemul pensiilor administrate privat au inceput pe 10 aprilie. La inceputul lunii aprilie, CSSPP a autorizat ING Asigurari de Viata pentru activitatea de administrator de fonduri de pensii facultative (pilonul III). Totodata, consiliul CSSPP a aprobat si cererea companiei de autorizare a unui prospect al schemei de pensii facultative al ING.
Un articol de: Dan Odagiu
Sursa: Cotidianul
Piata romaneasca de asigurari de viata ar putea inregistra in acest an o crestere usoara fata de...
ING Asigurari de Viata va acorda in acest an dividende in valoare de 72 milioane lei,...
ING Asigurari de Viata a afisat pentru anul trecut prime brute subscrise de 620,6 milioane lei...
ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii nu au in vedere momentan disponibilizari de personal,...
Grupul financiar olandez ING a anuntat luni ca va disponibiliza 7.000 de angajati din toata lumea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...