Comisia de Pensii: Calendarul de infiintare a fondurilor de pensii private va fi respectat


Data: 21.03.2007

Calendarul sistemului de pensii private nu va fi influentat de scrisoarea trimisa de o parte a viitorilor administratori, care nu are sanse sa schimbe legea pilonului II sau sa intarzie startul pietei, spune seful autoritatii de reglementare.  Sistemul de pensii private obligatorii va debuta la data stabilita, adica 1 ianuarie 2008, odata cu colectarea primelor contributii in sistem, a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

`Intarzierea colectarii contributiilor in pilonul II poate fi determinata numai din motive tehnice sau de decizie politica, dar faptul este putin probabil`, a spus Oancea. Declaratiile sale vin ca raspuns la scrisoarea adresata oficialitatilor saptamana trecuta de catre noua potentiali administratori de pensii.

Scrisoarea avea cinci obiectii punctuale la legea pilonului II, pe care semnatarii o voiau modificata, fapt care ar fi putut intarzia aplicarea sistemului. Problemele din lege vizau nivelul prea mic al contributiilor si comisioanelor de administrare, neclaritati privind administrarea simultana a unui fond de pensii de pilon II si a mai multora de pilon III, definirea neclara a ratei rentabilitatii minime din lege, dar si de perioada scurta de aderare la pilonul II.

Scrisoarea era semnata de sapte companii de asigurare (AIG Life, Allianz, Aviva, Generali, ING, Interamerican, Omniasig Viata) si de doua societati de administrare a investitiilor (Certinvest si Raiffeisen), fiind adresata presedintelui, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Muncii si Casei de Pensii.

Mircea Oancea spune insa ca nu toate elementele puse in discutie de semnatari sunt justificate. `In plus, abordarea lor a fost gresita. In loc sa continuam la infinit discutiile, ar trebui sa aplicam sistemul si sa il reglam pe parcurs`, considera el.

`Prioritatea noastra pentru pilonul II este sa incepem autorizarea, aderarea la fonduri si apoi colectarea`, a subliniat el. In august incepe o perioada de patru luni in timpul careia toti salariatii sub 35 de ani si, optional, cei cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani vor adera la unul dintre fondurile de pensii private de pilon II.

Dupa aceste patru luni, cei ramasi fara o optiune expresa, din lipsa de informare, vor fi redistribuiti automat la fondurile de pe piata, proportional cu numarul de clienti deja existenti. Viitorii administratori considera insa ca perioada este prea scurta. Din acest motiv, dar si din celelalte, semnatarii scrisorii cereau modificarea legii pilonului II.

`O sa vedem atunci daca oamenii sunt neinformati. Daca dupa 3-4 luni nu o sa avem decat 30% din contributii, atunci se poate pune problema unei ordonante de urgenta pentru prelungirea termenului`, a adaugat el.

`Daca nici anul acesta nu incepem pensiile private, nu stiu ce-o sa se intample. Avem o problema structurala incredibila cu sistemul de pensii. La reuniunile ECOFIN (ale ministrilor finantelor si economiilor din UE) sunt intrebat de fiecare data cum de mai functionam cu un raport subunitar intre numarul salariatilor si cel al pensionarilor`, spune Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, criticand demersurile de modificare a legislatiei aprobate anul trecut.

El s-a opus cheltuirii excedentului inregistrat pe 2006 de bugetul asigurarilor sociale (circa 506 milioane de euro, record in ultimii 17 ani), sustinand ca este vorba despre `banii oamenilor care vor iesi peste ani de zile la pensie` si care nu trebuie cheltuiti integral pana cand nu exista o acumulare pe termen mai lung. `Ce facem daca peste doi ani nu mai avem crestere economica?`, se intreaba retoric Vladescu.

`Deocamdata, nu exista administratori de pensii. Exista doar potentiali viitori administratori. Vreau sa vedem companii care au planuri pentru aceasta piata, care intai baga bani in sistem si abia apoi vin in jurul mesei, sa discute cu autoritatile eventuale modificari legislative. Daca ei vor sa le spunem inca de la inceput cat vor castiga din administrarea de pensii, asta nu o putem face. Sa intarzie, daca vor, sa vada cat castiga altii in locul lor pe aceasta piata si abia apoi sa intre, daca vor`, a explicat Oancea.

El spune ca pe piata asigurarilor exista societati ingrijorate ca produsele lor de asigurare de viata cu componenta investitionala (unit-linked) si renta viagera, care sunt vandute sub denumirea comerciala de `pensii private`, vor fi concurate de adevaratele pensii private, la introducerea sistemului.

`Pregatim niste instiintari foarte dure catre companiile de asigurari de viata care vand asigurari sub denumirea de pensii. Conform legii, ei nu vor mai putea folosi aceasta denumire pentru produsele de acumulare cu renta viagera pe care le vand in prezent`, a spus Oancea.

Ca noutati, Oancea spune ca BCR a depus recent dosarul de avizare pentru a deveni depozitar pe piata pensiilor private, iar ING Asigurari de Viata si-a depus la autorizare prospectul de emisiune pentru un al doilea fond de pensii de pilon III.

Conform calendarului Comisiei, luna viitoare incepe autorizarea pentru pilonul II, iar in luna mai incepe colectarea in pilonul III.

Sursa: www.zf.ro

 

Articole ING Asigurari de Viata »

Piata asigurarilor de viata va inregistra o crestere usoara in 2011

Piata romaneasca de asigurari de viata ar putea inregistra in acest an o crestere usoara fata de...

ING Asigurari de Viata acorda dividende de 72 milioane lei

ING Asigurari de Viata va acorda in acest an dividende in valoare de 72 milioane lei,...

ING ASIGURARI DE VIATA SI-A SPORIT ANUL TRECUT AFACERILE CU 24%, PANA LA 620,6 MILIOANE LEI

ING Asigurari de Viata a afisat pentru anul trecut prime brute subscrise de 620,6 milioane lei...

ING ROMANIA NU FACE DISPONIBILIZARI

ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii nu au in vedere momentan disponibilizari de personal,...

ING VA CONCEDIA 7.000 DE ANGAJATI DIN INTREAGA LUME

Grupul financiar olandez ING a anuntat luni ca va disponibiliza 7.000 de angajati din toata lumea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor