GENERALI: POLITELE RCA AR TREBUI MAJORARE CU 15 SAU 50%


Data: 03.12.2008

Unii asiguratori ar trebui sa scumpeasca politele RCA cu 15%, iar altii cu 40-50%, deoarece sunt diferente foarte mari intre tarifele societatilor care incheie polite RCA, iar rata daunei la nivel de piata este de 96%.

"Este foarte greu de facut o estimare la nivelul pietei. Majoritatea asiguratorilor declara cresteri cu 15-20%. Reprezentantii CSA vorbesc de 10%. Deoarece intre tarifele asiguratorilor RCA sunt diferente foarte mari, probabil ca unii ar trebui sa creasca cu 15%, iar altii cu 40-50%", a declarat seful biroului asigurari auto al Generali Asigurari, Radu Ionescu.

El a adaugat ca, potrivit calculelor Generali Asigurari, rata daunei - despagubiri platite plus rezervele tehnice, inclusiv IBNR (rezerva de daune neavizate n.r.) - se ridica la nivel de piata la 96%.

"In aceste conditii, luand in considerare cheltuielile de achizitie si administrare a asigurarilor RCA, probabil ca prima medie pe piata ar trebui sa creasca cu 40%", a explicat Ionescu.

Insa cresterea nu ar trebui sa fie identica pentru toate categoriile de asigurati, considera reprezentantul Generali Asigurari.

Ionescu a mai spus ca RCA este un produs standard, insa cu tarife foarte diferite de la un asigurator la altul, pentru aceleasi categorii de risc.

Astfel, "10% poate fi o crestere suficienta pentru anumiti asiguratori (astfel incat sa nu inregistreze pierderi prin practicarea noilor tarife), dar nu stiu daca este o crestere suficienta pentru media pietei", a aratat Ionescu.

Majorarea "galopanta a cheltuielilor cu reparatiile (piese si manopera), precum si cresterea frecventei de producere a riscurilor asigurate - numar de masini tot mai mare, infrastructura incapabila de a mai prelua traficul actual - reprezinta principalii factori care conduc la scumpirea politelor", considera seful biroului asigurari auto al Generali Asigurari.

Radu Ionescu a precizat ca asiguratii din Romania sunt implicati tot mai mult in evenimente in afara teritoriului Romaniei, mai ales in vestul Europei, "unde costurile si pretentiile de despagubire sunt mai mari".

O alta cauza a scumpirii politelor este cresterea numarului de cereri de despagubire - si a platii acestora - pentru vatamari corporale si prejudicii fara caracter patrimonial.

In ce priveste tariful RCA practicat de Generali Asigurari pentru 2009-2010, acesta este unul segmentat si prevede modificari foarte diferentiate in functie de profilul asiguratilor sau potentialilor asigurati, de rezultatele inregistrate in anul de asigurare in curs de cei care au mai fost asigurati la Generali si de zona de utilizare preponderenta a vehiculului, a precizat Ionescu.

Generali are o cota de piata putin peste 2% la asigurarea obligatorie RCA, potrivit propriilor estimari.

Referitor la asigurarile Casco, Ionescu a precizat ca "Generali Asigurari are un tarif foarte segmentat si intervine trimestrial in sistemul de tarifare, unul dintre motivele principale fiind efectuarea de corectii (facilitati) pentru a atrage si pastra ca si asigurati pe soferii prudenti si responsabili".

Oficialul Generali Asigurari a mentionat ca tarifele Casco se pot modifica oricand asiguratorul simte ca acest lucru se impune, in conditiile in care este vorba despre o asigurare facultativa.

"Modificarile se aplica, evident, numai asigurarilor nou incheiate", a adaugat Ionescu.

Limitarea comisioanelor la 15% din valoarea primelor RCA incasate ar putea scoate din piata unii brokeri

Oficialul Generali Asigurari sustine ca in cazul plafonarii comisionului practicat de intermediari la 15% din valoarea primelor RCA incasate, se pune problema de "supravietuire" a unor brokeri.

"Multi dintre brokerii de varf au dezvoltat retele nationale, organizate piramidal - cu coordonatori de grupe de agenti, unit-manageri, sefi regionali, etc. -, retele care nu mai functioneaza in conditiile in care agentii primesc direct 15% comision de la asigurator, iar pentru suprastructura (cea care instruieste agentii, coordoneaza reteaua, etc.) nu se mai ofera nimic", a explicat Ionescu.

CSA a anuntat la inceputul lui noiembrie ca a plafonat nivelul comisioanelor acordate de asiguratori intermediarilor de polite de raspundere civila auto (RCA) la 15% din valoarea primelor incasate, pentru ca asiguratorii sa aloce o suma mai mare primei de risc, pe fondul crizei intenationale.

Potrivit presedintelui CSA, Angela Toncescu, tarifele practicate de asiguratori la RCA pentru 2009 vor creste cu cel mult 10%, ca urmare in special a limitarii comisionului practicat de intermediari la 15%.

Insa reprezentantul Generali Asigurari considera ca masura CSA nu va contribui la limitarea cresterii tarifelor RCA.

Potrivit prevederilor anterioare, comisionul platit de asiguratori putea depasi 15% din valoarea primelor incasate.

Articole Generali Asigurari »

Generali Asigurari si Ardaf vor fuziona sub denumirea Generali Romania

Reprezentantii Generali Group in Romania au anuntat astazi intentia Grupului de a uni cele doua...

Generali Asigurari a platit despagubiri de 600.000 lei in urma inundatiilor

Compania Generali Asigurari a platit, pana acum, despagubiri in valoare de aproximativ 600.000 lei...

Incendiul de la Dragonul Rosu, cea mai mare dauna pe piata de asigurari

Incendiul de la Dragonul Rosu ar putea fi cea mai mare dauna din istoria pietei romanesti de...

Generali Asigurari deruleaza o ampla campanie de comunicare pentru sustinerea asigurarii locuintelor

Generali Asigurari deruleaza o ampla campanie de comunicare pentru sustinerea asigurarii...

Interviu cu Lidia Marin, head of human resources, Generali Asigurari

In Generali Asigurari salariile oferite celor care doresc sa-si inceapa cariera in cadrul uneia din...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor