Asiguratorii accepta, in principiu, asigurarea obligatorie a locuintei


Data: 03.08.2006

Noua forma a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei are sanse sa fie functionala, cu toate ca ea mai poate fi inca imbunatatita, au declarat, miercuri, mai multi reprezentanti ai pietei asigurarilor, la un seminar despre asigurarea obligatorie a locuintei.

`In forma sa actuala, legea ar putea fi functionala, intrucat abordeaza problema din punctul de vedere al unui parteneriat public-privat, intre societatile de asigurari si stat`, a declarat, citat de NewsIn, directorul general al BCR Asigurari, Romeo Jantea. `Insa deocamdata nu putem sti daca nivelul unic al primei de asigurare, stabilit prin proiectul de lege, este cel corect, adica daca este corelat in mod coerent cu riscurile preluate de societatile de asigurari`, a mai spus Jantea.

Potrivit proiectului de ordonanta, valoarea maxima a asigurarii obligatorii va fi echivalentul in lei, la cursul BNR valabil in momentul contractarii politei de asigurare obligatorie a locuintei, a:

a) 20.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip A (cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic), pentru care se plateste o prima anuala de 20 euro;

b) 10.000 de euro pentru fiecare locuinta de tip B (cladiri cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament chimic si/sau termic), pentru care se plateste o prima anuala de 10 euro.

`Deocamdata, studiile tehnice privind nivelul riscurilor de catastrofa naturala pe zone ale Romaniei lipsesc, deci este destul de greu sa calculam pretul corect al politei de asigurare obligatorie a locuintei`, a mai spus Romeo Jantea. `Asiguratorii stiu ca, in Romania, prima anuala de asigurare pentru politele de asigurare a locuintelor reprezinta cam 0,9% din suma totala asigurata, insa acest calcul se refera la politele facultative de asigurare si nu au in vedere situatiile de prim risc, asa cum se intampla la asigurarea obligatorie a locuintei`, a adaugat directorul general al BCR Asigurari.

`Apreciez ca noul proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei tine, intr-adevar, seama de opiniile industriei asigurarilor, iar aspectele tehnice care mai raman de clarificat, cum ar fi cuantificarea riscului asumat si modalitatea de functionare a asocierii dintre companiile de asigurari, se pot rezolva si pe parcurs`, a declarat si directorul general al Astra Asigurari, Radu Mustatea.

Si reprezentantii Generali Asigurari s-au aratat multumiti de noul proiect de lege. `Sustinem noua varianta a proiectului de lege, pentru ca acorda un rol important companiilor de asigurari, dar ne opunem, si noi, cedarii a 20 de euro din prima anuala de asigurare pentru politele facultative de asigurare a locuitelor`, au spus reprezentantii Generali Asigurari la intalnire.

Nemultumirile asiguratorilor

`Nu sunt de acord, insa, cu prevederea din proiectul de lege, potrivit careia companiile care emit polite facultative de asigurare a locuintelor pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren sunt obligate sa verse 20 de euro din prima anuala de asigurare la fondul comun care va fi constituit de societatile de asigurari, in colaborare cu statul, pentru aplicarea asigurarii obligatorii a locuintei`, a mai spus Romeo Jantea.

`Consider ca cei care detin o polita facultativa de asigurare a locuintei, pentru riscurile prevazute de proiectul de lege, si-au indeplinit obligatia de a se asigura`, a mai spus Jantea. `In plus, nu ar fi cinstit ca societatile de asigurari sa cedeze anual 20 de euro din prima de asigurare, intrucat, pentru acele polite facultative, ele s-au reasigurat deja pe piata externa, contra cost`, a adaugat Romeo Jantea.

`Proiectul, in noua sa forma, este bun, dar, totusi, primele de asigurare fixate sunt mult prea mici`, a comentat directorul general al ABC Asigurari, Laurentiu Plosceanu.

Proiectul de lege modificat privind asigurarea obligatorie a locuintei va fi completat, in urmatoarele zile, cu sugestii de natura tehnica venite din partea asiguratorilor si va fi lansat in dezbatere publica timp de o luna, dupa care va fi discutat in guvern, a spus Radu Popescu, consilier in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). `Cel mai probabil il vom adopta printr-o ordonanta de urgenta, pe timpul vacantei parlamentare, pentru a putea deveni functional de la 1 ianuarie 2007`, a mai spus Popescu.

Sursa: www.wall-street.ro

Articole Generali Asigurari »

Generali Asigurari si Ardaf vor fuziona sub denumirea Generali Romania

Reprezentantii Generali Group in Romania au anuntat astazi intentia Grupului de a uni cele doua...

Generali Asigurari a platit despagubiri de 600.000 lei in urma inundatiilor

Compania Generali Asigurari a platit, pana acum, despagubiri in valoare de aproximativ 600.000 lei...

Incendiul de la Dragonul Rosu, cea mai mare dauna pe piata de asigurari

Incendiul de la Dragonul Rosu ar putea fi cea mai mare dauna din istoria pietei romanesti de...

Generali Asigurari deruleaza o ampla campanie de comunicare pentru sustinerea asigurarii locuintelor

Generali Asigurari deruleaza o ampla campanie de comunicare pentru sustinerea asigurarii...

Interviu cu Lidia Marin, head of human resources, Generali Asigurari

In Generali Asigurari salariile oferite celor care doresc sa-si inceapa cariera in cadrul uneia din...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor