Cheltuielile legate de introducerea pensiilor obligatorii administrate privat, asa numitul pilon II, se ridica la 2% din bugetul asigurarilor sociale de stat si au fost deja prevazute in bugetul anului 2007, a declarat vicepresedintele Comisiei de supraveghere a pensiilor, Ion Giurescu.
`Sistemul de pensii obligatorii administrate privat se va introduce prin alocarea, in primul an, a unei cote de 2% din bugetul asigurarilor sociale de stat, care va fi distribuita companiilor de gestionare a fondurilor de pensii`, a spus vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Aceasta cota va creste progresiv in urmatorii ani, pana la nivelul de 6% din bugetul asigurarilor sociale, a mai spus Giurescu.
Legea pilonului II de pensii, adoptata pana pe 9 noiembrie
Legea pensiilor obligatorii administrate privat, asa numitul pilon II, se afla pe masa de lucru a Senatului si, daca nu va fi aprobata pana la 9 noiembrie 2007, va fi adoptata tacit, in varianta initiala a guvernului, a declarat vicepresedintele Comisiei de Supravegere, Ion Giurescu.Legea de functionare a pilonului II de pensii se afla la Senat si va trebui sa fie discutata si adoptata pana pe data de 9 noiembrie, in caz contrar, proiectul de lege va fi adoptat in mod tacit in varianta propusa de guvern, fara discutarea amendamentelor propuse in procesul legislativ, a spus vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.
`Speram ca, pana la sfarsitul anului 2006, legea pilonului II de pensii sa poata fi promulgata de presedintele Romaniei, astfel incat CSSPP sa poata incepe adoptarea normelor de aplicare ale acestei legi, iar sistemului de pensii obligatorii administrate privat sa poata sa inceapa sa functioneze la jumatatea anului 2007`, a mai spus Ion Giurescu.
`Dupa adoptarea legii de functionare a pilonului II de pensii, CSSPP, impreuna cu Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), vor organiza licitatii pentru desemnarea unei firme de publicitate care sa puna la punct o campanie de promovare a sistemului de pensii private in randul populatiei, in scopul informarii si sporirii increderii contribuabililor in acest sistem`, a declarat, luni, presedintele CSSPP, Mircea Oancea.`Campania de promovare a pensiilor private care va fi elaborata de MMSSF si CSSPP se va derula in paralel cu campaniile publicitare ale companiilor care vor intra pe piata administrarii de fonduri de pensii private`, a precizat Mircea Oancea.
Potrivit proiectului de lege privind functionarea pilonului II de pensii, un fond de pensii obligatorii administrate privat va trebui sa ajunga sa aiba, in trei ani de functionare, un numar minim de 50.000 de participanti. in caz contrar, CSSPP va retrage autorizatia de functionare a respectivului fond, iar activele acumulate de contribuabili in cadrul respectivului fond vor fi redistribuite catre alte fonduri dupa un algoritm care urmeaza a fi stabilit, fie potrivit criteriului cotei de piata a administratorilor de fonduri, fie in mod egal, intre fondurile de pensii existente pe piata, a mai spus presedintele CSSPP.
Taxa pentru infiintarea unei societati de pensii private, 50.000 euro
Primele autorizari de fonduri de pensii facultative private (pilonul III) se vor face incepand cu data de luni, 30 octombrie, 2006, iar arbitrul pietei se asteapta ca 15 companii sa inainteze dosare pentru autorizatie, a declarat, recent, presedintele comisiei de supraveghere, Mircea Oancea. `Printre acestea, ne asteptam sa avem si cateva societati din strainatate, din tari cum ar fi Franta si Olanda, care si-au exprimat deja interesul de a intra pe piata romaneasca a pensiilor private`, a mai spus, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
`Aceste societati sunt fie companii de asigurari, fie societati de administrare a investitiilor sau de gestionare a fondurilor mutuale`, a adaugat Oancea.Printre societatile care au anuntat deja ca sunt interesate sa intre pe piata fondurilor de pensii private se numara Allianz-Tiriac, Aviva, AIG Life, BCR Asigurari de Viata, Certinvest, Generali, Interamerican, ING Asigurari de Viata, OTP Garancia, KD Life sau Omniasig Life.
Societatile de pensii private, ca si administratorii de fonduri de pensii private, trebuie sa aiba un capital social minim egal cu echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, potrivit normelor elaborate de CSSPP. Companiile de tip `off shore`, cu sediul in asa numitele `paradisuri fiscale` nu vor putea administra fonduri de pensii private in Romania. Taxa pentru infiintarea unei societati de pensii private va fi de 50.000 euro, iar pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii private, de 20.000 euro.
Actionarii companiilor care gestioneaza fondurile private de pensii trebuie sa justifice sursa banilor folositi la capitalizarea firmei, sa nu fi fost implicati in falimente sau scandaluri financiare si sa nu faca parte din conducerea unei banci sau a unei case de brokeraj aflata in relatii de afaceri cu firma.Numarul romanilor care vor contribui la fonduri de pensii private ar putea ajunge la 250.000 in anul 2007, iar valoarea totala a pietei fondurilor de pensii facultative private (pilonul III), ar putea atinge 40 milioane euro, potrivit unui studiu realizat de Certinvest.
Numarul participantilor la fonduri de pensii facultative private ar putea creste la 600.000 in 2008, la 900.000 in 2009 si la 1,25 milioane in 2011. De asemenea, valoarea totala a pietei pensiilor private facultative ar putea creste la 190 milioane euro, in 2008, pana la 1,25 miliarde euro, in 2011, in conditiile in care contributia medie a participantilor la fonduri de pensii private facultative va creste, la randul ei, de la 200 de euro, in 2007, la 400 de euro, in 2011, potrivit studiului elaborat de Certinvest.
O contributie lunara de 20 euro, timp de 25 de ani, la un fond de pensii private facultative, ar putea asigura o pensie de 140 euro pe luna, timp de 15 ani, potrivitdirectorului SAI Certinvest, Eugen Voicu.`Aceasta prognoza se bazeaza pe un randament mediu estimat, al investitiilor realizate de fondurille de pensii private, de 7%. Astfel, un contribuabil la un fond de pensii private facultative, care ar contribui, in 25 de ani, cu suma de 6.000 euro, ar putea sa dispuna, la sfarsitul perioadei respective, de un activ in valoare de circa 25.000 euro, datorita fructificarii investitiilor realizate de fondurile de pensii private facultative`, a spus directorul societatii de administrare a investitiilor (SAI) Certinvest, Eugen Voicu.
Sursa: www.wall-street.ro
Banca Comerciala Romana impreuna cu BCR Asigurari VIG ofera RCA cu plata in 6 rate si dobanda 0%,...
Transportatorul national de gaze naturale Transgaz a atribuit BCR Asigurari de Viata contractul de...
BCR Asigurari de Viata, companie membra a grupului Vienna Insurance Group, a inregistrat in...
Senatul a achizitionat un pachet de servicii de asigurare facultativa a autoturismelor, tip Casco,...
Companiile de asigurari din Romania au primit in primul trimestru, de la actionarii straini,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...