Colectarea contributiilor se amana insa pentru o data nedefinita, una dintre cauze fiind intarzierea campaniei de informare.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP), Mircea Oancea, este optimist. El declara ca, de la 10 aprilie, va incepe autorizarea administratorilor pentru pensiile obligatorii, in august, firmele vor putea sa-si promoveze schemele de pensii si cel tarziu la inceputul lui 2008 vor putea fi incasate primele contributii la sistem. `Interesul operatorilor pentru pensiile obligatorii este mult mai mare in realitate decat lasa acestia sa se inteleaga prin declaratiile oferite presei`, spune Oancea.
Cu toate acestea, la data lansarii sistemului obligatoriu de pensii private, nimic nu este inca sigur. Sursele de finantare a deficitului creat la sistemul public n-au fost inca identificate, desi este vorba despre doua miliarde de euro in urmatorii cinci ani. Sebastian Vladescu, ex-ministrul de finante, ridica din umeri. `Ramane sa vedem. Finantarea deficitului bugetului consolidat se va face prin diverse instrumente, nu le pot preciza acum. Depinde de situatia pietelor, a incasarilor.`
Daca problema acoperirii deficitului e in ceata, cea a implementarii sistemului informatic care sa faca legatura intre contributii si contribuabili ar trebui sa fie mai clara. Responsabilii cu reforma pensiilor nu pot da insa nici aici garantii.
`Imi este greu sa va raspund acum daca sistemul informatic va fi functional la data la care contribuabilii vor incepe plata contributiilor, spune Vladescu. La randul sau, Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii (CNPAS), adauga: `Daca nu o sa reusim sa-l punem la punct in timp util, n-o sa incepem colectarea`.
Al treilea element important in implementarea sistemului de pensii private, campania publica de informare a populatiei, este o nebuloasa la fel de mare. `Banii alocati din imprumutul Bancii Mondiale pentru acest obiectiv sunt putini si trebuie sa-i gestionam cu atentie`, spune Mircea Oancea.
La un buget mic, pretentii pe masura
In locul unei cercetari de piata prealabile care sa arate gradul de informare al contribuabililor si nivelul de acceptare a reformei de catre populatie, presedintele CSSPP organizeaza licitatii pentru realizarea de spoturi tv si pliante distribuite prin posta, sarind astfel peste o etapa importanta. Cum va putea fi masurata eficienta campaniei in aceste conditii, e greu de spus. In plus, campania se va derula doar prin intermediul televiziunii publice, care, se stie, are in general un public imbatranit, altul decat cel care reprezinta tinta pensiilor obligatorii.
Nu in ultimul rand, perioada campaniei este si ea prost aleasa, motiv pentru care eficienta ei este pusa sub semnul indoielii. Ea se desfasoara in toate lunile de vara, cand, se stie, sunt programate cele mai multe concedii de odihna. In ce priveste calendarul introducerii pensiilor obligatorii, este greu de crezut ca acesta va putea fi respectat in forma stabilita de CSSPP. Un exemplu concludent este implementarea pensiilor facultative, inceputa inca de anul trecut.
Din 30 octombrie, cand Comisia de Supraveghere a deschis perioada de autorizari pentru pensiile facultative si pana astazi, niciun operator de pensii nu a devenit operational pe piata. Prima cerere de autorizare a fost depusa de BCR Asigurari de Viata, in februarie. La aproape doua luni de la depunerea dosarului, compania nu poate inca incasa contributii, in principal din cauza procedurilor greoaie de autorizare si a legislatiei stufoase si ineficiente.
In martie, lista aspirantilor a fost completata cu alte patru firme, Allianz-Tiriac, Aviva, ING si Omniasig Life, astfel ca oficialii CSSPP au mutat termenul cand firmele ar putea incepe colectarea, din februarie in luna mai.
Daca pilonul facultativ de pensii are nevoie de sase luni pentru a demara efectiv, in cazul celui obligatoriu, termenul poate fi mult mai mare decat estimarile oficialitatilor. Si asta pentru ca pentru pilonul doi administratorii sunt obligati sa-si infiinteze firme dedicate exclusiv acestui business, procedurile de autorizare sunt mai complicate, colectarea contributiilor se face centralizat si implica mai multe institutii publice. Nu in ultimul rand, data la care se da startul campaniilor publicitare este comuna pentru toti operatorii. In aceste conditii este greu de crezut ca problemele vor putea fi rezolvate pana la sfarsitul acestui an.
Graba CSSPP de a anunta startul pensiilor private are insa si o alta explicatie. Incepand de luna viitoare, imprumutul oferit de Banca Mondiala pentru activitatea Comisiei inceteaza, astfel ca institutia va trebui sa se autofinanteze din taxele percepute administratorilor de fonduri. Care fonduri insa intarzie sa-si faca aparitia pe piata.
Un articol de: Constantin Nastase
Sursa: Adevarul
Banca Comerciala Romana impreuna cu BCR Asigurari VIG ofera RCA cu plata in 6 rate si dobanda 0%,...
Transportatorul national de gaze naturale Transgaz a atribuit BCR Asigurari de Viata contractul de...
BCR Asigurari de Viata, companie membra a grupului Vienna Insurance Group, a inregistrat in...
Senatul a achizitionat un pachet de servicii de asigurare facultativa a autoturismelor, tip Casco,...
Companiile de asigurari din Romania au primit in primul trimestru, de la actionarii straini,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...