Companiile de asigurari autorizate sa incheie polite obligatorii de asigurare a raspunderii civile in domeniul medical exclud, de regula, din randul riscurilor asigurate pe acest tip de polite eventualele daune morale pe care medicii a caror culpa profesionala a fost decisa de instantele de judecata sunt obligati sa le plateasca pacientilor prejudiciati. Motivatia asiguratorilor este aceea ca valoarea baneasca a acestor daune este greu de cuantificat, iar deciziile judecatoresti in aceasta privinta sunt in buna masura arbitrare.
Totusi, la nivelul Uniunii Europene s-a stabilit un barem orientativ de evaluare a valorii daunelor nepatrimoniale cauzate pacientilor in urma unor tratamente medicale inadecvate, pe baza caruia instantele judecatoresti pot decide intr-un mod cat de cat obiectiv asupra cuantumului despagubirilor morale datorate de medici. Cata vreme insa acest barem european nu este recunoscut si adoptat in Romania, asiguratorii nu sunt dispusi sa-si asume acest risc.
Instantele decid arbitrar
`Celebrul` medic Naum Ciomu, care in urma cu trei ani a taiat in trei penisul unui pacient, a fost condamnat, pe 9 ianuarie 2007, la un an de inchisoare cu suspendare, precum si la plata a 125.000 euro daune morale si 9.866 lei daune materiale, pentru vatamare corporala foarte grava. Partea vatamata a reclamat faptul ca sentinta data de Judecatoria Sectorului 5 este prea blanda fata de gravitatea prejudiciului cauzat de Ciomu, in conditiile in care avocatul victimei ceruse despagubiri morale de 800.000 de euro si daune materiale de 25.000 de euro. La randul sau, avocatul medicului Ciomu considera ca cei 125.000 de euro daune morale reprezinta un record national in materie, daca nu chiar unul european.
E mult, e putin? Nu stim. Fiecare parte implicata isi trage spuza pe turta sa, ceea ce nu este deloc surprinzator. Grav este insa ca instantele de judecata din Romania stabilesc cuantumul sumelor pe care medicii trebuie sa le plateasca, sub forma de despagubiri morale, pacientilor fata de care se afla in culpa profesionala, in mod arbitrar si dupa ureche. Acest fapt, pe langa ca nemultumeste ambele parti implicate, ofera firmelor de asigurari care subscriu polite de malpraxis medical un pretext pentru a refuza acoperirea prin asigurare a daunelor morale rezultate din astfel de cazuri.
Polite prea ieftine
La scurt timp dupa pronuntarea sentintei in cazul Ciomu, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a afirmat, intr-un comunicat, ca asiguratorii romani nu acorda despagubiri pentru prejudicii morale la asigurarile de malpraxis ale personalului medical pentru ca `o buna parte a personalului medical continua sa achizitioneze cele mai ieftine asigurari permise de lege, ignorand astfel riscul profesional la care se expun in practica medicala`. Cu alte cuvinte, asiguratorii ar fi dispusi sa deconteze despagubirile morale datorate de medici, insa acestia refuza sa achite costul suplimentar al includerii acestui risc pe politele de asigurare.
`In general, prima medie de asigurare nu depaseste 50 de euro pe an in cazul medicilor, respectiv 5 euro pe an, in cazul asistentilor me-dicali`, ne-au spus reprezentantii BCR Asigurari.
Refuz sistematic
Desi personalul medical cumpara cu adevarat cele mai ieftine polite permise de lege, refuzul asiguratorilor este totusi sistematic, si nu conjunctural. Astfel, reprezentantii companiei Generali Asigurari au declarat, pentru SFin, ca `in conditiile noastre de asigurare, daunele morale sunt excluse. Preluarea daunelor morale ar presupune acoperirea unor daune nepatrimoniale, greu de cuantificat in acest moment in Romania, chiar si de catre instantele de judecata`.
Acest fapt este confirmat si de avocatul doctorului Ciomu, Mircea Dutu. `Nu doar firma la care este asigurat doctorul Ciomu, ci asiguratorii romani in general refuza acoperirea daunelor morale in cazuri de malpraxis medical, datorita caracterului arbitrar al aprecierii instantelor de judecata cu privire la cuantumul despagubirilor morale`, a spus, pentru SFin, Mircea Dutu.
Ce ar fi de facut
La nivelul Uniunii Europene, asociatiile profesionale ale medicilor si ale juristilor specializati in raspunderi civile au elaborat un barem orientativ de evaluare a valorii daunelor nepatrimoniale rezultate in urma unor atentate la integritatea fizica si psihica a persoanelor. Potrivit acestui barem, `reducerea definitiva a potentialului fizic si/sau psihic, medical constatabila sau medical explicabila, la care se adauga durerile si repercusiunile psihice legate de sechelele rezultate, precum si consecintele acestor sechele asupra vietii normale de zi cu zi, legate in mod obiectiv de aceste sechele` poate fi evaluata procentual, ca `ordin de marime, raportat la un maxim teoretic de 100%, al dificultatii resimtite in a efectua actele uzuale ale vietii cotidiene neprofesionale, altfel spus, ca ordin de marime al incapacitatii personale`.
Prin utilizarea acestui barem, care masoara intr-un mod cat de cat obiectiv si previzibil daunele nepatrimoniale legate de atingerile aduse integritatii fizice si psihice, inclusiv prin malpraxis medical, arbitrariul in stabilirea cuantumului daunelor morale datorate in cazuri de acest tip este mult redus, iar deciziile tribunalelor capata o baza acceptata de toate partile implicate. Iar firmele de asigurari isi pot asuma, in aceste conditii, riscurile legate de despagubirile morale datorate de medici.
`Acest barem orientativ nu are caracter obligatoriu la nivelul UE, insa este utilizat cu succes in multe tari ale Uniunii. Insa pentru a putea fi aplicat si in Romania ar trebui sa fie insusit de Colegiul Medicilor si de Ministerul Sanatatii, ca sa functioneze ca norma. In aceste conditii, asiguratorii nu ar mai avea niciun motiv sa refuze acope-rirea riscurilor legate de despagubiri morale pe politele de malpraxis medical`, spune Mircea Dutu.
Fara sanctiuni, fara daune
In ultimii trei ani, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a luat o singura decizie de retragere a dreptului de practica medicala, in urma unor erori profesionale. `In anul 2005, s-a dat o singura decizie de retragere a dreptului de practica medicala, iar in anii 2006 si 2007, niciuna`, au declarat, pentru SFin, reprezentantii Colegiului. De asemenea, potrivit acestora, in prezent se afla in lucru 104 dosare din 2007 si 9 dosare din 2006.
Pe de alta parte, dintre asiguratorii contactati de SFin, unul singur, Generali Asigurari, a platit despagubiri pe polite de asigurare a malpraxisului medical in intervalul 2005-septembrie 2007, valoarea acestora fiind de 10.000 de lei.
Acoperire insuficienta
Ca exceptii, exista si asiguratori care isi asuma riscul decontarii daunelor morale la care pot fi obligati medicii prin hotarari judecatoresti, dar sumele asigurate sunt foarte mici. BCR Asigurari acopera pe politele de malpraxis medical si riscul de daune morale, insa suma asigurata este, de regula, de maximum 20% din suma totala stabilita pe polita. `De exemplu, pentru un medic specialist care incheie polita la o suma de 37.000 de euro pe an, se asigura si daunele morale, dar intr-o sublimita de 7.400 de euro`, spun cei de la BCR Asigurari.
Din martie 2007, si compania Asitrans include intre riscurile acoperite de politele de malpraxis daunele morale pretinse de pacientul prejudiciat. Cadrele medicale au posibilitatea de a opta pentru o acoperire de 50.000 sau 100.000 de euro, in care intra si eventualele despagubiri morale.
Un articol de: Adrian Mosoianu
Integral in Saptamana Financiara
Banca Comerciala Romana impreuna cu BCR Asigurari VIG ofera RCA cu plata in 6 rate si dobanda 0%,...
Transportatorul national de gaze naturale Transgaz a atribuit BCR Asigurari de Viata contractul de...
BCR Asigurari de Viata, companie membra a grupului Vienna Insurance Group, a inregistrat in...
Senatul a achizitionat un pachet de servicii de asigurare facultativa a autoturismelor, tip Casco,...
Companiile de asigurari din Romania au primit in primul trimestru, de la actionarii straini,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...