Astazi demareaza autorizarea primelor societati interesate sa activeze pe piata fondurilor de pensii facultative private (pilonul III), fiind asteptat ca 15 companii sa inainteze dosarele, din care cateva din strainatate. Autoritatile estimeaza ca, in primul an, vor cotiza aproximativ 600.000 de persoane.
Printre societatile care au anuntat deja ca sunt interesate sa intre pe piata fondurilor de pensii private se numara Allianz-tiriac, Aviva, AIG Life, BCR Asigurari de Viata, Certinvest, Generali, Interamerican, ING Asigurari de Viata, OTP Garancia, KD Life sau Omniasig Life. Societatile de pensii private, ca si administratorii de fonduri de pensii private trebuie sa aiba un capital social minim egal cu echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, potrivit normelor elaborate de CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private).
Taxa pentru infiintarea unei societati de pensii private va fi de 50.000 de euro, iar pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii private, de 20.000 de euro. Actionarii companiilor care gestioneaza fondurile private de pensii trebuie sa justifice sursa banilor folositi la capitalizarea firmei, sa nu fi fost implicati in falimente sau scandaluri financiare si sa nu faca parte din conducerea unei banci sau a unei case de brokeraj aflata in relatii de afaceri cu firma.
Asigurarile vor fi deductibile fiscal
`In primul an, estimam ca vor contribui la sistemul facultativ de pensii private 500.000-600.000 de persoane`, a declarat pentru Adevarul Mihail seitan, Presedintele Casei Nationale de Pensii. Previziunea se bazeaza si pe faptul ca asigurarile sunt deductibile fiscal, in limita a 200 de euro anual. Pilonul II de pensii reprezinta un sistem obligatoriu de pensii publice, care vor fi administrate privat. Contributiile pentru pensii ale salariatilor - de 9,5% din salariul brut - vor merge in proportie de 7,5% la stat si de 2% la administratorii de fonduri de pensii private, ceea ce va determina, in primii cinci ani de functionare a sistemului, un deficit de ordinul miliardelor de euro la bugetul asigurarilor sociale.
Pilonul III reprezinta sistemul pensiilor private propriu-zise si este o alegere facultativa a investitorilor. Statul se va implica financiar in sustinerea pilonului II de pensii, urmand sa fie folositi bani chiar si din sumele incasate din vanzarea BCR, precum si din emiterea de titluri de stat pe termen lung. Acest aport al statului este necesar dat fiind ca, in primii ani de functionare a pilonului II, impactul asupra bugetului se va situa la nivelul a 0,25-0,5% din PIB, dupa cum ne-a mai informat presedintele CNP. `Pentru primul an nu vor fi probleme cu finantarea, pentru ca pilonul II va deveni functional din a doua parte a anului`, a mai informat Mihai seitan.
Sursa: www.adevarulonline.ro
Banca Comerciala Romana impreuna cu BCR Asigurari VIG ofera RCA cu plata in 6 rate si dobanda 0%,...
Transportatorul national de gaze naturale Transgaz a atribuit BCR Asigurari de Viata contractul de...
BCR Asigurari de Viata, companie membra a grupului Vienna Insurance Group, a inregistrat in...
Senatul a achizitionat un pachet de servicii de asigurare facultativa a autoturismelor, tip Casco,...
Companiile de asigurari din Romania au primit in primul trimestru, de la actionarii straini,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...