In ciuda pronosticurilor, doar BCR Asigurari de Viata a solicitat autorizatie pentru pilonul III, cel al pensiilor facultative private. La sfarsitul acestei luni va expira termenul limita pentru depunerea solicitarilor de autorizare pentru intrarea in sistemul pensiilor private. Cand s-a dat startul pentru autorizarea administratorilor, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea s-a aratat extrem de optimist, estimand ca pe langa cele 15 companii romanesti care si-au manifestat intentia de a activa pe acest segment, vor aplica si societati straine.
Acestea erau fie asiguratori, fie societati de administrare a investitiilor sau de gestionare a fondurilor mutuale, statele de provenienta nominalizate de Oancea la acea data fiind Franta si Olanda. Conform normelor CSSPP, nivelul capitalului social minim trebuie sa fie echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, companiile de tip `off shore` nefiind eligibile. Desi procesul a inceput la 30 octombrie 2006, pana in acest moment o singura companie a cerut sa fie autorizata pentru pilonul III, respectiv BCR Asigurari de Viata. Oancea a dat ca sigur faptul ca in cel mai scurt timp un alt nume cunoscut de pe piata interna a asigurarilor va depune dosarul spre avizare, insa fara a face vreo nominalizare.
Totusi, in mediile asiguratorilor se vehiculeaza ca atat Allianz-Tiriac Asigurari, cat si Omniasig vor aplica in urmatoarele saptamani. Interamerican este un alt jucator care doreste sa stea la masa administratorilor de fonduri de pensii facultative private. Pilonul III se arata unul cu sanse reale de profit, mai ales ca principalii clienti vor fi corporatiile multinationale care vor avea posibilitatea sa isi standardizeze pachetele salariale. Iar cu cat acestea vor fi mai atractive pentru angajati, cu atat se vor reduce cheltuielile legate de angajare pe termen lung, prin reducerea migratiei fortei de munca.
Administrarea fondurilor private de pensii pare o afacere profitabila si datorita numarului ridicat de participanti, numai in acest an aproximativ 250.000 de romani fiind asteptati sa-si creeze un astfel de cont. Pana la finele lui 2007, valoarea totala a pietei va ajunge la 40 milioane euro, urmand sa creasca la 1,25 miliarde de euro in 2011, considerat anul de maturitate al fondurilor de pensii private.
Cat priveste pilonul II, respectiv fondurile private de pensii obligatorii, societatile asteapta definitivarea normelor CSSPP care sa reglementeze functionarea fondurilor, intrucat legislatia in vigoare are unele lacune, sanctionate deja de asiguratori. Principalele obiectii se leaga de cheltuielile pe care trebuie sa le suporte acestia, care, cumulate, ar putea depasi incasarile, astfel ca profitabilitatea nu va fi la un nivel satisfacator.
Daca la finele anului trecut, asiguratorii anuntau ca doresc sa opereze pe piata pensiilor private, pana in prezent o singura companie a depus dosarul de autorizare. Termenul limita este stabilit pentru sfarsitul acestei luni.
In momentul in care s-a dat startul pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii facultative private, respectiv pilonul III, pe 30 octombrie 2006, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, estima ca 15 companii vor inainta dosare pentru autorizatie. Alaturi de acestea, urmau sa acceada pe piata interna si cateva companii din strainatate, asiguratori, societati de administrare a investitiilor sau de gestionare a fondurilor mutuale, statele de provenienta nominalizate de Oancea la acea data fiind Franta si Olanda. Aviva, AIG Life, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac, Certinvest, Generali, Interamerican, ING Asigurari de Viata, OTP Garancia, KD Life sau Omniasig Life sunt numele nominalizate de Oancea printre societatile care si-au manifestat intentia de a ataca acest segment din piata asigurarilor. Totusi, pana in prezent doar BCR Asigurari de Viata a depus dosarul pentru autorizare.
Insa, cum acesti administratori vor gestiona banii albi pentru zilele negre, normele CSSPP prevad ca nivelul capitalului social minim trebuie sa fie echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, companiile de tip `off shore` nefiind eligibile.
Pentru infiintarea unei societati de pensii private, taxa se cifreaza la 50.000 euro, iar pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii private, valoarea acesteia se ridica la 20.000 de euro. Provenienta banilor care sunt folositi la capitalizarea fondurile private de pensii trebuie justificata de catre actionarii administratorului, care trebuie sa faca si proba ca nu au fost implicati in falimente sau scandaluri financiare. Totodata, actionarii nu trebuie sa fie membri din colectivul de conducere al unei banci sau a unei case de brokeraj aflata in relatii de afaceri cu firma.
Legea da voie sa se investeasca in titluri pe termen lung lansate de oficialitatile centrale si locale sau pe bursa, dar banii nu pot fi utilizati pentru achizitionarea de actiuni emise de o singura firma. Plasamentele trebuie realizate doar in instrumente financiare, care sunt cotate pe o piata organizata. De exemplu, legea nu permite sa se investeasca in case, intrucat bunurile imobiliare nu sunt tranzactionate pe piete organizate. Nici investitia in tablouri sau in masini nu este permisa.
Numai una
BCR Asigurari de Viata este primul asigurator care a depus cererea pentru a fi autorizat sa intre in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III), desi primele contributii vor putea fi varsate cel mai devreme peste 3 luni, dupa cum a declarat Florina Vizinteanu, presedinte si director general la BCR Asigurari de Viata. `Intr-adevar, am depus primii cererea de autorizare, dar nu cred ca inainte de luna martie vom putea vorbi despre primele contributii in sistem`, a precizat Florina Vizinteanu, care a adaugat ca BCR Asigurari de Viata are in vedere si administrarea unui fond de pensii private obligatorii.
Compania a depus atat o cerere de autorizare pentru administrarea unui fond de pensii cat si o cerere de autorizare pentru prospectul unei scheme de pensii pentru pilonul III, intrucat acestea trebuie depuse in acelasi timp, potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. Totusi, Florina Vizinteanu a precizat ca BCR Asigurari de Viata asteapta ca institutia sa elaboreze normele specifice de functionare inainte de a depune o cerere de autorizare pentru pilonul II.
Exista semnale!
Presedintele CSSPP a anuntat ca `exista semnale` ca o alta companie cunoscuta de pe piata va solicita autorizarea in zilele urmatoare, fara sa faca referiri precise. Insa, potrivit unor surse din mediul asiguratorilor, Allianz-Tiriac Asigurari se pare ca va fi urmatoarea companie care va depune cererea de autorizare pentru sistemul de pensii private. Intentiile asiguratorului in acest sens au fost anuntate si de directorul diviziei de pensii, Crinu Andanut, care a precizat ca Allianz-Tiriac va intra pe piata fondurilor de pensii private facultative (pilonul III) oferind marilor companii produse de pensii private care sa fidelizeze angajatii, in contextul in care aderarea va creste mobilitatea fortei de munca iar Romania se confrunta deja cu o criza din acest punct de vedere.
Grupul german Allianz a lansat, in
Pachetul salarial determina costurile de administrare
Daca tinem cont si de ultimele estimari ale companiilor de audit, costurile legate de angajare vor creste pe masura ce economiile din statele care au aderat la Uniunea Europeana vor atrage investitii masive datorita nivelului scazut al impozitelor directe. Potrivit unui studiu realizat de Deloitte&Touch, statele recent aderate la Uniunea Europeana, respectiv cele din valul 2004, par a fi mult mai atractive atat pentru salariati cat si pentru angajatori, din punctul de vedere al nivelului impozitelor directe si al contributiilor la asigurarile sociale.
In Lituania, costurile totale pe care le suporta un angajator, inclusiv contributiile la asigurarile sociale, se ridica la 5.124 de euro, echivalentul a 6.697 de dolari, pe an, in timp ce in Germania media costurilor se cifreaza la 50.417 de euro. Astfel, mobilitatea fortei de munca, ritmul iesirilor si al intrarilor de personal dintr-o companie determina, alaturi de alti factori economici, nivelul costurilor de administrare ale unei firme. Deci, cu cat pachetul salarial va fi mai atractiv cu atat se vor reduce si costurile pe termen lung.
Prognoza favorabila
Pentru anul in curs, estimarile sunt favorabile, aproximativ 250.000 de participanti fiind asteptati sa contribuie la fondurile de pensii private, valoarea totala a pietei urmand sa ajunga la 40 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de Certinvest. In 2008, numarul celor care contribuie la astfel de fonduri va atinge pragul de 600.000, in 2009 pe cel de 900.000, pentru ca in 2011 sa fie inregistrati 1,25 milioane de particpanti. Volumul pietei va creste de la 190 milioane de euro, in 2008, la 1,25 miliarde de euro in 2011, daca vom considera un avans constant al contributiei medii a participantilor, de la 200 de euro in 2007 la 400 de euro in 2011, potrivit studiului amintit anterior. Contributiile la fondurile private de pensii sunt deductibile fiscal pana in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat cat si pentru angajator.
Totodata, fondurile private de pensii vor avea un impact pozitiv si asupra pietei de capital.
Pilonul II e profitabil
Grawe
Omniasig s-a numarat printre companiile nominalizate de presedintele CSSPP atunci cand a vorbit despre societatile care si-au manifestat intentia de a ataca acest segment din piata. Surse din piata ne-au precizat ca pana la sfarsitul acestei luni asiguratorul va depune solicitarea de autorizare.
Interamerican este un alt jucator care doreste sa stea la masa pensiilor, dupa cum a declarat si vicepresedintele companiei, Emilia Bunea. `Precum majoritatea companiilor care si-au anuntat intentia de a intra pe piata pilonului III de pensii, Interamerican va face acest lucru doar in perspectiva definitivarii legislatiei pentru pilonul II, intrucat pe pilonul II exista sanse reale de profit, datorita volumului mult mai mare al pietei, in comparatie cu pilonul III`. Interamerican nu va opera direct pe acest segment al pietei de asigurari, ci va crea o companie separat, care va deveni operationala din momentul primirii avizului pozitiv al CSSPP. Asiguratorul va aplica in cursul acestei luni.
Adunarea Generala a Actionarilor, care s-a desfasurat vineri, a decis majorarea capitalului social cu 4,6 milioane de euro, pentru a permite companiei sa indeplineasca necesitatile de solvabilitate pe termen mediu. `Dupa incheierea operatiunii, capitalul social al Interamerican Romania va depasi 59,1 milioane de lei. In prezent, societatea are un capital de 38,89 milioane de lei si asteptam avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru a fi inregistrate majorarile pana la 44,9 milioane de lei`, a adaugat Bunea.
Lege impracticabila
Totusi, legislatia in vigoare prevede costuri ridicate pe care administratorii unui fond de pensii trebuie sa le suporte, fapt care va diminua considerabil veniturile acestora, putand genera pierderi semnificative. `Legea privind Pilonul III, in varianta actuala, nu pare sa fie practicabila. S-au facut greseli pe care nu mi le pot explica. Toate cheltuielile legate de administrare, comisioanele de tranzactionare, comisioanele bancare, activitatea de audit, se vor suporta de catre administrator deci nu mai putem vorbi despre profitabilitate`, dupa cum ne-a declarat Emilia Bunea.
Sursa: www.curentul.ro
Banca Comerciala Romana impreuna cu BCR Asigurari VIG ofera RCA cu plata in 6 rate si dobanda 0%,...
Transportatorul national de gaze naturale Transgaz a atribuit BCR Asigurari de Viata contractul de...
BCR Asigurari de Viata, companie membra a grupului Vienna Insurance Group, a inregistrat in...
Senatul a achizitionat un pachet de servicii de asigurare facultativa a autoturismelor, tip Casco,...
Companiile de asigurari din Romania au primit in primul trimestru, de la actionarii straini,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...