CEO-ul Axa Asigurari vorbeste despre piata asigurarilor din Romania


Data: 18.05.2012

Violeta Ciurel - CEO si Presedinte al Consiliului de Administrare "Axa Asigurari de Viata Romania", a declarat intr-un interviu oferit publicatiei de business "Romanian Business Digest" faptul ca "Aceasta situatie de criza nu va fi vesnica".

Criza economica are un impact semnificativ asupra dezvoltarii pietei asigurarilor, chiar si pentru pietele in dezvoltare, fiind o provocare mare pentru toata industria.

In cadrul acestei scaderi economice, industria asigurarilor intampina efecte negative tipice pe termen scurt, precum: scaderea vanzarilor, repozitionarea asigurarilor pe alte nise, economisirea cu garantii, cresterea eficientei operationale, comunicarea cu clientii.

Printre efectele pe termen mediu si lung se numara schimbarea comportamentului consumatorilor, interesul mai scazut pentru produsele unit-linked si modificarea politicii de gestionare a activelor pentru a reduce expunerea.

"Ca orice alt lucru din viata, criza nu va dura vesnic. Piata romaneasca creste in multe arii de desfacere. Numarul mare al populatiei, rata de crestere si perspectiva pozitiva face ca Romania sa fie o tara atractiva pentru investitii", este de parere Violeta Ciurel.

Axa Group a patruns pe piata din Romania cu scopul de a se dezvolta pe piete cu potential mare de dezvoltare. Prima initiativa de acest gen a fost achizitia companiei Winterhur din Elvetia in 2006, urmata de o achizitie locala in Ucraina si Romania.

Prin urmare, toate cele de mai sus dovedesc increderea companiei in faptul ca aceasta regiune isi va reveni din punct de vedere economic , poate chiar mai mult decat alte parti ale Europei.

Cu toate acestea, in Romania, gradul de constientizare a asigurarilor de viata este inca foarte scazut in comparatie cu celelalte piete. Toate companiile de asigurari ar trebui sa contribuie pentru a dezvolta acest tip de polita, fiind in interesul tuturor clientilor potentiali si a populatiei.

"Companiile si angajatii inca nu inteleg beneficiile reale din urma platii tuturor taxelor si contributiilor catre stat. Astfel, facilitatile medicale de stat ofera conditii precare, in ciuda eforturilor personalului medical", afirma Violeta Ciurel.

Este evident ca sistemul de sanatate sufera din cauza unui management scazut, resurse alocate ineficient si control slab, termenii de decizie pentru aceste lucruri fiind mai mult niste actiuni politice decat sociale.

Este inca mult loc pentru dezvoltare si imbunatatire. Un exemplu clar este si reforma pensiilor care reprezinta un pas bun catre un management de calitate.

"Sper ca si reforma in domeniul sanatatii sa dea rezultate efective pentru toate partile interesate, cu toate ca va dura ceva timp pana la implementare, avand in vedere ca acest an este anul alegerilor", adauga Violeta Ciurel.

Problema principala pe care o intampina sistemul de sanatate nu este calitatea doctorilor, ci facilitatile statale reduse, lipsa personalului medical, lipsa echipamentului adecvat pentru invstigatii si numarul redus al laboratoarelor in toata tara.

O alta problema se refera si la beneficiile salariale si bonusuri. Este trist sa vezi cum multi dintre medici pleaca din Romania ca sa practice activitatea in alte tari si sa beneficieze de conditii si salarii mai bune.

Oficialii din tara ar trebui sa ia masuri ca sa ii convinga pe cei plecati sa se intoarca in tara si pe cei ramasi sa nu plece.

Sectorul privat de sanatate a inceput sa functioneze mai bine, dar cu costuri mult mai ridicate, pe care nu toti pot sa le suporte.

Asigurarile de sanatate se folosesc mai mult in sectorul persoanelor juridice care ofera politele angajatilor sai, in sectorul persoanelor fizice se practica mai putin acest tip de asigurari. Societatea Axa Asigurari planifica sa se extinda mai mult si in acest domeniu.

Pentru a restabili increderea in aceasta industrie este necesara promovarea si sustinerea pietei asigurarilor.

Cateva masuri care ar trebui luate in acest sens sunt:

- promovarea transparentei;
- introducerea sau cresterea deductibilitatii fiscale pentru liniile de asigurari ce aduc beneficii populatii;
- scutirea bugetul de stat de cateva costuri sociale bugetare importante ca: asigurarile de viata, cele de sanatate, pensiile private;
- punerea unui accent mai mare pe educatia financiara, care este foarte importanta alaturi de cresterea pofesionalismului, eticii si a diciplinilor in industria asigurarilor.

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor