Targetul Omniasig Viata pentru pensii private este sa obtina 10% din piata


Data: 03.04.2007

Omniasig Asigurari de Viata, membra a grupului Vienna Insurance Group, si-a planificat sa detina o cota de circa 10% din piata pensiilor private inca din primul an atat pe pilonul II (pensii private obligatorii) cat si pe pilonul III (pensii private facultative), in conditiile in care potentialul acestei piete variaza intre 2,3 si 3,5 milioane de persoane.

`Vrem sa intram pe amandoi pilonii de pensii, nu pot sa spun cu ce capital, dar cred ca trebuie sa investesti masiv daca vrei sa fii eficient. Estimez ca majoritatea companiilor ce vor activa atat pe pensii private obligatorii, cat si facultative vor investi mai mult de 10 milioane de euro in dezvoltarea retelei de pensii private`, a declarat Monica Pavelescu, director de marketing in cadrul directiei Pensii Private la Omniasig Viata.

Asiguratorul va incepe de la mijlocul acestui an o campanie de publicitate la nivel national pentru a atrage un numar cat mai mare de clienti pentru pensii private. `Canalul cel mai important va fi televiziunea deoarece creeaza cel mai rapid notorietate si valoarea brandului`, spune Pavelescu. Ea nu a specificat cat va investi Omniasig Asigurari de Viata in aceasta campanie, dar crede ca o campanie eficienta necesita investitii de circa 1 milion de euro, sume nete.

Pavelescu a sesizat si unele probleme in normele stabilite de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) care ar putea crea unele dificultati asiguratorilor care vor intra pe ambele piloane ale pensiilor private. `Avem o problema in legislatie din cauza faptului ca fiecare societate de administrare de pe pilonul II si III trebuie sa aiba un nume diferit si, daca vrem sa activam pe ambii piloni avem nevoie de o titulatura comuna pentru ca altfel vom avea unele probleme in implementare.`

In incercarea de a atrage un numar cat mai mare de persoane care sa opteze pentru pensiile private, Omniasig va folosi toate canalele de distributie pe care le are la dispozitie, de la agentii Omniasig pe asigurari generale si de viata la brokeri de asigurare sau parteneriate bancare. `In general, cel mai bine este sa-ti dezvolti reteaua proprie de agenti. Iti creezi aceasta retea pentru ca oamenii sa fie experti, sa inteleaga mecanismul foarte bine deoarece in primul rand se specializeaza si in al doilea rand sunt mai eficienti`, a adaugat ea.

Desi au inceput deja recrutarea de agenti proprii pentru vanzarea de pensii private, majoritatea agentilor vor fi angajati de Omniasig in perioada iulie- august, cand reteaua va incepe sa se dezvolte foarte mult si cand va inregistra volumul cel mai mare de clienti. Numarul agentilor de pensii Omniasig va fi de ordinul miilor, iar varsta lor va fi mai mare de 25 de ani. Alte companii care au anuntat ca vor angaja mii de agenti de vanzari pentru pensii private sunt ING Asigurari de Viata sau Allianz-Tiriac.

`Pensiile private sunt o afacere pe termen lung si trebuie privita in perspectiva a 5-10 ani, cand ne vom alinia la UE atat din punctul de vedere al salariilor, cat si ca mentalitate. Iar pensiile facultative vor avea un rol foarte important peste trei ani cand se va dezvolta clasa medie si odata cu aceasta se va dezvolta si piata acestor pensii`, crede Pavelescu.

Printre primii targetati de Omniasig pentru pensiile facultative vor fi persoanele care au deja asigurare de viata deoarece acestea inteleg mai usor acest produs financiar, au auzit de companiile de asigurari locale si le este mai usor sa utilizeze acest produs.

`Pilonul II este mai important pentru ca iti creeaza o masa de clienti din toate categoriile de venit, in timp ce pentru pilonul III ne vom concentra in primul an pe corporate, in special catre acele companii care vor sa ofere un pachet de beneficii mai complex angajatilor`, crede Pavelescu.

Totalul contributiilor la fondurile de pensii administrate privat este estimat de reprezentantii CSSPP si ai Ministerului Muncii si Protectiei Sociale la 510 milioane de lei (137,9 milioane de euro) in 2008, ceea ce va reuni sume platite de 2,3 milioane de persoane.

Faza de autorizare si avizare a administratorilor fondurilor de pensii, agentiilor de marketing, depozitarilor si auditorilor pentru pilonul II va incepe la 10 aprilie si va dura cel putin trei luni. In ceea ce priveste pensiile private facultative (pilonul III), BRD- SocGen si Ernst& Young au fost autorizate de CSSPP ca depozitar al activelor fondurilor de pensii facultative si auditor financiar pentru acest tip de pensii, in timp ce BCR, KPMG si Deloitte sunt in proces de autorizare.

De asemenea, BCR Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata, ING Asigurari de Viata sunt in proces de autorizare ca administrator de fonduri de pensii facultative. Allianz-Tiriac a depus documentatia in vederea obtinerii autorizatiei de constituire a unei societati de pensii.

`Vor intra pe piata pensiilor private si companii mai mici, dar cred ca doar companiile mari, cu bugete importante vor rezista pe termen lung. Daca initial vor intra 10-12 companii pe pensii private, nu cred ca pe termen lung vor rezista mai mult de sapte. Cei care vor avea publicitate si distributie puternica vor rezista`, a incheiat Pavelescu.

Un articol de: Lavinia Marin


Sursa: Ziarul Financiar

Articole Aviva »

Aviva spera la o crestere a afacerilor in 2011

Aviva, a patra companie din piata asigurarilor de viata, si-a bugetat o crestere a primelor brute...

Clientii, personaje in noua campanie globala de brand Aviva

Asiguratorul Aviva le ofera clientilor 5 minute de faima proiectandu-le pozele pe cladiri de mari...

CSA a inceput examinarea sefilor din asigurari

Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor a inceput verificarea cunostintelor tehnice ale...

Decizie dura a CSA: Sefii Aviva au ramas fara autorizatii

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis in august sa retraga autorizatiile acordate lui...

Eugen Voicu a rascumparat Aviva Investors Romania

Directorul general al Aviva Investors Romania, Eugen Voicu, redevine actionarul majoritar al...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor