Start pentru pensiile viitorului


Data: 16.04.2007

Romanii vor fi obligati, din august, sa opteze pentru un fond privat de pensii. Totodata, din mai, ei vor putea cotiza la o pensie privata facultativa.

Salariatii care vor contribui la pensiile private obligatorii, la stat, dar si la cele private facultative vor avea un venit cat 80% din media ultimelor salarii.

Romanii vor putea alege, de luna viitoare, un fond pentru o pensie privata facultativa, iar din august, tinerii de pana in 35 de ani vor trebui sa opteze pentru un administrator de pensii private obligatorii, pentru a avea o batranete mai linistita. Sistemul de pensii de stat va functiona in continuare, dar cu resurse din ce in ce mai reduse.

Ce pensii vor avea romanii care vor da bani pentru doua fonduri diferite: unul de stat (pilonul I) si unul privat obligatoriu (pilonul II) si, optional (pilonul III), pentru un al treilea, tot privat? Asta depinde foarte mult de alegerile pe care le vor face in lunile mai si, respectiv, august, de suma pe care o vor investi pentru viitorul lor si, nu in ultimul rand, de varsta pe care o au. Asta din cauza ca aceia care au peste 52 de ani si jumatate trebuie sa se multumeasca doar cu pensia de la stat, care nu va creste prea mult in urmatorii ani.

Pensie cat 80% din leafa

Cu alte cuvinte, sistemul va permite ca, dupa 20-30 de ani de contributie, pensiile cumulate (de la stat, privata obligatorie si facultativa) sa ajunga la aproximativ 80% din media salariala a ultimilor ani, dupa cum estimeaza specialistii.

Astfel, la o medie salariala de 3.000 de lei, 80% inseamna 2.400 de lei. Persoanele care vor avea indemnizatie de la stat si pensie privata obligatorie vor obtine undeva la 60% din media ultimelor salarii. Pentru cei care raman numai cu sistemul public, cuantumul indemnizatiei va fi la fel de mic ca si acum, adica undeva la numai 30% din salariul obtinut. Romanii vor putea beneficia de pensiile private facultative doar dupa implinirea varstei de 60 de ani, iar de pensiile private obligatorii, dupa 65 de ani, cand vor primi si indemnizatia de la stat.

Companiile nu se inghesuie

Pe de alta parte, pana in acest moment, a fost autorizata o singura companie de profil pentru pilonul III, cel al pensiilor private, respectiv ING Asigurari de Viata, cu produsul ING Clasic. Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), spune ca pana la data-limita vor fi autorizate mai multe companii atat pentru pilonul III, cat si pentru pilonul II, iar ulterior, cei care sunt acum reticenti sigur vor intra pe piata.

Din mai, pensii private

Conform estimarilor Institutului National de Statistica, in jur de 2,5 milioane de romani vor cotiza, de anul viitor, la sistemul de pensii private obligatorii. Fiecare angajat cu varsta de pana in 35 de ani va trebui sa contribuie, lunar, la fondurile de pensii administrate privat cu 2% din venitul brut. Si cei care au intre 35 si 45 de ani pot contribui la acest sistem, dar numai la cerere. Banii nu ii va plati direct salariatul, ci vor fi virati de angajator la fondul de pensii ales de angajat. Exceptie fac cei care au profesii liberale, cum sunt romanii care lucreaza in agricultura si care isi vor plati singuri contributiile.

Cei 2% care se vor duce la pensiile private obligatorii reprezinta o parte din contributia pe care o plateste in acest moment fiecare angajat la sistemul asigurarilor sociale. Acest procent de 2%, care este scazut din 9,5% (contributia la asigurarile sociale) urmeaza sa creasca, in viitor, cu 0,5% pe an. Se va ajunge in acest fel ca, la 1 ianuarie 2016, salariatii sa contribuie cu 6% din venitul brut la sistemul de pensii private obligatorii.

Romanii trebuie sa-si aleaga administratorii

Ceea ce trebuie sa faca salariatii care au pana in 35 de ani si, optional, cei care au intre 35 si 45 de ani este sa-si aleaga, incepand cu luna august, pana la finele anului, un administrator de pensii private obligatorii. Cei care nu reusesc sa opteze in cele cinci luni pentru un fond de pensii privat vor fi repartizati automat, de catre CSSPP, la unul dintre fondurile de pe piata. Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private estimeaza ca, anul viitor, totalul contributiilor la fondurile de pensii obligatorii va fi de aproximativ 5.100 de miliarde de lei.

Maximum 15% din salariu

In ceea ce priveste pilonul III, romanii care au maximum 52,5 ani vor putea opta, incepand chiar de luna viitoare, pentru un fond de pensii private facultative. In acest caz, contributia personala a celui care alege acest tip de pensie nu trebui sa depaseasca 15% din venitul sau brut. Pentru un salariu brut de 3.000 de lei, de exemplu, cotizatia maxima lunara este de 450 de lei. Deducerile anuale sunt de maximum 200 de euro atat pentru salariat, cat si pentru angajator.

 

Indemnizatie pentru rude, in caz de deces

Pentru aceste pensii private facultative cotizeaza in mod obisnuit numai salariatul, dar, in functie de contractul negociat la locul de munca, poate contribui si angajatorul. Romanii interesati de acest sistem de pensii pot vira primele contributii din luna mai a acestui an. Chiar daca, pe parcursul anilor, o persoana nu va mai putea plati suma lunara respectiva sau daca i se va micsora salariul si va fi nevoit sa vireze mai putini bani, reprezentantii companiilor de asigurari spun ca suma acumulata pana la momentul respectiv se investeste si astfel toti cei care au platit vor avea parte de o pensie.

Cert este ca banii nu se pierd. In ceea ce priveste inmultirea lor, acest lucru tine de ceea ce va face fiecare administrator de fond de pensii privat cu banii respectivi, deci, conteaza foarte mult alegerea facuta pana la sfarsitul lui 2007. Conform ultimei norme aprobate de CSSPP, administratorii fondurilor de pensii private facultative care ofera garantii privind performantele investitiei trebuie sa-si respecte angajamentele si in caz de deces sau invaliditate a contribuabilului, precum si daca aceste contributii la fond se modifica sau inceteaza.

Primele companii de pe piata

Prima firma care a fost autorizata pentru a administra pensiile facultative este ING Asigurari de Viata. Allianz-Tiriac a solicitat CSSPP autorizarea ca administrator de fonduri de pensii facultative precum si avizul pentru primul sau prospect al unei scheme de pensii, au anuntat ieri reprezentantii Comisiei. Inca doua companii sunt aproape autorizate de CSSP, dupa cum precizeaza presedintele Mircea Oancea, respectiv Aviva Romania si BCR Asigurari de Viata. Un administrator poate administra unul sau mai multe fonduri de pensii facultative, dar pentru fiecare fond va avea cate un prospect al schemei de pensii facultative distinct si autorizat de catre CSSPP.

Pui 20 de euro si primesti 140 lunar

Potrivit unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro, pe o perioada de 25 de ani in acest sistem, va aduce o pensie de 140 de euro lunar, pe timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de 7a, in euro. Astfel, contributia totala, la sfarsitul perioadei de 25 ani de cotizare, ar insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 euro, ceea ce ar putea conduce, dupa cum s-a precizat mai sus, la o pensie lunara de 140 de euro, pe timp de 15 ani.

Nivelul pensiilor de stat

Peste 21.000 de pensionari primesc, lunar, mai mult de 1.000 de lei. Alte cateva sute au intre 2.000 si 4.000 de lei. Cei care ajung pana la 6.000 sunt de ordinul zecilor, si mai sunt cativa care au pana in 10.000. Doar sase pensionari au peste 10.000 lei. Potrivit oficialilor CNPAS, acestia provin din domeniul financiar-bancar. Peste 4,5 milioane de pensionari au venituri mai mici de 1.000 de lei.

Un articol de: Eugenia Mihalcea


Sursa: Evenimentul Zilei

Articole Aviva »

Aviva spera la o crestere a afacerilor in 2011

Aviva, a patra companie din piata asigurarilor de viata, si-a bugetat o crestere a primelor brute...

Clientii, personaje in noua campanie globala de brand Aviva

Asiguratorul Aviva le ofera clientilor 5 minute de faima proiectandu-le pozele pe cladiri de mari...

CSA a inceput examinarea sefilor din asigurari

Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor a inceput verificarea cunostintelor tehnice ale...

Decizie dura a CSA: Sefii Aviva au ramas fara autorizatii

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis in august sa retraga autorizatiile acordate lui...

Eugen Voicu a rascumparat Aviva Investors Romania

Directorul general al Aviva Investors Romania, Eugen Voicu, redevine actionarul majoritar al...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor