Romanii, dezorientati in privinta fondurilor de pensii


Data: 09.05.2007

Din cei patru administratori de pensii private autorizati pana in prezent, trei au optat pentru fonduri cu risc scazut. Cercetarile companiilor de asigurari de top din Romania releva, fiecare, altceva. In timp ce unii au constatat ca romanilor le place riscul, altii considera ca participantii isi doresc stabilitate, garantie si lanseaza fonduri de pensii clasice sau cu risc moderat.

Ce vor alege cu adevarat cei care vor participa la acest sistem ramane de vazut poate in 2008, cand s-ar putea face o prima analiza mai temeinica.
Cei patru administratori de fonduri care au fost deja autorizati pe pilonul III, adica Allianz-Tiriac, ING Asigurari de Viata, Aviva si BCR Asigurari, au lansat sau vor lansa curand (fiind inca in proces de autorizare) fonduri de pensii cu grad de risc diferit, fiecare in functie de cum au considerat oportun.

Fondurile au strategii diferite de investitii

Desi au in pregatire cate un fond ce va acoperi pana in final toata paleta de riscuri, pentru momentul startului au decis sa porneasca cu unul sau altul dintre ele. Ceea ce ne-a atras noua atentia a fost faptul ca fiecare sustine ca lansarile sunt facute in urma unor cercetari care insa se contrazic intre ele. Allianz-Tiriac considera ca romanii au un apetit de risc mare, lansand, pentru inceput, doua fonduri de pensii cu profil de risc mediu si ridicat. `AZT Vivace va plasa cel mult 50% din resursele atrase de la clienti in actiuni listate pe piata locala si internationala de capital, in timp ce la AZT Moderato aceasta pondere nu va depasi 25%. In cazul fondului AZT Adagio - ce va fi lansat ulteror, actiunile vor reprezenta cel mult 10% din activ`, spune Dorin Boboc, seful Departamentului Investitii al Allianz-Tiriac SAFPF.


ING, Aviva si BCR mizeaza pe risc scazut

De asemenea, directorul general al acestei companii de pensii afirma ca cetatenilor nostri le place riscul, fara a fi insa foarte informati si asupra consecintelor unei astfel de decizii. Clientii pentru fondurile cu profil de risc mai ridicat sunt de regula cei care mizeaza pe obtinerea unor randamente mai ridicate.Pe de alta parte, ING Asigurari de Viata si Aviva afirma ca studiile lor arata ca romanilor nu le place riscul. `Noi am constatat ca participantii din Romania doresc garantii, randamente bune si sigure si am decis lansarea, pentru inceput, a unui fond cu risc clasic`, a declarat Cornelia Coman, director general adjunct ING. Cercetarile Aviva arata ca, pe piata financiara, romanii au cea mai mare incredere in banci si ca apetitul pentru risc investitional al romanilor este relativ scazut.

`Pentru inceput, vom intra pe piata pensiilor facultative cu un fond de risc scazut. Estimam ca piata are un potential de 250.000-350.000 de clienti in primii ani de functionare, din care BCR Asigurari de Viata si-a fixat ca obiectiv o cota de piata de 15%`, spune Florina Vizinteanu, director general al companiei de asigurare. Cel mai probabil, majoritatea companiilor interesate de pensiile facultative vor intra pe piata cu cate un singur fond, cu un profil de risc scazut, urmand, conform declaratiilor din piata, ca numarul fondurilor sa creasca pe masura trecerii timpului.

Decizii ale fondurilor de pensii

Allianz-Tiriac Pensii - a depus documentatia pentru fondurile AZT Moderato si AZT Vivace, cu risc moderat si mare; ulterior, il va lansa si pe cel conservator - AT Adagio.

ING Asigurari Viata - a lansat un fond clasic (risc mediu), pentru pilonul III.

BCR Asigurari Viata - pentru pilonul III, au deja avizat un fond de pensii cu risc scazut; au in pregatire inca doua fonduri cu risc mediu si ridicat.

Aviva - are un fond in pregatire, cu risc scazut, pentru pilonul III te cu fondul.

Un articol de: Oana Grecea


Sursa: Adevarul

Articole Aviva »

Aviva spera la o crestere a afacerilor in 2011

Aviva, a patra companie din piata asigurarilor de viata, si-a bugetat o crestere a primelor brute...

Clientii, personaje in noua campanie globala de brand Aviva

Asiguratorul Aviva le ofera clientilor 5 minute de faima proiectandu-le pozele pe cladiri de mari...

CSA a inceput examinarea sefilor din asigurari

Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor a inceput verificarea cunostintelor tehnice ale...

Decizie dura a CSA: Sefii Aviva au ramas fara autorizatii

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis in august sa retraga autorizatiile acordate lui...

Eugen Voicu a rascumparat Aviva Investors Romania

Directorul general al Aviva Investors Romania, Eugen Voicu, redevine actionarul majoritar al...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor