Indicele BET oglinda pensiei private


Data: 19.04.2007

Primele fonduri de pensii private facultative vor investi o parte din banii contributorilor pe Bursa de Valori de la Bucuresti, avand active ancorate de evolutia indicelui BET al Bursei, au anuntat ieri administratorii pensiilor private.


De exemplu, ING Asigurari de Viata, prima companie autorizata sa administreze pensii private facultative (pilonul III), are pregatite doua astfel de fonduri, dintre care prospectul de emisiune al primului este deja autorizat. Cele doua fonduri vor investi 25% din banii contributorilor pe Bursa de Valori de la Bucuresti, structura plasamentelor fiind ancorata la indicele BET (al celor mai tranzactionate 10 titluri) al Bursei de Valori, a anuntat ieri Bram Boon, directorul general al ING Viata.

`Cel mai probabil vom incepe sa vindem produse de pensii cu aceste doua fonduri chiar la inceputul lunii mai`, a declarat Boon.

Restul de 75% din activele celor doua fonduri vor fi investite in instrumente cu venituri fixe, majoritatea in obligatiuni de stat, o parte in obligatiuni corporative si foarte putin in instrumente de piata monetara, a precizat Boon. Si Aviva Asigurari de Viata, a doua companie autorizata ca administrator de pensii private, are deja un prospect de emisiune pentru primul sau fond.

`Este important ca fiecare doritor de pensie privata sa inceapa sa contribuie cat mai devreme. Un cont individual intr-un fond de pensii in care s-a contribuit 30 de ani este cu circa 40% mai mare decat unul in care s-a contribuit 25 de ani si cu 100% mai mare decat unul in care s-a contribuit 20 de ani`, spune Corina Cucoli, director de bancassurance la Aviva Romania, in ipoteza unui randament anual de 5%.

La pensiile private facultative pot contribui toti cei care obtin venituri de natura salariala si au o varsta de maximum 52,5 ani. Contributia lunara nu poate depasi 15% din veniturile lunare brute, legislatia permitand si deduceri fiscale, in limita a 200 de euro, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

`Pensiile private facultative vor atrage in primul an 200.000-300.000 de clienti si active de circa 40-50 de milioane de euro`, estimeaza Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Pensii Private (CSSPP).


Conform unui studiu realizat pe 300 de companii de compania de consultanta Roland Berger pentru Aviva, circa doua treimi dintre angajatori ar dori sa includa o pensie facultativa in pachetul de beneficii salariale pentru propriii angajati.

Boon spune ca acordarea unei pensii private facultative in pachetul de beneficii salariale este cu circa 5% mai ieftina pentru angajator decat un bonus sau o crestere salariala, pentru ca pensia facultativa este deductibila in limita a 200 de euro la calculul impozitului pe profit. Crinu Andanut, director general al societatii de pensii private a Allianz-Tiriac, spune ca pensia privata va deveni mai importanta decat cea de stat, la fel ca in statele europene.

`Pensia privata va ajunge sa acopere 40% din salariul mediu, al fiecarui salariat, pe langa cei 30% asigurati de pensia de stat. Zece procente vor veni din componenta obligatorie, iar treizeci din cea facultativa a pensiei private, cam cum este si media in statele europene care au adoptat o reforma a pensiilor`, a declarat Andanut. Deocamdata, societatea de pensii a Allianz-Tiriac nu este autorizata ca administrator de pensii private, dar este foarte aproape de acest pas, spune Andanut.


Allianz-Tiriac Pensii Private este deocamdata singura societate specializata in administrarea de pensii, restul administratorilor fiind deocamdata companii de asigurare de viata, care au ales sa administreze pensii fara sa-si creeze o companie specializata.

`Brandul si apoi serviciile oferite vor fi cele care vor vinde produsele de pensii private`, spune Andanut. El considera ca o comparatie intre comisioane si intre randamentele sperate nu va influenta prea mult decizia clientilor, ci mai degraba numele companiilor care vor vinde produsele de pensii private.


O alta companie interesata de acest business este Interamerican, care vrea sa depuna la 1 mai cererea de autorizare pentru o societate specializata de administrarea de pensii private, dupa modelul Allianz. `Deocamdata suntem ocupati cu intocmirea documentatiei pentru autorizare`, spune Besim Jawad, project manager de pensii la Interamerican. De asemenea, BCR Asigurari de Viata a depus anterior o cerere de autorizare ca administrator si asteapta acum unda verde de la CSSPP.

FES cere egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei

Cresterea bazei de impozitare pentru sistemul de pensii s-ar putea realiza prin egalizarea varstei medii de pensionare intre barbati si femei, cresterea varstei de pensionare (60 pentru femei si 65 pentru barbati incepand cu 2009, nu cu 2014) si descurajarea pensionarilor anticipate, se arata in raportul `Catre consolidarea sistemului de pensii din Romania`, realizat de fundatia germana Friedrich Ebert Stiftung . Raportul sustine ca una dintre problemele pilonului public de pensii este lipsa de echitate deoarece pensionarii dintre Min. Apararii Nationale, Min. Afacerilor Interne si Serviciul Roman de Informatii nu contribuie la sistemul de pensii si au garantata o pensie din bani publici.

Un articol de: Mihai Bobocea 


Sursa: Ziarul Financiar

Articole Aviva »

Aviva spera la o crestere a afacerilor in 2011

Aviva, a patra companie din piata asigurarilor de viata, si-a bugetat o crestere a primelor brute...

Clientii, personaje in noua campanie globala de brand Aviva

Asiguratorul Aviva le ofera clientilor 5 minute de faima proiectandu-le pozele pe cladiri de mari...

CSA a inceput examinarea sefilor din asigurari

Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor a inceput verificarea cunostintelor tehnice ale...

Decizie dura a CSA: Sefii Aviva au ramas fara autorizatii

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis in august sa retraga autorizatiile acordate lui...

Eugen Voicu a rascumparat Aviva Investors Romania

Directorul general al Aviva Investors Romania, Eugen Voicu, redevine actionarul majoritar al...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor