CSA AR PUTEA RAMANE IN VIITOR FARA OBIECTUL MUNCII


Data: 21.08.2007

Subsidiarele de asigurari din Romania ale marilor grupuri financiare din UE ar putea decide sa treaca sub autoritatea institutiilor de supraveghere din tarile de origine ale companiilor-mama. Noua filosofie de supraveghere a pietelor de asigurari din Uniunea Europeana, cunoscuta sub numele de Solvency II, ar putea limita sfera de autoritate a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) la asiguratorii cu capital majoritar romanesc, din ce in ce mai putini in Romania. O estimare facuta de o asociatie europeana a companiilor de asigurari arata ca implementarea Solvency II ar implica costuri totale de doua-trei miliarde euro pe total industrie, in conditiile in care supravegherea s-ar consolida la nivel european. Insa suma ar fi mult mai mare daca piata asigurarilor va continua sa fie reglementata, in fiecare stat, de entitatea locala de supraveghere.

Dupa Basel II, noul model international de organizare si gestionare a sistemului bancar, Comisia Europeana pregateste un acord similar si in domeniul asigurarilor, cunoscut deja sub numele de Solvency II. Proiectul de acord cuprinde noi reglementari pentru activitatea societatilor de asigurari, care vor trebui sa plaseze managementul riscului in centrul procesului decizional de la nivelul fiecarei companii. Modalitatile de calcul al solvabilitatii asiguratorilor, indice dat de raportul dintre activele companiilor si obligatiilor lor contractuale fata de asigurati, vor fi modificate. Companiile vor trebui sa opteze intre utilizarea unui model standard de calcul al solvabilitatii, model furnizat de autoritatea de supraveghere, si cea a unor modele proprii de calcul si de evaluare a riscurilor. In cel de-al doilea caz, modelele interne de evaluare a riscurilor trebuie validate, in prealabil, de supraveghetor.

Una dintre cele mai importante si mai controversate prevederi ale Solvency II este aceea privind reforma sistemului de supraveghere a asiguratorilor multinationali, a carei implementare va reduce masiv puterea si prerogativele celor mai multe dintre autoritatile nationale de supraveghere.

Multinationalele isi vor putea alege
`cainele de paza`

Primii 14 asiguratori multinationali din Europa, printre care colosii Allianz, Aviva si Axa, controleaza in total circa 85% din piata europeana de asigurari, ca volum de prime brute subscrise. Potrivit proiectului de implementare a acordului Solvency II, subsidiarele acestora din afara tarilor de origine ar putea capata libertatea de a alege intre a se supune controlului autoritatii de supraveghere din tara unde functioneaza sau a trece sub `umbrela` institutiei de reglementare a asigurarilor din statul unde se afla sediul central al companiei-mama.

Marile companii multinationale de asigurari ar putea alege cea de-a doua varianta de supraveghere, trecandu-si toate subsidiarele europene sub autoritatea institutiei de supraveghere din tara de origine. Motivatia lor este simpla: costurile implicate de necesitatea de a tine seama de standardele de supraveghere diferite ale fiecarei tari unde un grup detine subsidiare sunt mult mai mari decat alinierea la un singur set de criterii, respectiv cel stabilit de autoritatea de supraveghere din tara de origine a multinationalei.

Puterea s-ar concentra la Londra, Paris si Frankfurt

Proiectul acordului Solvency II are nevoie de aprobarea statelor membre UE si a Parlamentului European pentru a putea fi pus in practica. Insa au aparut deja voci, ale unor state precum Spania sau Polonia, care nu sunt de acord cu aceasta noua filosofie de supraveghere a pietelor de asigurari. In eventualitatea adoptarii prezentei forme a proiectului de acord Solvency II, autoritatile de supraveghere a asigurarilor din aceste tari si-ar pierde puterea de control in favoarea celor din tarile de origine ale celor mai mari grupuri europene de asigurari: Anglia, Franta si Germania.

Tarile care se opun proiectului se tem ca, in felul acesta, guvernele lor nu vor mai putea controla pietele de asigurari. Alt argument este acela ca standardele de solvabilitate, capitalizare si de management al riscului din tarile de origine ale marilor asiguratori sunt prea relaxate pentru gradul de risc al industriei din alte state. Iar acest lucru ar putea constitui un pericol pentru consumatori, intrucat asiguratorii si-ar constitui rezerve de dauna mai reduse, iar asiguratii s-ar putea trezi cu despagubiri neonorate.

CSA ar ramane cu jumatate din
`supusi`


Grupurile financiare multinationale europene domina piata romaneasca a asigurarilor, aceasta dominatie fiind intarita de recenta achizitie, de catre Vienna Insurance Group, a numarului doi de pe piata, Asirom. Multinationalele europene controleaza societatile Allianz-Tiriac (Allianz SE), Asirom, Omniasig, Omniasig Life, Unita, Agras (Vienna Insurance Group), Generali Asigurari, FATA Asigurari Agricole (Generali), Ardaf, RAI Asigurari (PPF Investments), Asitrans (Euroins), Astra Uniqa (Uniqa), Aviva, Cardif Asigurari (BNP Paribas), Garanta, Grawe, ING Asigurari de Viata, Interamerican (Eureko), KD Life si OTP Garancia. Adica jumatate din firmele de asigurari din Romania si mult mai mult din volumul de prime brute subscrise la nivel de industrie.

Un eventual scenariu `negru`, in care toate aceste subsidiare de asiguratori multinationali europeni ar decide sa iasa de sub autoritatea CSA, ar reduce la jumatate numarul de companii supravegheate de Comisie, majoritatea acestora fiind asiguratori de mici dimensiuni. CSA a avertizat deja ca societatile de asigurari din statele membre UE care isi vor desfasura activitatea in Romania in baza liberei circulatii a serviciilor nu vor intra sub supravegherea Comisiei. Astfel incat reclamatiile asiguratilor vor fi rezolvate de autoritatile din statele respective, iar un eventual faliment al unui asigurator european nu va fi acoperit de Fondul de garantare al CSA.

Paradisuri fiscale pentru asiguratori

Marile companii multinationale de asigurari obisnuiesc sa-si infiinteze subsidiare asa-numite `captive` in jurisdictii cu legislatie fiscala si comerciala prietenoasa. In UE, una dintre jurisdictiile de acest tip este Irlanda, iar marii asiguratori internationali, in special cei americani, se folosesc de ea pentru a avea acces la pietele de asigurari din Uniune cu costuri mici si fara prea multa birocratie. O societate de asigurari captiva este o firma de profil detinuta in proportie de 100% de o companie-mama, iar rolul ei consta in preluarea, acoperirea si gestionarea unei parti din riscurile asumate de grupul de origine. Subsidiarele captive sunt infiintate, de regula, in teritorii cu fiscalitate extrem de relaxata, de tip off-shore, cum ar fi Insulele Bermude, Bahamas, Isle of Man sau statul american Vermont.

Motivul principal pentru care asiguratorii multinationali isi inregistreaza subsidiare in Irlanda este regimul fiscal foarte avantajos pentru investitori. Impozitul pe profit este de doar 12,5%, iar povara fiscala totala reprezinta doar 30% din PIB. Mai mult, regimul de supraveghere a domeniului asigurarilor este mai relaxat decat in alte parti. Arbitrul pietelor financiare din Irlanda, Irish Financial Services Regulatory Authority (IFSRA), impune asiguratorilor captivi detinerea unui capital social minim de doar 635.000 de euro, iar autorizarea se obtine in urma unei simple notificari adresate IFSRA. Prin comparatie, CSA impune societatilor de asigurari generale care practica si asigurari obligatorii, precum si asiguratorilor de viata un capital social minim de trei milioane euro si un dosar voluminos de autorizare. Dupa 1 ianuarie 2007, 12 societati de asigurari inregistrate in Irlanda au intrat pe piata romaneasca, notificand CSA despre intentia lor de a activa aici in baza principiului liberei circulatii a serviciilor.

Un articol de: Adrian Mosoianu

Integral in Saptamana Financiara

Articole Aviva »

Aviva spera la o crestere a afacerilor in 2011

Aviva, a patra companie din piata asigurarilor de viata, si-a bugetat o crestere a primelor brute...

Clientii, personaje in noua campanie globala de brand Aviva

Asiguratorul Aviva le ofera clientilor 5 minute de faima proiectandu-le pozele pe cladiri de mari...

CSA a inceput examinarea sefilor din asigurari

Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor a inceput verificarea cunostintelor tehnice ale...

Decizie dura a CSA: Sefii Aviva au ramas fara autorizatii

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis in august sa retraga autorizatiile acordate lui...

Eugen Voicu a rascumparat Aviva Investors Romania

Directorul general al Aviva Investors Romania, Eugen Voicu, redevine actionarul majoritar al...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor