Subsidiarele de asigurari din Romania ale marilor grupuri financiare din UE ar putea decide sa treaca sub autoritatea institutiilor de supraveghere din tarile de origine ale companiilor-mama. Noua filosofie de supraveghere a pietelor de asigurari din Uniunea Europeana, cunoscuta sub numele de Solvency II, ar putea limita sfera de autoritate a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) la asiguratorii cu capital majoritar romanesc, din ce in ce mai putini in Romania. O estimare facuta de o asociatie europeana a companiilor de asigurari arata ca implementarea Solvency II ar implica costuri totale de doua-trei miliarde euro pe total industrie, in conditiile in care supravegherea s-ar consolida la nivel european. Insa suma ar fi mult mai mare daca piata asigurarilor va continua sa fie reglementata, in fiecare stat, de entitatea locala de supraveghere.
Dupa Basel II, noul model international de organizare si gestionare a sistemului bancar, Comisia Europeana pregateste un acord similar si in domeniul asigurarilor, cunoscut deja sub numele de Solvency II. Proiectul de acord cuprinde noi reglementari pentru activitatea societatilor de asigurari, care vor trebui sa plaseze managementul riscului in centrul procesului decizional de la nivelul fiecarei companii. Modalitatile de calcul al solvabilitatii asiguratorilor, indice dat de raportul dintre activele companiilor si obligatiilor lor contractuale fata de asigurati, vor fi modificate. Companiile vor trebui sa opteze intre utilizarea unui model standard de calcul al solvabilitatii, model furnizat de autoritatea de supraveghere, si cea a unor modele proprii de calcul si de evaluare a riscurilor. In cel de-al doilea caz, modelele interne de evaluare a riscurilor trebuie validate, in prealabil, de supraveghetor.
Una dintre cele mai importante si mai controversate prevederi ale Solvency II este aceea privind reforma sistemului de supraveghere a asiguratorilor multinationali, a carei implementare va reduce masiv puterea si prerogativele celor mai multe dintre autoritatile nationale de supraveghere.
Multinationalele isi vor putea alege `cainele de paza`
Primii 14 asiguratori multinationali din Europa, printre care colosii Allianz, Aviva si Axa, controleaza in total circa 85% din piata europeana de asigurari, ca volum de prime brute subscrise. Potrivit proiectului de implementare a acordului Solvency II, subsidiarele acestora din afara tarilor de origine ar putea capata libertatea de a alege intre a se supune controlului autoritatii de supraveghere din tara unde functioneaza sau a trece sub `umbrela` institutiei de reglementare a asigurarilor din statul unde se afla sediul central al companiei-mama.
Marile companii multinationale de asigurari ar putea alege cea de-a doua varianta de supraveghere, trecandu-si toate subsidiarele europene sub autoritatea institutiei de supraveghere din tara de origine. Motivatia lor este simpla: costurile implicate de necesitatea de a tine seama de standardele de supraveghere diferite ale fiecarei tari unde un grup detine subsidiare sunt mult mai mari decat alinierea la un singur set de criterii, respectiv cel stabilit de autoritatea de supraveghere din tara de origine a multinationalei.
Puterea s-ar concentra la Londra, Paris si Frankfurt
Proiectul acordului Solvency II are nevoie de aprobarea statelor membre UE si a Parlamentului European pentru a putea fi pus in practica. Insa au aparut deja voci, ale unor state precum Spania sau Polonia, care nu sunt de acord cu aceasta noua filosofie de supraveghere a pietelor de asigurari. In eventualitatea adoptarii prezentei forme a proiectului de acord Solvency II, autoritatile de supraveghere a asigurarilor din aceste tari si-ar pierde puterea de control in favoarea celor din tarile de origine ale celor mai mari grupuri europene de asigurari: Anglia, Franta si Germania.
Tarile care se opun proiectului se tem ca, in felul acesta, guvernele lor nu vor mai putea controla pietele de asigurari. Alt argument este acela ca standardele de solvabilitate, capitalizare si de management al riscului din tarile de origine ale marilor asiguratori sunt prea relaxate pentru gradul de risc al industriei din alte state. Iar acest lucru ar putea constitui un pericol pentru consumatori, intrucat asiguratorii si-ar constitui rezerve de dauna mai reduse, iar asiguratii s-ar putea trezi cu despagubiri neonorate.
CSA ar ramane cu jumatate din `supusi`
Grupurile financiare multinationale europene domina piata romaneasca a asigurarilor, aceasta dominatie fiind intarita de recenta achizitie, de catre Vienna Insurance Group, a numarului doi de pe piata, Asirom. Multinationalele europene controleaza societatile Allianz-Tiriac (Allianz SE), Asirom, Omniasig, Omniasig Life, Unita, Agras (Vienna Insurance Group), Generali Asigurari, FATA Asigurari Agricole (Generali), Ardaf, RAI Asigurari (PPF Investments), Asitrans (Euroins), Astra Uniqa (Uniqa), Aviva, Cardif Asigurari (BNP Paribas), Garanta, Grawe, ING Asigurari de Viata, Interamerican (Eureko), KD Life si OTP Garancia. Adica jumatate din firmele de asigurari din Romania si mult mai mult din volumul de prime brute subscrise la nivel de industrie.
Aviva, a patra companie din piata asigurarilor de viata, si-a bugetat o crestere a primelor brute...
Asiguratorul Aviva le ofera clientilor 5 minute de faima proiectandu-le pozele pe cladiri de mari...
Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor a inceput verificarea cunostintelor tehnice ale...
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis in august sa retraga autorizatiile acordate lui...
Directorul general al Aviva Investors Romania, Eugen Voicu, redevine actionarul majoritar al...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...