Societatile de asigurari vor sa devina un aliat al managerilor de resurse umane, principala sursa de informare printre angajati. Pachetele de servicii sunt cele care determina salariatii sa ramana fideli angajatorului pentru o perioada mai lunga de timp. Avand in vedere acest considerent, companiile se gandesc serios sa consilieze angajatii si sa contribuie pentru ei la fondurile de pensii private (pilonul II si III).
Firmele cu sindicate puternice sunt interesate sa promoveze acordarea de pensii private pentru intreg personalul, releva un studiu al companiei Aviva International. Desi o noutate pentru angajatori, sistemul de pensii private va trebui cunoscut pana la sfarsitul lunii mai, cand vor incepe primele contributii.
Pentru informarea managerilor de resurse umane, asiguratorii au infiintat linii telefonice speciale, pagini de internet, aplicatii web dezvoltate pe necesitatile angajatorilor pentru reducerea eforturilor acestora si eficientizarea activitatii de retinere si virare a contributiilor.
Dilema angajatorilor se rezuma in primul rand la efortul financiar si administrativ la care vor fi supusi. In opinia lui Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), angajatorii nu vor include, deocamdata, in pachetul salarial, ca bonus, contributia la pensiile private, deoarece, pentru 2006, bugetele au fost deja alocate. `Poate pe viitor, companiile vor realiza ca este mai eficient sa contribuie pentru angajatii sai`, a mai spus acesta. Pana la sfarsitul anului vor fi autorizati circa sapte-opt administratori de pensii si 14-16 fonduri de pensii, contributia angajatilor dupa primul an ajungand la circa 50 milioane de euro, conform estimarilor presedintelui CSSPP.
Deductibilitatea fiscala, un avantaj pentru firme
Companiile mari, in care exista deja `cultura de beneficii`, dupa cum se exprima Corina Cucoli, director in cadrul Aviva Asigurari de Viata, vor avea propria motivatie pentru a contribui pentru salariatii sai la un fond de pensii. Prin acordarea unui beneficiu se incurajeaza colaborarea de lunga durata, se minimizeaza fluctuatia de personal, se ofera un pachet de compensatii competitiv in industria in care opereaza in vederea atragerii si retinerii celor mai buni specialisti.
Un alt avantaj al angajatorilor ar fi acela ca beneficiaza de deductibilitate fiscala (desi limita este destul de joasa in prezent). Conform specialistului in taxe de la PriceWaterhouseCoopers, determinarea impozitului pe venitul din salarii se calculeaza astfel: la functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul, prin deducerea personala acordata pentru luna respectiva. Se vor mai lua in calcul, cotizatia sindicala platita in luna respectiva si contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat, la nivelul anului, sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 200 euro.
Sistemul de pensii
Pilonul I
- Sistemul actual de stat
- Contributia angajatului in urmatorii ani: 3,5 % din salariul brut
- Contributia angajatorului: 19,5% din fondul de pensii
Pilonul II
- Administrare privata in urmatorii ani a sase la suta din salariul brut al anagatilor cu varsta pana la 35 de ani si optional pentru cei intre 35-45 ani
Pilonul III
- Fondurile de pensii facultative cu contributie de maximum 15% din salariul brut al angajatilor si/sau veniturile asimilate acestuia
ING Asigurari si Interamerican isi fac cate o societate care sa se ocupe de pensiile private
ING Asigurari de Viata a depus documentatia pentru autorizatia de infiintare a companiei ING Fond de Pensie SA, care va activa pe segmentul pensiilor private obligatorii (pilonul II). Capitalul social al companiei va fi de patru milioane de euro, minimul prevazut de legislatie. Compania fusese autorizata, la inceputul lunii aprilie, de catre consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) ca administrator de fonduri de pensii facultative (pilonul III) si pentru prospectul schemei de pensii facultative ING Clasic. Societatea intentioneaza sa administreze doua fonduri de pensii facultative.
Interamerican Romania va infiinta si ea o companie care va actiona atat pe piata pensiilor facultative (Pilonul III), cat si pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II). Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat pana in prezent ca administratori de fonduri de pensii facultative firmele Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, ING Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata.
Un articol de: Oana Grecea
Sursa: Adevarul
Aviva, a patra companie din piata asigurarilor de viata, si-a bugetat o crestere a primelor brute...
Asiguratorul Aviva le ofera clientilor 5 minute de faima proiectandu-le pozele pe cladiri de mari...
Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor a inceput verificarea cunostintelor tehnice ale...
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis in august sa retraga autorizatiile acordate lui...
Directorul general al Aviva Investors Romania, Eugen Voicu, redevine actionarul majoritar al...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...