Piata asigurarilor de viata cu componenta investititionala se afla in plina expansiune. Denumite `asigurari unit-linked`, acest tip de polite presupun distribuirea unei parti din prima platita de asigurat catre fonduri de investitii. Valoarea investita variaza in functie de doleantele fiecarui client.
Cele cinci companii prezente pana acum pe segmentul unit-linked ofera posibilitatea investirii unei sume de bani in mai multe fonduri cu randamente ce variaza in functie de gradul de risc. Piata este reprezentata de Allianz-Tiriac, Interamerican, Aviva, ING Asigurari de Viata si Generali Asigurari.
Alti patru asiguratori si-au anuntat intentia de a intra, pe parcursul acestui an, pe segmentul asigurarilor cu componenta investitionala. Principala calitate a asigurarilor unit-linked o reprezinta flexibilitatea. Astfel, clientul este cel care stabileste procentul din valoarea primei care va fi distribuit catre fonduri de investitii. Tot clientul poate decide sa mute banii dintr-un fond de investitii in altul. In situatia in care accepta plata unor penalitati, asiguratul are posibilitatea de a retrage o anumita suma de bani in limite stabilite de compania de asigurari.
Unit-linked, o treime din piata asigurarilor de viata in 2006
Estimarile noastre evidentiaza o valoare a primelor brute subscrise de aproximativ 100-120 milioane euro la nivelul anului 2006, ne-au precizat reprezentanti ai companiei Allianz-Tiriac. Ca pondere din totalul asigurarilor de viata, segmentul unit-linked reprezinta aproximativ o treime din piata. La nivelul anului trecut, asigurarile cu componenta investitionala au reprezentat 35% din totalul primelor subscrise de companii pe segmentul asigurarilor de viata. Compania Allianz-Tiriac isi propune acapararea a 15% din piata pana la sfarsitul anului.
Un alt jucator important pe segmentul unit-linked (Interamerican) estimeaza ca pana la finele anului 2007 asigurarile cu componenta investitionala vor reprezenta aproximativ 40% din volumul primelor noi subscrise pe asigurari de viata.
Investitii pe termen lung
Este important sa subliniem faptul ca produsele de asigurari de viata din categoria unit-linked sunt instrumente de protectie si planificare financiara pe termen lung, considera Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac. In opinia acestuia, eficienta politelor unit-linked este relevanta in conditiile in care sunt emise pe perioade minime de zece ani. `Nu credem ca ar fi corect sa evidentiem unul sau altul dintre programele investitionale sub aspectul randamentelor realizate din mai multe motive: pe de o parte, fiecare dintre aceste programe are la baza strategii investitionale care exprima un raport risc-randament individualizat.
Pe de alta parte, fluctuatiile inregistrate in ultimii ani pe pietele financiare internationale au fost reflectate de evolutia preturilor unit-urilor programelor investitionale externe`, a mai spus Onofrei. Produsul specific al Allianz-Tiriac a fost lansat sub denumirea Aliat. Principala diferenta fata de politele traditionale (mixte de viata cu capitalizare) se refera la modul de administrare a primelor platite de asigurat. Acesta poate opta pentru directionarea primelor catre unul dintre cele opt fonduri oferite de Allianz-Tiriac, care ofera oportunitati de investitii in active cu diferite grade de risc.
Randamente mari pe fondurile cu risc ridicat
Programele care au obtinut randamentul cel mai mare pana in prezent au fost acelea pentru care si nivelul de risc asumat este cel mai mare, potrivit Interamerican. Compania administreaza fonduri cu profil ridicat de risc denominate atat in euro (Interextra), cat si in lei (Ronplus). Fondul Interextra a obtinut in anul 2005 un randament de 28%, iar in primele 4 luni ale anului 2006 un randament de 10.2%. Fondul Ronplus (lansat in ianuarie 2006) a obtinut in primele 4 luni ale anului 2006 un randament de 9.1%. Pentru a putea face o comparatie obiectiva intre performantele in euro si lei ar trebui considerati si alti factori, cum ar fi evolutia cursului de schimb, inflatia in zona euro si in
Generali, cel mai tanar jucator
Generali Asigurari a lansat o polita de asigurare de viata bazata pe investitii, anunta un comunicat al companiei. Asiguratorul va plasa sumele atrase de la clienti in trei fonduri de investitii. Denumita GENerali Investment Unit Solution (Genius), polita este un plan personal de investitii, care asigura protectie clientului si familiei sale in cazul producerii unor evenimente neprevazute, se arata intr-un comunicat al companiei.
Durata contractului variaza intre cinci si 30 de ani, in functie de optiunea clientului, a carui varsta nu trebuie sa depaseasca 75 de ani pana la finele contractului de asigurare. In momentul in care polita Genius ajunge la maturitate, capitalul poate fi primit de client integral sau sub forma de pensie, in functie de preferintele acestuia. Asiguratul poate opta pentru pensie viagera, garantata, temporara sau pensie viagera impartita proportional intre soti.
ING Asigurari de Viata, trei sferturi din polite
Trei sferturi din activele totale de pe piata asigurarilor unit-linked sunt administrate de ING Asigurari de Viata. Dupa primele cinci luni ale anului, fata de 2004, valoarea activelor administrate de companie crescuse cu 75%. ING vinde sase produse de asigurare cu fonduri de investitii atasate, dintre care doua denominate in lei si patru in dolari. ING a fost prima companie de asigurari din
Aviva, 13 produse de asigurare
Aviva Asigurari de Viata administreaza active in valoare de 28 de milioane de euro, dublu fata de 2004. Aviva vinde 13 produse cu fonduri de investitii atasate, denominate in lei, euro si dolari. In februarie, compania a lansat polite de asigurare unit-linked care fac plasamente pe piata imobiliara. Dupa primele trei luni ale anului 2006, compania ocupa locul al saselea in topul asiguratorilor de viata din Romania, cu prime brute subscrise in valoare de 14,64 milioane lei (4,15 milioane euro).
Sursa: www.curierulnational.ro
Aviva, a patra companie din piata asigurarilor de viata, si-a bugetat o crestere a primelor brute...
Asiguratorul Aviva le ofera clientilor 5 minute de faima proiectandu-le pozele pe cladiri de mari...
Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor a inceput verificarea cunostintelor tehnice ale...
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis in august sa retraga autorizatiile acordate lui...
Directorul general al Aviva Investors Romania, Eugen Voicu, redevine actionarul majoritar al...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...