Trei mari asiguratori, somati sa isi rezolve problemele financiare


Data: 29.11.2006

In urma `pedepselor` primite de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Asirom a devenit mai atenta in raportarile financiare, iar Asiban si-a imbunatatit indicatorii de solvabilitate. Ardaf, inca in administrare speciala, isi va revizui nivelul preturilor la CASCO, incepand cu decembrie, si ar putea vinde unele active.


Cele trei companii avertizate de CSA detin impreuna aproape un sfert din piata asigurarilor generale. Desi Asirom si Asiban au evitat o situatie neplacuta, prin masurile urgente luate in ultimele saptamani, Ardaf inca mai asteapta majorarea de capital propusa pentru perioada 20-29 decembrie. Specialistii sunt insa de parere ca trebuie facut mult mai mult pentru a fi competitiv in asigurari, in mediul concurential de azi.

Astfel, asiguratorii ar trebui sa reanalizeze fiecare produs din punctul de vedere al rentabilitatii, sa aiba un control sever al costurilor de administrare, sa inceteze rapid politicile de marketing de tip `dumping`, dar si sa se lupte pentru identificarea unor produse sau piete noi. Cert este faptul, ca rata daunei a crescut destul de mult pe segmentul de asigurari auto, Casco si RCA, dar si la asigurarile de credite.

`Nu toti asiguratorii au curajul sa majoreze primele de asigurare. Dupa ce Allianz-Tiriac a ridicat preturile la CASCO pentru soferii cu risc inalt de accident, Asiban si Asirom nu au mai acordat reduceri asa de usor. Au inceput sa se mai `civilizeze` si sa urmareasca ideea de profitabilitate pe fiecare linie de asigurare`, spune Gheorghe Grad, directorul companiei de brokeraj in asigurari SRBA.

Anul trecut, Allianz-Tiriac a inregistrat o rata a daunei de peste 100% pentru clientii persoane fizice. Ulterior, compania a inceput sa calculeze primele pentru asigurarea CASCO in functie de profilul de risc al soferului.

De la 1 decembrie, Ardaf isi va majora tarifele la Casco in medie cu circa 30%. `Vom calcula noile tarife pe fundamente actuariale, diferentiat in functie de fiecare sofer. Desi preturile se vor majora in general, unii asigurati vor plati chiar mai putin pentru CASCO`, spune Radu Cocea, administratorul special al Ardaf. Pentru a evita falimentul, societatea va incerca a treia majorare de capital din ultimele patru luni. Ardaf va incerca sa stranga de la actionari 28,5 milioane de euro, varsarea banilor urmand sa aiba loc pana pe data de 29 decembrie a acestui an.

La mijlocul lunii iulie, compania a fost plasata sub administrare speciala de catre CSA, in urma deprecierii indicatorilor de solvabilitate. Ultimele doua tentative de majorare a capitalului s-au incheiat cu un aport de numai 3,5 milioane de euro, fata de minimul necesar de 31 milioane de euro. Desi omul de afaceri Ovidiu Tender are in prezent 56% din titlurile Ardaf, in ultima vreme au aparut tot mai multe zvonuri privind o eventuala preluare a societatii. `Ardaf va fi preluata, mai devreme sau mai tarziu, orice s-ar intampla la urmatoarea majorare de capital.

Eu cred ca aceasta va fi una de succes. Daca nu va reusi, o alternativa de salvare a Ardaf ar fi restrangerea activitatii si vanzarea unor active`, spune Cocea. Compania a realizat, de asemenea, un studiu de reducere treptata a costurilor, pe o perioada de trei ani. CSA a inchis, saptamana trecuta, procedurile de redresare financiara in cazul Asirom si Asiban. Ramane de vazut ce efecte vor avea aceste masuri atat pentru asiguratii celor doua companii, cat si pentru managementul acestora.

`Apreciem conduita prudentiala a CSA, de altfel in respectul legii`, spune Boris Schneider, director general al Asirom. `Am putea inregistra anumite efecte negative pentru companie, insa doar pe termen scurt si fara urmari semnificative. Pe termen lung, o astfel de atitudine nu poate decat avea efecte benefice asupra pietei, prin consolidarea societatilor si cresterea increderii clientilor in sistemul asigurarilor`, adauga acesta. Conducerea Asirom spera ca subscrierile sa atinga suma de circa 190 de milioane de euro, la final de an, dupa ce in primele noua luni, compania inregistrase prime brute subscrise de 134 de milioane de euro si un profit de 285.000 de euro. De asemenea, Asirom intentioneaza sa intre, de anul viitor, pe piata pensiilor private, prin societatea Asirom-Concordia.

`De vreme ce autoritatea CSA se manifesta din timp, nu cred ca va fi afectata increderea populatiei in asigurari, cu atat mai putin in noul sistem de pensii private`, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. `CSA a tras un semnal de alarma si a aratat ca nu este de glumit cu piata de asigurari. Riscurile trebuie cotate corespunzator. Daca vreti, mai putin marketing si mai mult actuariat`, crede Gheorghe Grad. Ultimele masuri de sanctionare date de CSA asiguratorilor sunt considerate preventive si corecte de majoritatea jucatorilor din piata, inclusiv de catre cei `pedepsiti`.  

Trei cu probleme

ARDAF, aflata sub administrare speciala a CSA, va incerca sa isi majoreze capitalul social, pentru a treia oara in ultimele patru luni, incercand sa atraga 28,5 milioane de euro, pana pe 29 decembrie. Ardaf risca falimentul, dar se asteapta o preluare a societatii in scurt timp.

ASIROM a iesit, dupa scurt timp, din procedura de redresare financiara deschisa de CSA, dupa ce s-a constatat ca indicatorii financiari se incadreaza in limitele prevazute de lege. Societatea a intarziat sa transmita situatiile financiare aferente primului semestru.

ASIBAN a scapat de sanctiunile CSA dupa ce a operat o majorare de capital de 14,4 milioane de euro si si-a imbunatatit astfel marja de solvabilitate. Asiban s-a aflat in procedura de redresare financiara din 26 octombrie pana pe 22 noiembrie.
Un articol de: Dan Zavoianu

Sursa: Capital

 

Articole Asirom »

Asigurarea obligatorie a locuintei a intrat in vigoare joi, 15 iulie 2010

Asigurarea locuintelor din Romania a devenit, incepand de joi, obligatorie. Romanii vor fi nevoiti...

Reparatiile in service-uri auto, pe baza politei RCA, in termen de o saptamana

Soferii care au fost loviti in trafic de alti conducatori auto isi vor vedea masinile reparate, pe...

Topul firmelor de asigurari la 9 luni din 2009

Trimestrul trei le-a adus asiguratorilor de pe piata locala noi scaderi ale primelor brute...

ASIROM Vienna Insurance Group ofera acum, cu MEDICAL SELECT PLUS, o polita de sanatate completa

ASIROM Vienna Insurance Group lanseaza noua asigurare de sanatate MEDICAL SELECT PLUS, ce...

Topul despagubirilor date de asiguratori - afacerea bate viata

Intr-un top al despagubirilor platite de asiguratori un loc fruntas il ocupa un producator de...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor