Cuantumul politei se va calcula in functie de numarul de kilometri parcursi si de frecventa amenzilor de circulatie. Numarul mare al daunelor provocate de accidentele auto a determinat companiile de asigurari sa gandeasca un alt set de criterii in vederea incheierii unei polite Casco. Allianz , Generali, Asitrans si Asirom sunt primele societati care au introdus un sistem diferentiat de calcul al unei polite de asigurare.
Frecventa daunelor Casco a ajuns anul trecut la 65% din totalul pietei. Ceea ce inseamna ca din 100 de asigurati, 65 au inregistat daune in fiecare an. Compania de asigurari Generali Romania (care a inregistrat anul trecut o pierdere de 6,9 mililoane euro din cauza daunelor auto) a introdus de curand un sistem de tarifare pentru asigurarile Casco care ia in calcul, la stabilirea valorii primei de asigurare, atat caracteristicile autovehiculului, cat si pe cele ale proprietarului (conducatorului auto).
Noul tarif segmentat se aplica impreuna cu sistemul bonus-malus, prin care proprietarii de autovehicule vor plati, la aniversare, o prima de asigurare mai redusa daca in anul anterior nu au produs accidente, sau una majorata, daca au raportat daune. Prima de asigurare este direct proportionala cu riscul.
Compania Asitrans a lansat si ea un nou tip de asigurare pentru autoturisme pe o perioada determinata, DailyCasco, care acopera doar riscurile de avariere. Polita are o prima de asigurare de un euro pe zi. Limita de despagubire este de 500 de euro in cazul asigurarilor incheiate pentru pana la sapte zile si urca la 5.000 de euro pentru polite cu termen mai mare, indiferent de valoarea autoturismului.
Riscurile acoperite sunt cele privind avarierea autoturismelor ca urmare a unor accidente de circulatie, derapari, rasturnari sau caderi de obiecte. In plus, polita acopera si cheltuielile de transport ale autoturismului la atelierul de reparatii. `O sa procedam la o ajustare a tarifelor Casco doar pentru cei cu daune`, a declarat, pentru `Adevarul`, Catalin Stroe, sales&marketing manager la Asirom. Societatea evalueaza inca evolutia acestui tip de polite in 2006 si intentioneaza sa-l segmenteze pe anumite tipuri de autovehicule.
Daca s-a constatat ca un anumit tip de autovehicul este mai expus daunelor, pentru acea marca pretul politei va fi mai mare. `Problema care se pune insa este inexistenta unei baze unice privind daunalitatea`, mai spune Stroe. In acest context, acesta apreciaza ca diferentierile facute de celelalte societati dupa amenzile primite si rulaj nu sunt justificate, pentru ca nu pot fi controlate.
Pe viitor se asteapta ca si alte societati sa-si anunte criteriile de calcul al politelor Casco.
Diferentieri facute de asiguratori in incheierea politei Casco: rulajul mediu/an (nr. de kilometri parcursi); amenzile primite de sofer in ultimii doi ani; incidente avute la alte societati; frecventa de utilizare a autoturismului; modalitatea de achizitionare (nou sau second-hand).
Un articol de: Oana Grecea
Sursa: Adevarul
Asigurarea locuintelor din Romania a devenit, incepand de joi, obligatorie. Romanii vor fi nevoiti...
Soferii care au fost loviti in trafic de alti conducatori auto isi vor vedea masinile reparate, pe...
Trimestrul trei le-a adus asiguratorilor de pe piata locala noi scaderi ale primelor brute...
ASIROM Vienna Insurance Group lanseaza noua asigurare de sanatate MEDICAL SELECT PLUS, ce...
Intr-un top al despagubirilor platite de asiguratori un loc fruntas il ocupa un producator de...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...