Asigurarile pentru manageri iau avant, insa doar cu sume mici


Data: 14.06.2007

Cererea de asigurari de raspundere profesionala pentru administratorii societatilor pe actiuni a crescut de 4-5 ori in acest an, spun companiile si brokerii de asigurari, insa majoritatea sunt incheiate pentru valori asigurate reduse. Cauza este modificarea legii societatilor comerciale, prin introducerea, la sfarsitul anului trecut, a obligativitatii incheierii unei astfel de polite pentru managementul companiilor.

`In ultimele 3-4 luni, am intermediat 10-15 asigurari de raspundere profesionala pentru manageri, in conditiile in care anul trecut doar cateva dintre cele mai mari companii din Romania isi asigurasera administratorii`, explica Eduard Simionescu, manager de departament la Marsh Romania, al doilea broker de pe piata dupa valoarea contractelor plasate.

In general, spune el, este vorba despre polite cu sume asigurate mici, de cateva zeci de mii de euro, insa brokerul are in portofoliu si clienti asigurati pentru 1-1,5 milioane de euro.

Polita de raspundere a managerilor sau, in limbajul asiguratorilor, D&O (Directors & Officers Liability) acopera pierderile financiare cauzate de administratori si direc-tori executivi actionarilor, investitorilor, angajatilor si altor terti ca urmare a greselilor si neglijentei in procesul de conducere a companiei.

Pe langa acoperirea golului financiar lasat de manager, compania de asigurari plateste si cheltuielile de aparare a acestuia in instanta, insa numai daca este vorba de procese civile.

Polita poate fi cumparata si pentru un singur membru al conducerii, insa, in cele mai multe cazuri, aceasta asigura toti sefii unei companii.

Exemple de erori de management acoperite de polita D&O pot fi o investitie neprofitabila, pentru care actionarul ii da in judecata pe administratorii companiei, sau chiar concedierea nejustificata a unui angajat, care ulterior actioneaza compania in instanta.

Pentru o suma asigurata de un milion de euro, prima variaza intre 5.000 si 15.000 de euro pe an, potrivit managerului Marsh. Factorii de care depinde pretul politei sunt cifra de afaceri a companiei, profitabilitatea, istoricul acesteia, daca intentioneaza sa fuzioneze cu o alta societate sau sa faca o achizitie sau piata pe care activeaza.

`Exista industrii cu un risc mai ridicat, cum ar fi cel financiar-bancar, telecom sau energie. In general, pe aceste piete activeaza companii foarte mari, listate la bursa si care desfasoara activitati la nivel national, riscul unor pierderi financiare semnificative fiind mai mare`, afirma Simionescu.

Si in cazul companiei Allianz-Tiriac cererea de asigurari de raspundere profesionala a crescut in acest an.

`Avem aproximativ 10 cereri de asigurare pe luna, fata de circa 20 in tot anul trecut. Noi ne-am propus sa subscriem doar polite cu limite de peste 100.000 de euro, iar multe companii nu vor sa incheie asigurari pentru sume atat de mari`, explica Ioana Baniceru, director de asigurari de raspundere civila la Allianz-Tiriac. Legea nu stabileste o suma asigurata minima pentru care trebuie incheiata asigurarea.

Directorul Allianz-Tiriac spune ca multe societati nu se grabesc sa incheie polite D&O, deoarece asteapta sa vada ce se va intampla cu legea societatilor comerciale.

`Legea este inca in discutie, urmand sa fie modificate mai multe articole, printre care s-ar putea schimba si cel referitor la asigurare. Suntem singura tara din lume in care asigurarea de raspundere profesionala a managerilor este obligatorie`, sustine Baniceru.

La inceputul acestui an, si Asirom a lansat un produs de asigurare D&O, iar pana acum a vandut aproximativ 500 de polite, primele brute subscrise fiind de circa 240.000 de euro (800.000 de lei).

`De obicei, sumele asigurate sunt cuprinse intre 5.000 si 250.000 de euro`, spune Catalin George Stroe, director de vanzari si marketing la Asirom. El estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, compania va incheia peste 1.500 de polite de raspundere profesionala a managerilor. `Avand in vedere ca in Romania exista circa 10.000 de societati pe actiuni, potentialul pietei se ridica la 20 de milioane de lei, iar noi tintim o cota de 16% pentru acest an`, a concluzionat el.

Un articol de: Angela Placinta

Sursa: Ziarul Financiar

Articole Asirom »

Asigurarea obligatorie a locuintei a intrat in vigoare joi, 15 iulie 2010

Asigurarea locuintelor din Romania a devenit, incepand de joi, obligatorie. Romanii vor fi nevoiti...

Reparatiile in service-uri auto, pe baza politei RCA, in termen de o saptamana

Soferii care au fost loviti in trafic de alti conducatori auto isi vor vedea masinile reparate, pe...

Topul firmelor de asigurari la 9 luni din 2009

Trimestrul trei le-a adus asiguratorilor de pe piata locala noi scaderi ale primelor brute...

ASIROM Vienna Insurance Group ofera acum, cu MEDICAL SELECT PLUS, o polita de sanatate completa

ASIROM Vienna Insurance Group lanseaza noua asigurare de sanatate MEDICAL SELECT PLUS, ce...

Topul despagubirilor date de asiguratori - afacerea bate viata

Intr-un top al despagubirilor platite de asiguratori un loc fruntas il ocupa un producator de...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor