Romanii au rezerve fata de pensiile private


Data: 26.04.2007

Tepe ca FNI si Caritas au ucis increderea in fondurile particulare. Romanii sunt in general reticenti cand aud de pensiile private si prefera sa stie ca, la varste inaintate, vor trai de pe-o zi pe alta din indemnizatia de la stat. Ei nu vor sa stea, in fiecare luna, cu inima cat un purice la gandul ca banii lor se vor pierde odata cu disparitia firmei care le administreaza `batranetile`.

Cu sau fara voia lor insa, cei care au pana in 35 de ani vor cotiza, de la inceputul anului viitor, la fondurile private de pensii. Sociologii sunt de parere ca oamenii vor fi pregatiti sa accepte noile sisteme abia peste zece ani.

Campanii de informare

Companiile care au fost autorizate pana in acest moment sa administreze fonduri de pensii private in Romania sunt mai optimiste si considera ca o campanie reusita de informare le va aduce clienti.

Pe de alta parte, reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) recunosc faptul ca trebuie sa schimbe mentalitatea romanilor intr-un timp foarte scurt si cu numai un milion de dolari, bani imprumutati de la Banca Mondiala. Campania CSSPP va incepe in luna iulie.


Pensia mica, dar sigura, de la stat

Nesiguranta, instabilitatea economica si sociala a Romaniei in aceasta perioada, lipsa de informare, dar mai ales tepele pe care si le-au luat oamenii, imediat dupa Revolutie, in momentul prabusirii diverselor fonduri-fantoma la care isi depusesera banii sunt doar cateva dintre motivele care ii determina pe romani sa aiba mai multa incredere in pensia de la stat decat in cele private.

Asta, desi indemnizatia se va micsora treptat, in conditiile in care, in decurs de opt ani, numai 3,5% din banii pe care ii achita contribuabilul la asigurarile sociale vor mai ajunge la pilonul I (pensia de la stat), in timp ce restul de 6% din cotizatie va fi virat la pensiile private obligatorii (pilonul II).

`Procesul de imbatranire accelerata a populatiei, la care asistam in prezent, va produce dificultati pentru actualul sistem al pensiilor de stat`, este de parere Bram Boon, director ING Asigurari de Viata. Asta, din cauza ca 15% din populatie avea varsta peste 65 de ani in 2004, iar procentul se estimeaza ca va creste cu 25% pana in 2030-2050. 

Romanii au luat teapa

Cu alte cuvinte, romanii vor in continuare pensia mica de la stat, in timp ce statul cauta o scapare in sistemele private. `Statul nu mai poate gestiona sistemul public de pensii, care provoaca antipatie prin proasta gestionare a fondurilor. Si, astfel, statul paseaza responsabilitatea spre privat`, spune sociologul Marius Pieleanu. El crede ca reactia negativa a romanilor fata de pensiile private este justificata.

`S-a creat in memoria colectiva aceasta imagine a fraudarii oamenilor prin esecul Caritas, FNI si a altora asemanatoare. Au fost fraude la nivel national si, din aceasta cauza, impactul a fost cu atat mai mare`, este de aceeasi parere si sociologul Maria Voinea.

Teama fata de nou

Studiile realizate de una dintre companiile care a fost autorizata de CSSPP sa administreze un fond de pensii private facultative, Aviva Asigurari de Viata, arata ca experientele negative gen FNI nu au facut decat sa intareasca si mai mult reticenta deja existenta a romanilor.

`Studiile realizate de Aviva privind obiceiurile de consum ale romanilor releva reticenta acestora fata de pensiile private, cauzata in primul rand de lipsa de informare cu privire la ceea ce inseamna si ceea ce ofera sistemul de pensii private`, spune Shah Rouf, CEO Aviva Asigurari de Viata.

El crede ca institutii precum Caritas sau FNI nu au facut decat sa erodeze increderea romanilor in orice fel de investitie pe termen mediu sau lung, indiferent de gradul de risc implicat.

Tara este instabila social

Cei care nu au fost pagubiti de vreun fond de investitii se lovesc insa de propria atitudine conservatoare, dupa cum spune Maria Voinea.

`In al doilea rand, romanul este conservator, obisnuit cu pensia de la stat. Pe principiul, fie pensia cat de mica, ea vine lunar acasa sau prin posta`, adauga sociologul, care crede ca mentalitatea oamenilor se va schimba in timp, in urmatorii zece ani.

Asta si din cauza faptului ca in momentul de fata pensiile private nu-i confera romanului nicio siguranta, in timp ce indemnizatia care vine lunar prin posta sau pe card este ceva cert. `Noi avem parte de multe prejudecati, dar avand in vedere ca nu a trecut foarte mult timp de la Revolutie, din punct de vedere emotional, oamenii au regrete dupa un sistem stabil, intr-o tara instabila atat economic, cat si social`, spune psihologul Cristina Levitchi, care adauga ca, in timp, vor exista si reactii mai pozitive.

Riscurile sunt minime si medii

Reprezentantii companiilor care vor administra fonduri de pensii private vor sa-i linisteasca pe romani pentru ca, spun ei, investitiile in aceste sisteme sunt cu risc minim sau cel mult mediu.

`ING va urma o politica prudentiala de investitii in instrumente financiare cu un nivel de risc cat mai scazut, in conformitate cu cerintele cadrului legislativ`, spune Bram Boon.

Pe de alta parte, conducerea Comisiei de Supraveghere a Sistemelor de Pensii Private recunoaste ca exista riscuri inerente oricarei investitii, dar ca legislatia in domeniul pensiilor administrate privat prevede obligatia administratorilor de investire prudentiala.

Pentru informarea cetatenilor despre ceea ce inseamna pensiile private, CSSPP va derula, incepand cu luna iulie a acestui an, o campanie care va avea un buget de aproximativ un milion de dolari, bani imprumutati de la Banca Mondiala, printr-un proiect de Dezvoltare Sociala al Ministerului Muncii.

Private obligatorii, din 2008


Peste doua milioane de romani vor cotiza, de anul viitor, la sistemul de pensii private obligatorii. Contributiile vor fi obligatorii, de la 1 ianuarie 2008, pentru angajatii cu varsta de pana in 35 de ani si, la alegere, pentru cei care au intre 35 si 45 de ani. In acest sens, romanii au timp de la inceputul lunii august pana la finele lunii noiembrie sa opteze pentru unul dintre administratorii de fonduri de pensii private.


Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private estimeaza ca in 2008 totalul contributiilor la fondurile de pensii obligatorii va fi de aproximativ 5.100 de miliarde de lei. Pensiile private facultative se adreseaza romanilor care au maximum 52,5 ani. Cei interesati pot alege, de la inceputul lunii mai, un administrator de fond. Pana acum au fost autorizati, de CSSPP, Aviva Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, ING Asigurari de Viata si Allianz Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA.

Un articol de: Eugenia Mihalcea


Sursa: Evenimentul Zilei

Articole Allianz-Tiriac »

UniCredit Tiriac Bank, pachete noi pentru clientii corporate

UniCredit �iriac Bank a lansat patru pachete adresate clien�ilor corporate, respectiv...

Romanii vor putea plati taxele locale cu cardul

// In curand, romanii nu vor mai fi nevoiti sa stea la cozi sa isi achite taxele si...

Fosta conducere a Postei Romane, trimisa in judecata de DNA, intr-o afacere cu asigurari de la Allianz, Astra si Omniasig

Trei persoane din fosta conducere a Postei Romane, respectiv Dan Mihai Toader, Emonoil Lepadatu si...

ALLIANZ TIRIAC ASIGURARI - PROFIT BRUT DE 4,4 MIL. EURO IN PRIMUL SEMESTRU

Compania Allianz Tiriac Asigurari, pe locul intai pe piata asigurarilor generale si pe locul sase...

ALEGE-TI ASIGURAREA POTRIVITA PENTRU EXCURSIILE EXTERNE

Daca va ganditi sa plecati in vacanta in afara tarii trebuie sa va luati o polita de asigurare...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor