O contributie de 100 euro pe luna la pensii private aduna 80.000 euro in 30 de ani


Data: 29.01.2007

O contributie lunara de 100 euro, timp de 30 de ani la un fond de pensii privat facultativ ar putea asigura o disponibilitate de 268.000 lei (aproape 80.000 de euro, la cursul actual) la varsta pensionarii, a declarat presedintele - director general ING Asigurari de Viata, Bram Boon.

`In practica vom vedea cum oamenii isi vor adapta contributia pe masura ce le creste venitul si isi vor mari, cu siguranta, contributia`, a mai spus Boon, care este si vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

`Indiferent de varsta, oamenii ar trebui sa investeaca in fondurile de pensii facultative, deoarece macar ai ceva pus de o parte` , a spus Boon. `O realitate este ca oamenii nu au destula disciplina pentru a-si asigura un venit suplimentar la pensie`, a continuat acesta.

Presedintele executiv al liderului pietei romanesti de asigurari de viata a mai observat ca, in acest moment, nu se intrezareste posibilitatea aparitiei, in Romania, a fondurile de pensii ocupationate, care sunt constituite de asociatii profesionale. `Este posibil ca fondurile de pensii ocupationale sa fie dezvoltate si in Romania. Insa, in momentul de fata, este foarte dificil de apreciat`, a mai spus Boon. In Olanda, de exemplu, exista fonduri de pensii ocupationale pentru industria florarilor si a pictorilor.

Reglementarile pentru pensiile private obligatorii (pilonul II) de pensii obligatorii administrate privat ar putea fi finalizate in jurul lunilor august-septembrie 2007, a apreciat Boon.

Pentru pensiile facultative administrate privat (pilonul III), reprezentantul companiei de asigurari a estimat un numar de 200.000-300.000 de participanti inca din primul an. Acest numar ar putea urca pana la 500.000 pana in 2010, a apreciat Boon. Ne asteptam la o contributie medie de 250 euro pe an pe persoana`, a mai spus Boon. Asadar, in primul an al pensiilor private facultative, piata pilonului III va urca la circa 50-75 milioane euro.

Potrivit proiectului de lege privind pensiile private obligatorii, in primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani. Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit oficialitatilor.

Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). La pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii de pana la 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa. Potrivit legii, administratorii de fonduri de pensii pot percepe un comision anual de maxim 2% din valoarea contributiilor colectate la fondul de pensii si un comision lunar de maxim 0,05% din valoarea activului net al fondului de pensii.

Potrivit specialistilor in domeniu, societatile de administrare a fondurilor de pensii private facultative (pilonul III), care vor incepe sa functioneze de anul acesta, vor pune la dispozitia contributorilor trei tipuri de fonduri, cu grade de risc investitional diferite. Vor exista, astfel, fonduri conservatoare, de risc minim, cu randamente de 4 - 5% in euro, fonduri echilibrate, de risc moderat, cu randamente de 7 - 10% in euro si fonduri dinamice, de risc sporit, cu randamente de 10 - 20%, care vor investi pana la 50% din activul lor net in actiuni ale companiilor listate pe piata de capital.

Estimarile din piata arata ca la pilonul II (pensiile obligatorii administrate privat), activele totale ale fondurilor de pe piata ar putea ajunge, in 10 ani, la valoarea de 34 miliarde lei, cu patru milioane de participanti. Potrivit estimarilor de piata companiei de asigurari Interamerican, activele fondurilor de pensii private obligatorii si facultative ar putea atinge, dupa 10 ani de functionare, valoarea totala de 45,5 miliarde lei.

La pilonul II de pensii, luand in calcul o varsta de pensionare de 65 de ani, cu o contributie lunara care pleaca de la 2% din salariul brut mediu pe economie si ajunge la 6%, dupa opt ani, potrivit legii, incepand cu varsta de 30 de ani si tinand seama si de ajustarile impuse de inflatie, se va putea obtine o pensie de circa 300 lei pe luna.

Interamerican sustine ca, la o varsta de pensionare de 60 de ani, cu o contributie anuala medie de 200 de euro incepand cu varsta de 30 de ani si tinand seama de ajustarile impuse de inflatie, se va putea obtine o pensie lunara de 104 lei, la pilonul III, al pensii private facultative.

Implementarea cu succes a reformei pensiilor in Romania, prin introducerea pensiilor private obligatorii si facultative, ar putea face ca romanii sa dispuna, la sfarsitul perioadei active, de o pensie de 80-85% din salariul mediu pe economie, a declarat, in luna decembrie a anului trecut, presedintele APAPR, Tudor Moldovan.

`In prezent, pensia de stat reprezinta circa o treime din salariul mediu pe economie. In conditiile in care, dupa finalizarea reformei pensiilor, adica dupa implementarea pilonului II (pensii obligatorii administrate privat) si a pilonului III (pensii private facultative), un angajat roman va contribui, cu 200 de euro pe an, la un fond de pensii private, angajatorul sau contribuind, si el, cu aceeasi suma, pensia totala a unui roman, construita din participarea sa la cei trei piloni ai sistemului, ar putea ajunge sa reprezinte 80-85% din salariul mediu pe economie. Actualul sistem public de pensii, pilonul I, asigura o pensie echivalenta cu 30% din salariul mediu pe economie; estimez ca pilonul III, al pensiilor facultative, va asigura o pensie de 20-25% din salariul mediu pe economie, iar pilonul II, al pensiilor administrate privat, o pensie de circa 30% din salariul mediu`, a explicat Moldovan.

`Vom putea vorbi despre o pensie care sa reprezinte 80-85% din salariul mediu pe economie doar daca acest salariu mediu va creste pana la standarde apropiate de cele europene, astfel incat oamenii sa isi poata permite sa contribuie cu sume din ce in ce mai mari la fondurile de pensii private. De exemplu, Polonia, care a implementat cu succes reforma pensiilor, are un salariu mediu pe economie dublu fata de cel din Romania`, a precizat, cu aceeasi ocazie, seful diviziei de pensii a Allianz Tiriac Asigurari, Crinu Andanut.

Arbitrul pensiilor private, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) urmeaza sa elaboreze in termen de sase luni legislatia aferenta pilonului II al pensiilor private obligatorii, a anuntat, vineri, institutia. CSSPP afirma ca primele contributii din pilonul II sunt asteptate la inceputul anului 2008. Publicarea normelor ce vor reglementa piata pensiilor private facultative va fi finalizata in primul trimestru al acestui an.

Sursa: www.NewsIn.ro

Articole Allianz-Tiriac »

UniCredit Tiriac Bank, pachete noi pentru clientii corporate

UniCredit �iriac Bank a lansat patru pachete adresate clien�ilor corporate, respectiv...

Romanii vor putea plati taxele locale cu cardul

// In curand, romanii nu vor mai fi nevoiti sa stea la cozi sa isi achite taxele si...

Fosta conducere a Postei Romane, trimisa in judecata de DNA, intr-o afacere cu asigurari de la Allianz, Astra si Omniasig

Trei persoane din fosta conducere a Postei Romane, respectiv Dan Mihai Toader, Emonoil Lepadatu si...

ALLIANZ TIRIAC ASIGURARI - PROFIT BRUT DE 4,4 MIL. EURO IN PRIMUL SEMESTRU

Compania Allianz Tiriac Asigurari, pe locul intai pe piata asigurarilor generale si pe locul sase...

ALEGE-TI ASIGURAREA POTRIVITA PENTRU EXCURSIILE EXTERNE

Daca va ganditi sa plecati in vacanta in afara tarii trebuie sa va luati o polita de asigurare...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor