Firmele off-shore si sindicatele ar putea fi excluse din actionariatul asiguratorilor


Data: 29.01.2007

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) propune, intr-un proiect de norma, ca firmele off-shore, cu sediul in strainatate si asociatiile sindicale care nu depun situatii financiare auditate, sa nu mai poata sa fie fondatori sau actionari, directi sau indirecti, ai societatilor de asigurari.

Potrivit unui proiect de norma al CSA privind autorizarea societatilor de asigurari, publicat recent pe pagina de internet a CSA, nu pot fi membri fondatori sau actionari directi sau indirecti ai unei societati de asigurari asociatiile, fundatiile, ligile, sindicatele ori alte forme de asociere sindicala si orice alte forme de asociere similare, care nu depun situatii financiare auditate.

Totodata, din actionariatul companiilor de asigurari nu vor putea face parte, potrivit proiectului de norma elaborat de CSA, persoanele juridice sau alte entitati inregistrate in state cu care Romania nu intretine relatii diplomatice sau in jurisdictii care nu instituie obligativitatea organizarii si evidenta contabiliatii si/sau publicarii situatiilor financiare, evidenta registrelor comerciale si/sau care permit pastrarea anonimatului in ceea ce priveste identitatea actionarilor/asociatilor si administratorilor (asa-numitele `paradisuri fiscale`).

Persoanele care justifica sursa fondurilor prin imprumuturi sau venituri obtinute din activitati desfasurate in statele sau jurisdictiile cu care Romania nu intretine relatii diplomatice sau in jurisdictii care nu instituie obligativitatea organizarii si evidenta contabiliatii si/sau publicarii situatiilor financiare, evidenta registrelor comerciale si/sau care permit pastrarea anonimatului in ceea ce priveste identitatea actionarilor/asociatilor si administratorilor nu vor putea nici ele sa faca parte din actionariatul societatilor de asigurari, potrivit proiectului de norma al CSA.

In ipoteza adoptarii acestui proiect de norma al CSA, mai multe companii romanesti de asigurari s-ar afla in situatia de a avea ca actionari persoane juridice incompatibile cu aceasta calitate, printre care Allianz tiriac Asigurari, unde compania off-shore Vesanio Trading Ltd detine 44,01% din actiuni, Asirom, care are in actionariat fondul de investitii Broadhurst Investments Ltd, inregistrat in Cipru, cu 14,93% din actiuni, Ardaf, unde fondurile de investitii cipriote Leo Overseas Ltd si Clairmont Holdings Ltd detin, impreuna, 7,22% din actiuni si Delta Asigurari, care are printre actionari si un off-shore, Tabor Projects Limited, cu 92,08% din actiuni, si o structura sindicala, Asociatia Salariatilor din SNP Petrom, cu o detinere de 7,91%.

`Actionarii asiguratorilor autorizati pana la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, care se afla intr-una din situatiile deincompatibilitate mentionate, au la dispozitie o perioada de 12 luni pentru a-si vinde actiunile detinute la acestia`, se afirma in proiectul de norma al CSA.

Societatile de asigurari sunt obligate, potrivit proiectului de norma elaborat de CSA, ca in termen de patru luni de la incheierea anului financiar, sa transmita CSA situatia actionarilor directi si procentul detinut de catre acestia din capitalul social al companiei, asa cum este inscris in registrul actionarilor sau conform reglementarilor companiilor listate la Bursa de Valori. in cazul actionarilor semnificativi, companiile trebuie sa transmita lista nominala, iar pentru actionarii semnificativi persoane juridice, si lista actionariatului semnificativ direct si/sau indirect al acestora.

Proiectul de norma al CSA introduce, practic, pentru societatile de asigurari, aceleasi exigente privind transparenta actionariatului valabile in cazul societatilor de administrare de fonduri de pensii private.

Guvernul a aprobat, pe 8 noiembrie 2006, o ordonanta de urgenta, care amendeaza Legea nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, in sensul ca extinde obiectul de activitate al societatilor de asigurare, dand acestora posibilitatea de a desfasura activitate de administrare a fondurilor de pensii facultative, dupa obtinerea autorizatiei exprese din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Societatile de asigurare vor avea insa obligatia de a organiza, evidentia si administra toate activele, pasivele, veniturile si cheltuielile aferente activitatii de administrare a fondurilor de pensii facultative, distinct de cele aferente activitatii de asigurare, fara posibilitatea de transfer.

Recentul proiect de norma al CSA privind autorizarea societatilor de asigurari transpune prevederile Comisiei Europene si ale Parlamentului European in privinta activitati de asigurare, precizeaza CSA.

Sursa:
www.bankingnews.ro

Articole Allianz-Tiriac »

UniCredit Tiriac Bank, pachete noi pentru clientii corporate

UniCredit �iriac Bank a lansat patru pachete adresate clien�ilor corporate, respectiv...

Romanii vor putea plati taxele locale cu cardul

// In curand, romanii nu vor mai fi nevoiti sa stea la cozi sa isi achite taxele si...

Fosta conducere a Postei Romane, trimisa in judecata de DNA, intr-o afacere cu asigurari de la Allianz, Astra si Omniasig

Trei persoane din fosta conducere a Postei Romane, respectiv Dan Mihai Toader, Emonoil Lepadatu si...

ALLIANZ TIRIAC ASIGURARI - PROFIT BRUT DE 4,4 MIL. EURO IN PRIMUL SEMESTRU

Compania Allianz Tiriac Asigurari, pe locul intai pe piata asigurarilor generale si pe locul sase...

ALEGE-TI ASIGURAREA POTRIVITA PENTRU EXCURSIILE EXTERNE

Daca va ganditi sa plecati in vacanta in afara tarii trebuie sa va luati o polita de asigurare...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor