Introducerea Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate ar putea diminua cu 20% incasarile asiguratorilor din politele medicale de calatorii in strainatate.
`Nu suntem ingrijorati, spune Livia Dragomir, directorul directiei asigurari de sanatate la Allianz tiriac Asigurari. Ne asteptam ca aceasta scadere a subscrierilor sa aiba loc doar in 2007, dupa care piata va reveni la normal. Asa s-a intamplat in Ungaria, in primul an dupa aderare, ca si in alte tari ale Uniunii Europene care au introdus Cardul European de Sanatate`, adauga Dragomir.
Daca Allianz Tiriac nu-si face probleme, dat fiind procentajul relativ redus al acestor asigurari in portofoliul companiei, alte firme de asigurari au de ce sa fie ingrijorate. Roumanie Assurance International se bazeaza in proportie de 56% pe asigurarile de calatorii in strainatate si are incheiate contracte cu aproape toate firmele mari de turism. La randul lor, City Insurance, o companie de nisa, si Certasig detin portofolii in care asigurarile medicale de calatorii ocupa procentaje de 96%, respectiv 85%. Pentru aceste firme, diminuarea business-ului, chiar si pentru un an, reprezinta o problema importanta, dat fiind dependenta lor de acest tip de asigurari.
Transportul cu ambulanta costa intre 50 si 500 de euro
Revenirea pietei la normal dupa un an de zile este pusa de asiguratori pe seama faptului ca, in acest rastimp, cei care calatoresc in strainatate vor realiza faptul ca o asigurare privata este oricum mai utila, chiar daca detin si un Card European de Sanatate. si asta in primul rand pentru faptul ca o polita de asigurare medicala acopera si serviciile medicale la clinicile private, nu doar cele asigurate de sistemul social din fiecare tara UE. Exemplificand, vom spune ca daca cineva sufera un accident la ski intr-o statiune din Austria sau Elvetia, nu va gasi decat clinici private in zona, iar Cardul European de Sanatate este inutil in aceasta situatie. In lipsa unei asigurari private, persoana va trebui sa scoata bani din buzuna, iar serviciile medicale in Uniunea Europeana nu sunt deloc ieftine. O zi de spitalizare (parte hoteliera si nursing, interventiile chirurgicale fiind platite separat) costa intre 400 si 700 EUR, iar o banala operatie de apendicita , 2.000 de euro. Transportul cu ambulanta este si el foarte scump, intre 50 si 500 euro, iar daca ambulanta are medic insotitor, costul este dublu. Dincolo de acest aspect, Cardul European de Sanatate nu asigura decontarea tuturor cheltuielilor medicale, nici daca asiguratul apeleaza la o clinica din sistemul public pentru a-si rezolva problemele de sanatate.
In Germania, de pilda, rezidentii trebuie sa suporte o parte din costurile spitalizarii (circa 10 euro/zi), chiar daca sunt asigurati in sistemul public; un cetatean roman nevoit sa apeleze la serviciile medicale din aceasta tara pe baza Cardului European va trebui sa se supuna acelorasi reguli. In alte state, lucrurile sunt si mai complicate. Turistul plateste factura medicala si isi recupereaza banii de la Casa de asigurari de sanatate din tara lui. Ce se intampla insa daca respectivul nu are suficienti bani sa achite serviciile medicale sau in cat timp Casa de asigurari de sanatate se obliga sa-i restituie banii, sunt intrebari deocamdata fara raspuns.
In Romania se vor emite 2 milioane de carduri
Nu in ultimul rand, exista si alte riscuri pe care o asigurare privata le acopera, iar Cardul European nu face acest lucru. Este vorba despre cheltuielile de repatriere medicala (cu sau fara insotitor) sau cele cu repatrierea in caz de deces.Introdus treptat in tarile Uniunii Europene incepand cu 2004, Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate n-a reusit sa convinga prea multi locuitori ai Uniunii de utilitatea sa. `Aproximativ 90% din cetatenii UE calatoresc avand o asigurare de calatorie, si nu Cardul European`, spune Dumitru Tudor , presedintele Roumanie Assurance International. In Romania se vor emite 2 milioane de carduri, pentru circa jumatate din numarul total al asiguratilor CNAS (aprox. 4 milioane).
Cifra este considerata mult prea mare, in conditiile in ca datele Institutului National de Statistica arata ca, in 2004 (ultimul an pentru care exista statistici), numarul romanilor care au calatorit iin strainatate n-a depasit 500.000.
Sursa: www.adevarulonline.ro
UniCredit �iriac Bank a lansat patru pachete adresate clien�ilor corporate, respectiv...
// In curand, romanii nu vor mai fi nevoiti sa stea la cozi sa isi achite taxele si...
Trei persoane din fosta conducere a Postei Romane, respectiv Dan Mihai Toader, Emonoil Lepadatu si...
Compania Allianz Tiriac Asigurari, pe locul intai pe piata asigurarilor generale si pe locul sase...
Daca va ganditi sa plecati in vacanta in afara tarii trebuie sa va luati o polita de asigurare...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...