In prezent, pentru asigurarea unei locuinte de 20.000 de euro, proprietarul plateste la firma de asigurare aproximativ 110 euro anual. Introducerea asigurarilor obligatorii pentru locuinte a starnit reactii contradictorii in randul reprezentantilor companiilor de profil. Marii asiguratori spun ca prin aceasta lege statul le transfera pagubele din zonele calamitate. Mai mult, prin impunerea unor prime de asigurare, de 10 si 20 de euro pentru suma asigurate de 10.000 si respectiv 20.000 euro, profiturile pe segmentul asigurarilor de locuinte se reduc considerabil.
Desi cele mai bine de 7 milioane de locuinte care trebuie asigurate obligatoriu nu sunt deloc de neglijat, asiguratorii spun ca nivelul primelor de asigurare nu este deloc imbucurator. `Guvernul a mers pe o cotatie de 0,1% din suma asigurata, cifra care este mult sub cotele de pe piata.
Companiile din Romania practica o cotatie cuprinsa intre 0,25 si 0,4% din suma asigurata. Spre exemplu, compania noastra nu face asigurari in zonele calamitate, dar, daca vom fi obligati, o vom face`, a declarat Sorin Zaharescu, director Allianz Tiriac Bucuresti.
Calculele arata ca, in prezent, pentru o casa de 20.000 euro, prima de asigurare ajunge la aproximativ 110 euro. `Sa spunem ca avem o casa de 50.000 de euro, la ea o asigurare completa costa echivalentul a 0,2-0,3% din suma asigurata, plus o asigurare pe bunuri care mai face inca 50 de euro, plus o asigurare de raspundere civila, inca 10 euro, totul se ridica la circa 160 de euro pe an`, ne-a spus Catalin Stroe, directorul de vanzari al Asirom.
Acesta sustine ca este evident ca aceste prime de asigurare sunt facute pentru asigurati, Guvernul considerand ca un comision de maximum 10% pentru cheltuielile de asigurare este de ajuns pentru firmele de profil.
In ceea ce priveste punerea in aplicare a acestei legi (daca va trece de Parlament), brokerii de asigurari spun ca firmele de profil nu sunt nici pe departe pregatite pentru o astfel de operatiune.
`Sunt nepregatiti ca intotdeauna, si asta pentru ca este vorba de peste 7 milioane de asigurari care trebuie facute intr-un timp destul de scurt. Asta inseamna ca vom gestiona inca 7 milioane de documente de asigurari, declaratii plus alte acte. Cat despre acel comision pe care-l vom percepe, este mult prea mic ca sa facem atata caz pe asa ceva. Pentru un euro, nici unul din brokeri nu se deranjeaza sa faca asa munca`, a explicat Grad. Si asiguratorii se declara nemultumiti de toata birocratia cu care trebuie sa dea piept pentru a incheia o asigurare, acuzand Guvernul ca a ales cea mai grea solutie.
`Administratia locala din fiecare sat sau oras are o baza de date cu toti proprietarii de locuinte. Cand acestia veneau sa-si plateasca taxele pentru casa, puteau sa plateasca si asigurarea de locuinta. In felul acesta, si noi ieseam mai ieftin pentru ca dadeam numai administratiilor locale un procent de 2-3%, iar restul il puteam distribui inspectorilor de daune`, a spus Catalin Stroe.
Acestia spun ca, in urma adoptarii unui astfel de act normativ, vor fi castigati atat brokerii de asigurari care obtin astfel venituri mult mai mari, cat mai ales proprietarii de case din zona rurala, care cu o suma derizorie isi asigura locuinta.
`O casa simpla in zonele calamitate nu costa mai mult de 20.000 de euro, deci cu acesti bani ar putea sa-si construiasca una noua. Nu se pune problema ca un asigurator nu va dori sa incheie acolo o asigurare, pentru ca acesta va fi amendat cu 500-1000 de lei pentru fiecare refuz`, ne-a declarat Gheorghe Grad, director general al Societatii Romane de Brokeraj in Asigurari.
Asigurarile obligatorii complica mersul asigurarilor facultative
`Legea spune ca, daca un proprietar are o asigurare facultativa de locuinta, in termen de 5 zile dupa expirarea acesteia, persoana respectiva este obligata sa-si incheie si o asigurare obligatorie. In acest caz, daca eu am o casa in valoare de 100.000 euro si imi expira asigurarea facultativa, sunt obligat sa o fac pe cea obligatorie de 20.000 de euro sa spunem, iar apoi, daca vreau sa-mi asigur si restul, trebuie sa mai fac una de 80.000 de euro`, a declarat Gheorghe Grad.
Astfel ca proprietarul va avea doua asigurari la doua societati de asigurare diferite, la care, in caz de calamitate, trebuie sa prezinte acte in original. Problema aici apare pentru ca el nu are actele decat intr-un singur exemplar.
Un articol de: Paul Barbu
Integral in Gandul
UniCredit �iriac Bank a lansat patru pachete adresate clien�ilor corporate, respectiv...
// In curand, romanii nu vor mai fi nevoiti sa stea la cozi sa isi achite taxele si...
Trei persoane din fosta conducere a Postei Romane, respectiv Dan Mihai Toader, Emonoil Lepadatu si...
Compania Allianz Tiriac Asigurari, pe locul intai pe piata asigurarilor generale si pe locul sase...
Daca va ganditi sa plecati in vacanta in afara tarii trebuie sa va luati o polita de asigurare...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...