ING Asigurari de Viata si Aviva Asigurari de Viata sunt primele doua companii avizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Conform arbitrului de pensii private (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private - CSSPP), pana la sfarsitul lui 2007 vor fi autorizati sapte-opt administratori de pensii facultative si circa 15-26 de scheme de fonduri.
Transparenta investitiilor si rezultatelor financiare reprezinta un element obligatoriu impus de lege pentru linistea cetatenilor care isi vor plasa banii la un astfel de fond.
Allianz-Tiriac si BCR Asigurari de Viata au depus si ele cererile de avizare. Interamerican Romania va intra pe pilonii II si III de pensii administrate privat obligatorii sau facultative, printr-o companie ce urmeaza sa fie infiintata special pentru acest scop.
OTP Garancia si-a modificat actul constitutiv pentru a include in activitatea companiei si administrarea fondurilor de pensii facultative. Surse din Omniasig si AIG Life spun ca si aceste companii vor intra pe piata pensiilor private. Banca Comerciala Romana (BCR) si BRD - Groupe Societe Generale au fost autorizate deja ca depozitar pentru fonduri de pensii facultative.
Desi comisionul anual de administrare a fost injumatatit pana la 0,6% din active, fata de 1,2%, cat era prevazut initial, societatile se inghesuie totusi sa administreze fonduri de pensii. Asta si pentru ca numai pilonul II va atrage 200-300 de mii de participanti din primul an, iar volumul contributiilor ar putea ajunge la 40-50 milioane de euro in 2007. Iar in 2008, pilonul II de pensii private obligatorii va avea 2,345 milioane de participanti, urmand ca in 2011 sa ajunga la circa 3,4 milioane de participanti. De asemenea, contributiile pe an vor urca de la 510 milioane de lei in 2008 la 2,32 miliarde lei in 2011. CSSPP a autorizat si prospectul schemei de pensii facultative a ING si Aviva. ING a notificat CSSPP pentru obtinerea autorizarii prospectului celui de-al doilea fond de pensii facultative.
Fondurile de pensii administrate privat si administratorii acestora vor trebui sa fie auditate de companii aprobate de catre CSSPP. In acest cerc, in afara societatilor de asigurari, fonduri de pensii, Comisie de Supraveghere, intra si auditorii, atributie importanta si bine remunerata. Cei avizati pana in prezent sunt KPMG Audit SRL ca auditor financiar pentru fonduri de pensii facultative, Ernst & Young Assurance Services SRL si compania de consultanta Deloitte Audit SRL. Auditorul va intocmi un raport anual de audit financiar, care va fi inaintat CSSPP de catre administrator, odata cu situatiile sale financiare anuale.
Un articol de: Oana Grecea
Sursa: Adevarul
American International Group (AIG) a reluat discutiile pentru vanzarea companiei American Life...
Subsidiarele American International Group ar putea sa-si schimbe denumirea sub care activeaza in...
BRD Asigurari de Viata, compania pe care intentioneaza sa o lanseze pe piata grupul francez Societe...
Scaderile vin dupa ce ani la rand vanzarile de asigurari de viata au crescut rapid. Cele mai mari...
Compania AIG Life Asigurari Romania a fost desemnata \'Asiguratorul Anului 2008\' in cadrul Galei...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...