Compania AIG Life, a doua de pe piata asigurarilor de viata, va ataca in acest an segmentul produselor de tip employee benefits pentru intreprinderi mici si mijlocii, compania urmand sa dezvolte o retea de distributie separata pentru aceste produse. Employee benefits sunt beneficiile acordate de catre companii angajatilor, care pot fi asigurari de viata, de sanatate sau pensii private.
`Cred ca viitorul apropiat va aduce o crestere semnificativa a pietei de employee benefits pentru companii mici si mijlocii, cu 60-70 de angajati. Vom dezvolta o retea de consultanti in Bucuresti, Constanta, Timisoara, Brasov si Cluj, care vor vinde doar employee benefits pentru IMM-uri`, a declarat pentru ZF Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life.
In prezent, majoritatea companiilor mari ofera beneficii de acest tip angajatilor, la nivelul companiilor medii si mici aceasta practica fiind inca slab dezvoltata.
`Avem acum 260 de companii care cumpara asigurari pentru angajati de la noi, multe dintre ele fiind multinationale, insa vrem sa intram si pe piata companiilor mici si mijlocii, cu actionariat romanesc`, spune Alexandrescu. El considera ca dezvoltarea pe acest segment nu se va vedea imediat in cifra de afaceri a AIG Life. `Exista o intarziere de 6-9 luni pana apar primele reactii din partea angajatorilor, pentru ca firmele trebuie sa isi bugeteze cheltuielile cu aceste beneficii`, explica seful AIG Life.
Pentru a-si completa oferta de employee benefits, AIG Life va intra in a doua jumatate a acestui an pe piata pensiilor facultative (pilonul III), prin lansarea a 2-3 fonduri cu diferite grade de risc. In prezent, pe aceasta piata activeaza companiile Allianz-Tiriac Pensii Private, ING Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata si OTP Garancia.
`Asteptam anumite imbunatatiri ale legii, cum ar fi cresterea nivelului de deductibilitate sau introducerea procedurii de vesting`, spune Alexandrescu.
Procedura de vesting ar presupune ca platile facute de angajatori la pensiile facultative, in beneficiul angajatilor proprii, sa treaca efectiv in proprietatea salariatilor doar dupa o anumita perioada, pentru a motiva angajatii sa ramana in companie mai mult timp.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, la sfarsitul lunii martie fondurile de pensii facultative de pe piata locala aveau circa 75.000 de participanti, valoarea activelor fiind de peste 24,8 milioane de lei (circa 6,7 milioane de euro). Fata de luna anterioara, activele administrate de fonduri au crescut cu circa 16%.
Un articol de: Angela Placinta
Integral in Ziarul Financiar
American International Group (AIG) a reluat discutiile pentru vanzarea companiei American Life...
Subsidiarele American International Group ar putea sa-si schimbe denumirea sub care activeaza in...
BRD Asigurari de Viata, compania pe care intentioneaza sa o lanseze pe piata grupul francez Societe...
Scaderile vin dupa ce ani la rand vanzarile de asigurari de viata au crescut rapid. Cele mai mari...
Compania AIG Life Asigurari Romania a fost desemnata \'Asiguratorul Anului 2008\' in cadrul Galei...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...