Desi autorizarea administratorilor pentru pilonul facultativ de pensii a inceput pe 30 octombrie, pana astazi nici un operator nu si-a manifestat intentia de a intra pe piata. Reprezentantii AIG Life au declarat ca pilonul facultativ de pensii, asa cum este legiferat acum, nu reprezinta o garantie solida pentru un business serios, astfel ca si-au declinat intentia de a intra pe piata pilonului III.
`La ce asistam acum e ca in povestea aceea cu doi copii, din care unul s-a nascut handicapat (pilonul III), iar celalalt este pe cale sa se nasca mort`, a declarat reprezentantul companiei, Mihai Coca Cozma. Alti mari actori din piata asigurarilor raman inca in expectativa. Generali Romania n-a primit inca unda verde de la Generali Viena pentru businessul cu pensii facultative, astfel ca decizia de a intra pe aceasta piata se amana. S-a vehiculat ideea ca reforma pensiilor este o bomboana oferita de guvern companiilor de asigurari.
Numai ca s-ar putea sa nu dorim aceasta bomboana`, spune Tudor Moldovan, directorul general al companiei. In stand-by raman deocamdata si alte companii mari precum ING si Omniasig Life, motivele fiind aceleasi, lipsa unei legislatii clare si stimulative care sa faca atractiv acest business.
Principala problema este lipsa finantarii
Reticenta companiilor mari de a intra pe piata pensiilor creeaza probleme si Comisiei de supraveghere a pensiilor private (CSSPP). Comisia mizeaza inca pe taxele de autorizare provenite de la viitorii administratori pentru a se putea dezvolta, in conditiile in care finantarea de la Banca Mondiala expira in vara anului viitor. Cat timp insa nimeni nu este interesat deocamdata sa devina administrator, problema finantarii devine acuta pentru CSSPP.
Nivelul comisioanelor este mai scazut decat in alte tari
Cat priveste pilonul obligatoriu de pensii, aceiasi actori asteapta forma finala a legii, aflata acum in dezbaterea Camerei Deputatilor pentru a decide ce e de facut. Sindicatele au turnat deja gaz pe foc comandand un studiu din care rezulta ca nivelul comisioanelor de administrare este urias, femeile sunt discriminate pentru ca au mai putini ani de cotizare in sistem decat barbatii, iar garantiile lipsesc cu desavarsire. `Noi nu putem sa ne luptam cu acest tip de mesaje populiste pentru ca meseria noastra e alta. Va putem explica tehnic cum stau lucrurile, dar nu va putem promite randamente de 200%`, spune Emilia Bunea de la Interamerican. In ce priveste comisioanele, acestea sunt stabilite in proiectul de lege la 2% din contributiile platite lunar si 1,2% din activele anuale ale fondului. Ele se aplica la contributii reprezentand 2% din venitul brut al angajatului in primul an si urmeaza sa creasca gradual pana la 6% in decurs de 8 ani.
Daca ne raportam la alte tari, nivelul este scazut. In Polonia, acolo unde comisioanele din contributii nu sunt plafonate prin lege, ci reglate de piata libera s-a inceput cu un nivel al taxelor de 8,5% in primul an si cu contributii de 7% din venitul brut. Chiar si asa, in primul an, toti administratorii au incheiat exercitiul financiar cu pierderi intre 10 si 50 milioane USD, iar in al doilea an doar o singura companie, AIG, a reusit sa obtina profit.
Tabelele biometrice, considerate o gluma
Nimeni nu intreaba cat costa administrarea la sistemul de stat, dar toata lumea e interesata de costurile la sistemul privat, care oricum sunt transparente, spune Tudor Moldovan. Cine crede ca aceste comisioane sunt mari il rog sa vina cu o propunere de plan de afaceri, fara comisioane, adauga reprezentantul Asociatiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR). O alta problema ridicata de sindicate este cea a discriminarii femeilor. `Un numar mic de ani de munca si concediile de maternitate, castigurile mici si speranta de viata mai mare pot conduce la o reducere a pensiei medii a femeilor`, crede Petru Dandea, vicepresedinte CNS Cartel Alfa care recomanda introducerea tabelelor biometrice diferite pentru femei si barbati.
De cealalta parte, viitorii administratori de fonduri considera ca problema finantarii pensiilor in perioada maternitatii femeilor trebuie rezolvata de sindicate, iar tabelele biometrice diferite sunt o gluma buna. `Exista si o alta solutie: sa-i facem pe toti sa traiasca acelasi numar de ani. Cum? Sindicatele sa le dea o pilula cu care se rezolva aceasta situatie`, spune, cu un umor negru, Tudor Moldovan. Sistemul public de pensii poate sa tina din ce in ce mai greu pasul cu evolutia demografica. Dupa zece ani de tergiversare a reformei, Romania are sansa sa prinda ultimul tren, dat fiind costurile din ce in ce mai mari de implementare a sistemului.
Sursa: www.adevarulonline.ro
American International Group (AIG) a reluat discutiile pentru vanzarea companiei American Life...
Subsidiarele American International Group ar putea sa-si schimbe denumirea sub care activeaza in...
BRD Asigurari de Viata, compania pe care intentioneaza sa o lanseze pe piata grupul francez Societe...
Scaderile vin dupa ce ani la rand vanzarile de asigurari de viata au crescut rapid. Cele mai mari...
Compania AIG Life Asigurari Romania a fost desemnata \'Asiguratorul Anului 2008\' in cadrul Galei...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...