Cetatenii romani cheltuie pe asigurari de 20 de ori mai putin decat orice alt cetatean european, inclusiv cei din Bulgaria si Ungaria, si prefera politele generale, rezulta din analiza datelor din cel mai recent raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara. Cifrele actuale se incadreaza, de altfel, in trendul descendent al ultimilor ani privind obisnuintele de consum pe piata asigurarilor din Romania. Potrivit rapoartelor oficiale, suma medie cheltuitÄ de fiecare roman a scazut constant in ultimii cinci ani, ajungand la o medie de mai putin de o suta de euro in anul 2015. Densitatea asigurarilor, raportul dintre primele brute susbcrise si numarul de locuitori, s-a situat anul trecut la 405 lei, ceea ce inseamna, comparativ cu anul precedent, o scadere cu un leu a bugetului de asigurari pentru fiecare dintre cetatenii romani. La nivel european bugetele pentru asigurari cresc de la an la an: in Bulgaria se cheltuie pe produse de asigurare circa 121 de euro anual, in timp ce suma medie platita in Ungaria ajunge la 280 de euro. Elvetienii, danezii si olandezii au cele mai mari bugete anuale pentru asigurari, care depasesc suma de 4.000 de euro.
Daca isi cumpara produse de asigurare, romanii le prefer pe cele generale, potrivit raportului citat. Aproximativ 80% din bugetul alocat de romani asigurÄrilor, respectiv echivalentul a 323 de lei, a fost cheltuit pe achizitia de polite generale si doar 82 de lei au fost directionanti catre asigurarile de viata. Aceste date sunt, de asemenea, in divergenta cu media si tendintele inregistrate in Uniunea Europeana, unde bugetul alocat asigurarilor este de aproximativ 2.000 de euro annual. In aceste state, cea mai are parte din bani merge pe achizitia de polite de viata.
Dezinteresul romanilor pentru produsele de asigurare este rezultat al unui cumul de factori, majoritatea conditionanti de dificultatile financiare, fie ale clientilor, fie ale asiguratorilor, considera ASF. Nivelul redus al veniturilor comparativ cu media europeana, ponderea ridicata a utilitatilor si a consumului de stricta necesitate in cosul de consum, dar si deteriorarea perceptiei populatiei asupra sistemului de asigurari ca urmare a dificultatilor financiare cu care se confruntÄ anumite societati sunt principalele motive identificate de ASF pentru bugetul redus pentru achizitionarea de polite de asigurare.
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Despagubiri de milioane de euro pentru victimele de la Colectiv. Bursa Asigurarilor prezinta...
Asigurarea de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorie pentru patronii de cluburi, asa cum se...
"Suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste piata asigurarilor, insa avem teluri...
Dobanda anuala efectiva (DAE) este unul din principalele criterii in alegerea unui credit, iar...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...