Data: 01.08.2011
Deschiderea unui cont bancar ar trebui sa fie o actiune fireasca in momentul in care incepem sa obtinem venituri regulate. Cu toate acestea, Romania este cea mai slab bancarizata tara din Europa in conditiile in care 8 milioane de romani, 47% din populatia adulta, nu au cont in banca, potrivit unui studiu al Comisiei Europene. Principala cauza o constituie cunoasterea redusa a avantajelor specifice acestui instrument.
Contul bancar poate fi utilizat pentru incasarea veniturilor personale, plata datoriilor curente, transferuri intrabancare si interbancare in tara sau din strainatate, constituirea si lichidarea de depozite, operatiuni de schimb valutar, depuneri si retragere de numerar. Conturile curente au in general un card de debit atasat , care permite efectuarea unor operatiuni suplimentare precum retragerea de numerar de la bancomat, plata cu cardul la comercianti, acces la servicii online.
Pe langa economia de timp si simplificarea tranzactiilor cotidiene, un alt avantaj al contului bancar este dobanda platita de banca pentru sumele detinute in cont.
Pocedura nu este deloc complicata. Orice persoana poate solicita deschiderea unui cont la orice banca. Trebuie doar sa prezinte un act de indentitate si sa completeze formularul de deschidere a contului. Noul client va primi un numar de cont (IBAN), precum si un card de debit, daca exista aceasta optiune.
La ce banca deschizi contul?
Alege ce servicii sunt mai importante pentru tine: preturile mici, accesul la ATM, internet banking, distanta dintre unitatea bancara si locuinta ta sau sediul firmei.
Conturile bancare sunt prevazute cu o serie de comisioane si taxe care variaza substantial de la o institutie la alta. Se impune astfel o analiza atenta a ofertele existente pe piata.
Daca cele mai multe institutii bancare nu percep comisioane pentru deschiderea contului, in schimb majoritatea solicita comisioane pentru administrarea lunara a contului, retragerea de numerar de la ghiseu si bancomate, plati interbancare.
Preturile mai mici nu inseamna intotdeauna cea mai buna alegere. Trebuie avute in vedere si serviciile suplimentare pe care banca le poate furniza. Poti fi nevoit sa platesti mai mult pentru serviciile care nu sunt incluse.
Sfaturi
Alege o banca situata in zona in care locuiesti sau in care lucrezi, astfel incat sa fie confortabil sa faci alimentari, sa utilizezi ATM-ul sau sa discuti cu functionarii bancari.
Verifica daca serviciul de relatii cu clientii este disponibil 24 de ore.
Asigura-te ca banii depusi in contul curent sunt asigurati in limita a 100.000 de euro de catre FNGCIMM.
Sursa: Efin.ro