Necomunicarea actelor de procedura, motivele de stingere a obligatiei, forma de executare sau subevaluarea bunurilor supuse executarii pot fi motivele invocate de debitor sau alte persoane afectate de masurile de executare silita a unui imprumut bancar pentru contestarea procedurii in fata instantelelor judecatoresti, a precizat pentru eFin.ro avocatul casei de avocatura Gilescu%Partenerii CHSH, Adrian Fenesan.
Impotriva oricarei executari silite, inclusiv in cazul executarii silite a creditului bancar, debitorul nemultumit de modul de desfasurare a procedurii de executare silita poate introduce contestatie la executarea silita conform art. 399 C. pr. civ., la instanta de executare si anume la judecatoria din raza de competenta a locului de executare. Contestatia la executare poate fi introdusa de cei interesati sau vatamati prin executare, adica de debitor, dar si de tertii vatamati prin actele sau masurile de executare silita in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat la cunostinta de actul de executare pe care-l contesta sau refuzul de a indeplini un act de executare; cel interesat a primit, dupa caz, comunicarea privind instiintarea privind infiintarea popririi; debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat la cunostinta de primul act de executarea in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie, potrivit avocatului.
Contestatiile la executarea pot avea ca obiect neregularitati procedurale care s-au produs cu prilejul activitatii de urmarire silita (necomunicarea actelor de procedura, invocarea unor motive de stingere a obligatiei, alegerea formei de executare, prescriptia dreptului de a cere executarea silita, perimarea executarii, modul de realizare a publicitatii pentru tinerea licitatiei, timpul in care se poate face urmarire, bunurile care pot fi supuse executarii silite, subevaluarea bunurilor etc.). In cazul executarii silite a unui contract de credit bancar, printre motivele contestatiei la executare pot fi aparari de fond impotriva titlului executoriu - contractului de credit bancar, daca legea nu prevede in acest scop o alta cale de atac. Apararile de fond impotriva titlului executoriu se pot invoca pe calea opozitiei la executare, mentioneaza Adrian Fenesan.
Suspendarea executarii silite poate fi dispusa de instanta de judecata competenta la cererea debitorului contestator pana la solutionarea contestatiei la executare si numai in conditiile in care debitorul depune o cautiune in cuantumul fixat de instanta, de obicei 10% din valoarea obiectului cererii. Pentru a formula contestatie la executare silita trebuie platita si o taxa de timbru care se calculeaza la valoarea bunurilor a caror urmarire se contesta sau la valoarea debitului urmarit, cand acest debit este mai mic decat valoarea bunurilor urmarite. Taxa aferenta acestei contestatii nu poate depasi suma de 194 de lei, indiferent de valoarea contestata. Instanta de judecata urmeaza sa hotarasca asupra cererii cu care a fost investita, incheie avocatul Gilescu&Partenerii.
Sursa: Efin.ro
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Despagubiri de milioane de euro pentru victimele de la Colectiv. Bursa Asigurarilor prezinta...
Asigurarea de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorie pentru patronii de cluburi, asa cum se...
Cetatenii romani cheltuie pe asigurari de 20 de ori mai putin decat orice alt cetatean european,...
"Suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste piata asigurarilor, insa avem teluri...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...