Cine iti ofera un curs mai bun: banca sau casa de schimb?


Data: 05.04.2011

Intotdeauna dilema cumpararii sau a vanzarii de euro a dat batai de cap multora si, mai ales, celor care au de platit o chirie in valuta sau alte servicii de aceasta natura.

Romanii au tendinta de a cauta cea mai buna oferta pentru euro in cursurile de schimb de la banci. Totusi, pe acest segment, cele mai aprige concurente ale institutiilor bancare au fost si sunt, in continuare, casele de schimb valutar.

Desi acestea nu sunt vazute ca fiind destul de sigure pentru a tranzactiona sume mari, de sute sau mii de euro, cei interesati trebuie sa stie ca, in realitate, nu exista niciun risc daca intrebati de la inceput de comisioanele percepute.

Pe de alta parte, singurul avantaj al bancilor in tot acest proces este ca sunt vazute ca fiind mai sigure. Aici nu exista riscul de a te trezi ca nu iti incasezi toti banii pentru ca era un anumit comision de tranzactionare sau, poate chiar mai rau, ca banii cumparati sunt falsi.

Cu cat putem cumpara un euro?

Spre exemplu, cursul BNR de luni a fost de 4,1333 lei pentru un euro, iar la acesta bancile au afisat o rata de schimb, la vanzare, de 4,19 sau 4,20 de lei pentru un euro, cu 7 bani mai mare decat cotatia bancii centrale.

Nu acelasi lucru il putem spune si despre casele de schimb, care au vandut moneda europeana cu cel mult 4,165 lei. Cotatia caselor de schimb este valabila numai pentru Bucuresti, pentru ca, daca am merge in orase din tara, precum Cluj sau Oradea, euro s-a vandut si cu 4,15 lei.

In Cluj Napoca, casa de schimb Dallas Exchange vinde euro cu 4,1650 de lei, in timp ce in Arad firma Luxor schimba cu 4,1550 lei.

Banut cu banut mai faci de un euro

La un simplu calcul am vedea ca diferenta nu este decat de un singur procent, dar acesta conteaza foarte mult atunci cand schimbam sau cumparam o suma de, sa zicem, 1.000 de euro. La o banca am da pe 1.000 de euro 4.200 de lei, in timp ce la casele de schimb valutar ne-ar costa intre 4.150 si 4.165 de lei.

Revenind la cotatia leu-euro din banci, UniCredit Tiriac vindea, luni, cel mai scump moneda europeana, cu 4,20 lei, in timp ce o buna parte din concurenti, precum BCR sau Credit Europe Bank, o vindeau cu 4,19 lei. Volksbank practica un curs intre cele doua niveluri, de 4,1950 de lei pentru un euro.

Pe de alta parte, Piraeus face o exceptie si se detaseaza de pretul de vanzare pe care-l afiseaza majoritatea bancilor, aceasta dand euro cu 4,1760 de lei. OTP merge cam pe acelasi principiu, dar vinde si mai ieftin - 4,17 lei. Daca la primele banci enumerate mai sus diferenta de vanzare intre ele si o casa de schimb valutar este de peste 10 euro, la 1.000 de euro cumparati, in ultimul grup de creditori diferenta este ceva mai mica, de 5 euro.

Cu cat cumpara euro casele de schimb valutar?

La cumpararea monedei europene, avantajul este tot in favoarea caselor de schimb si in detrimentul bancilor. Aceleasi case de schimb mai sus mentionate cumparau, luni, euro cu 4,10 lei, curs mult sub cel publicat de BNR.

In schimb, la banci cea mai mica rata de schimb pentru un euro era de 4,06 lei, iar cea mai mare de 4,095 lei. Ceea ce inseamna ca diferentele de sus se aplica tot cam in aceeasi masura. 

Sursa: Ziare.com

Articole Sfatul Specialistului »

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Asigurarea obligatorie de raspundere civila, un pas necesar pentru evitarea tragediilor in cluburi

Asigurarea de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorie pentru patronii de cluburi, asa cum se...

Romanii cheltuie putin pe asigurari si prefera politele generale

Cetatenii romani cheltuie pe asigurari de 20 de ori mai putin decat orice alt cetatean european,...

IMM-urile - o oportunitate pentru asiguratorii din Romania, politele auto - un produs nesustenabil

"Suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste piata asigurarilor, insa avem teluri...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor