In urma cu cateva luni, Astra Asigurari a introdus un nou sistem de despagubire prin care clientul pagubit RCA este pus in imposibilitatea de a-si efectua reparatia masinii avariate intr-un service auto, sustin reprezentantii Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI).
Astfel, in loc sa achite costurile de reparatie ale masinii avariate intr-un accident in care pagubitul RCA este nevinovat, acestuia ii este virat in contul sau ori intr-un cont deschis de catre Astra Asigurari pentru client, fara consimtamantul clientului, o suma derizorie de plata, care reprezinta aproximativ 25 – 40% din costurile reale ale reparatiei masinii, iar pagubitul RCA este anuntat ca a fost despagubit. Astra Asigurari fara a avea nici un document agreat si semnat de catre client pentru suma de despagubire, inchide dosarul de dauna dupa 3 – 4 zile de la avizarea daunei si ii transmite un sms clientului prin care il anunta ca acesta a fost despagubit, adauga oficialii ASSAI.
Din acel moment, clientul nu mai poate apela la nici un service auto care sa accepte reparatia masinii sale in baza politei de asigurare RCA, deoarece clientul figureaza ca despagubit si cu dosarul de dauna inchis.
Pentru a obtine banii de reparatii ai masinii avariate, clientul este obligat sa efectueze urmatoarele demersuri:
1. Sa achite din propriul buzunar intreaga reparatie catre service;
2. Sa restituie societatii Astra suma derizorie achitata de catre aceasta;
3. Sa completeze o cerere catre societatea Astra Asigurari prin care sa declare ca nu este de acord cu suma calculata de catre companie si virata in contul sau si sa solicite plata reparatiilor, conform actelor de reparatie ( deviz de reparatie si factura de reparatii );
4. Sa puna la dispozitia societatii Astra Asigurari dovada restituirii despagubirii derizorii achitate de catre aceasta;
5. Sa puna la dispozitia societatii Astra Asigurari dovada platii reparatiilor catre service;
6. Sa astepte minim 10 zile ca societatea Astra Asigurari sa ii vireze suma de despagubire;
7. In situatia in care Astra nu achita despagubirea in termenul legal de 10 zile (in cele mai multe cazuri ) va fi necesara si efectuarea unei petitii catre ASF pentru a reclama acest abuz si sa astepte minim 30 de zile raspunsul si eventual, rezolvarea petitiei sale din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
“Majoritatea clientilor nu isi cunosc drepturile pe care le au, nu cunosc nici solutiile complicate de rezolvare a acestor situatii si accepta o suma care nu le permite repararea masinii avariate intr-un accident de care nu au fost vinovati.”, sustine directorul ASSAI, Cristian Muntean.
Ce risca Astra Asigurari daca acuzatiile ASSAI se dovedesc a fi adevarate
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca a luat act de nemultumirile ASSAI legate de modul de despagubire prin polite RCA emise de societatea Astra Asigurari, precizand insa ca ASSAI nu intra sub sfera de reglementare sau supraveghere a Autoritatii. “In aceasta situatie, orice litigiu izvorat intre ASSAI si vreo societate de asigurari este strict un litigiu comercial de natura sa fie rezolvat intre parti sau prin instanta. Prin urmare, solicitarile oricaror organizatii de tip ASSAI nu intra sub incidenta ASF, care nu poate arbitra litigii contractuale intre service-uri auto si societatile de asigurari”, se arata in comunicatul ASF.
Independent de sesizarea ASSAI, Autoritatea afirma ca a solicitat deja clarificari de la Astra Asigurari in privinta modului in care intelege sa instrumenteze dosarele de dauna, societatea aflandu-se inca in termenul de raspuns pentru aceste clarificari.
In functie de calitatea, obiectivitatea si legalitatea acestor clarificari, Autoritatea de Supraveghere Financiara poate face demersuri de verificare a modului in care Astra Asigurari intelege sa ii despagubeasca pe cei care fac obiectul dosarelor de dauna.
Urmare a demersurilor de verificare si control, ASF poate aplica sanctiuni gradual si progresiv, care merg de la avertisment si amenda, pana la suspendarea si interzicerea emiterii de polite RCA de catre societatile de asigurari, potrivit Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor.
In privinta modalitatii de despagubire utilizata de Astra Asigurari, aceasta nu face obiectul avizarii de catre ASF, ci doar al verificarii pentru conformitate de incadrare in normele ASF. Normele ASF se refera in principal la plata despagubirilor juste si corecte in termen de cel mult 10 zile de la data depunerii ultimului document in dosarul de dauna, dar nu mai mult de 3 luni de la momentul deschiderii dosarului de dauna.
In plus, referitor la cazurile semnalate prin petitii individuale, ASF face urmatoarele precizari:
In cazul in care asiguratorul a formulat o oferta de despagubire ‘‘in evaluare proprie’’ (respectiv inainte de efectuarea reparatiilor), oferta cu care persoana pagubita nu este de acord, aceasta poate depune documente fiscale prin care sa arate marimea prejudiciului si sa solicite plata diferentei de despagubire cuvenite. Societatea de asigurari trebuie sa plateasca diferenta de suma in cel mult 10 zile de la depunerea documentelor suplimentare.
ASF poate verifica daca suma oferita de asigurator (pe baza evaluarii proprii a asiguratorului care trebuie sa se transpuna intr-o oferta facuta de asigurator si acceptata de catre pagubit) este platita in cel mult 10 zile de la momentul depunerii ultimului document, dar nu mai mult de 3 luni de la deschiderea dosarului de dauna.
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...