Pretul minim din oferta de la Petrom nu a influentat piata


Data: 20.07.2011

Majoritatea actiunilor au fost tranzactioante inca de la deschidere la preturi usor peste ultimele cotatii de luni, piata urmand in continuare evolutia burselor vest-europene. Totusi, cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca in piata au fost realizate tranzactii cu volume reduse de titluri.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au fost suspendate de la tranzactionare inaintea deschiderii sedintei bursiere de marti, in asteptarea anuntului privind pretul minim din oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din titluri. Tranzactiile au fost reluate la ora 12:58.

Revenirea actiunilor OMV Petrom la tranzactionare a influentat indicii bursieri in care sunt analizate, insa pentru scurt timp.

Tranzactiile cu titlurile companiei petroliere au fost reluate la ora 12:58, iar in doar un minute pretul acestora a urcat cu 2,23%, amplificand si ascensiunea indicilor bursieri.

Astfel, la ora 12:59, indicele general al pietei, BET-C, a atins punctul maxim de crestere, plasandu-se cu 1% peste nivelul de la inchiderea de luni.

Ulterior, la fel de repede actiunile OMV Petrom au trecut pe scadere usoara, pentru cateva minute, iar pana la finalul sedintei au fost tranzactionate la preturi cu aproape 1% mai mari decat luni. Oscilatiile au venit pe un rulaj foarte redus, de 137.000 de lei. La finalul sedintei, titlurile companiei erau cotate la 0,3821 lei, pret in crestere cu 0,29%.

Cotatia este cu 3% peste pretul minim aprobat de Guvern in oferta, de 0,3708 lei/actiune, si, totodata, cu 17% sub nivelul maxim cerut, de 0,46 lei/titlu.

"Oferta de la Petrom nu a mobilizat segmentul de retail autohton, care asa subtire cum este el are cea mai mare greutate in tranzactiile de la BVB.

Pe de o parte eforturile de marketing in aceasta directie ale Guvernului si consortiului de intermediere nu au fost substantiale, iar pe de alta parte in conditiile dificile de piata pretul de referinta stabilit de Executiv este cu numai 3% sub pretul curent de pe bursa.

Ceea nu constituie un stimulent puternic in special pentru segmentul de retail", a declarat pentru MEDIAFAX seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Totusi, el crede ca sunt sanse mari ca oferta sa se incheie cu succes, deoarece pretul de oferta este indeajuns de atractiv pentru investitorii institutionali straini.

"Avand in vedere free-float-ul redus al Petrom, oferta publica este singura ocazie pentru ca un mare investitor financiar sa acumuleze o pozitie importanta pe Petrom fara sa urce pretul in piata.

Intre elementele cele mai concrete de atractivitate ale Petrom sunt resursele substantiale de titei si gaze in conditiile unui pret al petrolului asteptat sa se situeze la niveluri ridicate si o imbunatatire substantiala a profitabilitatii liniei de business de productie gaze ce va creste substantial in conditiile liberalizarii pietei de gaze si electricitate pentru consumatorii non-casnici pana la sfarsitul lui 2013", a explicat analistul.

Sursa: Bloombiz.ro

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor