Economia Romaniei da semne de revenire, iar Fondul Monetar International isi mentine prognoza de 1,5% crestere economica pentru 2011, a anuntat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Avem crestere pozitiva in primul trimestru si exista indicii ca vom inregistra crestere si in al doilea trimestru. Mentinem aceasta prognoza de 1,5% crestere pozitiva sau chiar mai mult.
A fost o scadere in rata somajului, este un semn pozitiv, a fost crestere industriala, vedem semne pe care si oamenii de pe strada le vor vedea pe viitor. Ma astept ca pe parcursul acestui an tot mai multi sa simta crestere in bugetele lor", a declarat Franks, luni seara, intr-o interventie la Realitatea Tv.
Din punctul sau de vedere, economia Romaniei a intrat in recesiune atat din cauza problemelor la nivel international, cat si din cauza dezechilibrelor interne.
"Eu cred ca situatia in SUA este diferita, insa cand ne uitam in Romania este o recesiune profunda cauzata de criza internationala si de dezechilibre severe, care existau inainte de criza. Dezechilibre de cont curent, dezechilibre bugetare. A trebuit sa treaca ceva timp ca sa se inceapa sa se culeaga roadele acestei cresteri.
Sunt unele riscuri in continuare, de aceea autoritatile au luat decizia de a face un acord preventiv. Pacientul isi revine, insa este bine sa avem o polita de asigurare pentru evenimentele ce ar putea avea loc in mediul international. Ar trebui sa fie niste socuri puternice ca Romania sa aiba nevoie de banii din acordul preventiv, iar daca apare un soc neprevazut acesti bani vor fi un sprijin pentru Romania", a precizat seful misiunii FMI in Romania.
Cresterea TVA a majorat inflatia
Potrivit lui Franks, inflatia este cu siguranta mai mare decat FMI sau BNR ar vrea sa vada, dar asta din cauza cresterii TVA de anul trecut, crestere care a trebuit sa fie insa facuta. "Cresterea pretului la alimente si energie, de asemenea, a influentat inflatia. Insa inflatia se va diminua treptat", a completat acesta.
Intrebat daca un premier independent ar putea aduce schimbari in scena economica a Romaniei, Jeffrey Franks a refuzat sa faca un comentariu politic.
"Nu e pozitia mea sa emit opinii cu privire la problemele politice din Romania. Procesul democratic trebuie sa continuie. Trebuie ca oricine e la putere sa duca politici sanatoase economice. Nu as dori sa fac speculatii la zvonurile politice. Nu sunt in contact cu aceste discutii politice", a declarat el.
Legat de privatizarea marilor companii de stat, reprezentantul FMI a tinut sa precizeze ca Fondul nu va impune guvernului o configurare anume si nu va sugera cate companii sa fie privatizate sau restructurate.
"In urmatoarea vizita vom studia 20 de intreprinderi importante, ne vom uita la strategiile pentru fiecare firma si vom vedea cum vor fi puse in functiune strategiile pentru urmatorul an si jumatate. Dupa cum stiti, sectorul energetic este una din zonele prin care incepem reformele structurale. Sunt companii care sunt proprietatea statului care nu sunt profitabile. Este mai bine sa se restructureze, sa fie mutate dinspre sectorul public catre cel privat", a mai spus Franks.
Seful misiunii FMI in tara noastra s-a aratat optimist cu privire la posibilitatea ca Romania sa-si plateasca datoria catre organismele internationale la care s-a imprumutat.
"Prognoza economica este o stiinta imperfecta. 98% dintre economistii lumii au esuat in a prezice aceasta criza. Atunci cand economistii esueaza ar putea sa fie prea pesimisti cu privire la recuperare. Noi credem ca am fost realisti.
Cred ca este foarte important ca oamenii sa-si dea seama ca au existat dureri in aceasta recesiune, in Romania. Speram ca reformele pe care le va face guvernul sa fie unele de care sa beneficieze toata lumea. Imprumutarea de bani cand ai nevoie de ei este o asistenta semnificativa, iar rata dobanzii este mult sub nivelul pietei. In timpurile mai bune ce vor veni, sunt sigur ca va fi mai usor sa platesti datoria", a conchis acesta.
Sursa: Ziare.com
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...