Dolarul american trepideaza


Data: 12.08.2009

Pe 20 iulie notam ca motivatia mentinerii unui pariu impotriva euforiei globale se diminuase considerabil, riscul prelungirii acesteia devenind mai important decat probabilitatea acutizarii unei corectii in masura sa genereze o tendinta clara si randamente notabile.

Cateva zile mai tarziu am avansat ipoteza conform careia in conditiile prelungirii euforiei globale presiunile negative afectand dolarul american si yenul japonez aveau o sansa distincta de a se accelera. Reiteram astfel scenariul unor deprecieri generalizate ale celor doua monede introdus in perioada martie - aprilie si abandonat temporar la inceputul lunii iunie.

Pe parcursul ultimelor doua saptamani, dolarul australian si dolarul neo-zeelandez au castigat aproape 3% in fata dolarului american. Lira sterlina si moneda unica europeana, insa, au avut evolutii marginale in fata monedei americane.
In aceeasi perioada, dolarul australian si dolarul neo-zeelandez au castigat peste 5% in fata yenului japonez. Lira sterlina si moneda unica europeana au castigat peste 2% in fata monedei nipone.

Datele observabile la acest moment, insa, mi-au impus o examinare critica rapida a directiilor evocate mai sus.

Trepidatiile resimtite pe parcursul saptamanilor recente la nivelul bursei de actiuni din China au fost completate pe 7 august de o serie de declaratii exprimate de catre oficiali de top ai autoritatilor politice si financiare de la Beijing conform carora guvernul va monitoriza evolutia pietei de capital iar abordarile de politica monetara vor favoriza un control mai rigid al lichiditatii.

Pe de alta parte, desi cele mai recente date guvernamentale privind dinamica pietei muncii din Statele Unite anuntate pe 7 august au surprins pozitiv asteptarile iar bursa americana de actiuni a ramas in controlul cumparatorilor, pe parcursul aceleiasi zile dolarul american a castigat teren in mod generalizat la randul sau. A fost prima ocazie marcanta in perioada care a trecut din toamna anului trecut cand am observat o corelatie directa, si nu inversa, intre evolutia bursei americane si cea a dolarului.

O serie de valute apartinand economiilor emergente, inclusiv celor din Europa de Est, pierd teren deja de cateva zile in fata monedei americane - fenomen indicativ pentru o retragere a capitalurilor de la "periferiile riscurilor globale" catre "centrul" inca denominat in dolar american.

Un alt factor major de risc va fi reprezentat de anuntul de politica monetara al Rezervei Federale programat pentru miercuri - moment la care banca centrala americana are posibilitatea pronuntarii atat in privinta perspectivelor legate de rata cheie a dobanzii, cat si in cea a programelor de relaxare monetara cantitativa.

In acest context, consider ca parametrii de risc nu mai favorizeaza sustinerea unor pariuri impotriva dolarului american si a yenului japonez.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Tradeville este noul nivel Vanguard. In spatele acestei transformari a firmei de brokeraj stau 14 ani de expertiza bursiera, inovatie tehnologica, transparenta si permanenta comunicare cu clientii, concretizate prin leadership in tranzactionarea on-line in Romania.

O platforma integrata de tranzactionare si extinderea regionala in Europa de Est reprezinta oferta pe care Tradeville o face investitorilor. Ne puteti accesa la
www.tradeville.eu si, in continuare, la www.vanguard.ro.

Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale

Tradeville S.A.

V-a placut acest material si doriti sa aflati mai multe despre pietele financiare globale?

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor