Cele 9 mari banci s-au angajat sa-si mentina expunerea in Romania


Data: 19.11.2009

Cele 9 mari grupuri bancare straine prezente in Romania s-au angajat din nou miercuri in fata FMI si BNR, la Bruxelles, sa-si mentina expunerea locala, solicitand insa instrumente adecvate de investitii, a anuntat FMI, care precizeaza ca expunerea era in octombrie similara celei din martie.

"In cadrul intalnirii de azi (miercuri, n.r.) din Bruxelles, bancile-mama a celor mai mari banci ce activeaza in Romania si-au reafirmat angajamentele pentru a mentine expunerea pe tara si pentru a asigura niveluri adecvate de capital de peste 10% pentru subsidiarele lor, in conformitate cu rezultatele testelor de stres realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR)", arata comunicatul publicat de Fondul Monetar International (FMI).

Bancile au convenit sa mentina in continuare expunerile fata de reperul stabilit pentru finalul lunii martie 2009, conform primelor discutii purtate in acest sens desfasurate la finalul lunii martie si la mijlocul lunii mai, la Viena si la Bruxelles.

"La sfarsitul lui octombrie 2009, expunerea bancilor-mama pe Romania a fost mentinuta in mare parte la nivelul din data de referinta (martie 2009). in unele cazuri, expunerea a scazut temporar sub nivelul stabilit.

Aceste banci si-au reafirmat insa intentia de a-si respecta angajamentele. in acest sens, bancile au subliniat nevoia de instrumente de investitii adecvate", mai arata comunicatul.

FMI: Bancile si-au respectat promisiunile

De asemenea, FMI subliniaza ca toate bancile-mama si-au respectat promisiunile de a aduce capital aditional in functie de nevoi pana la finalul lui septembrie 2009, primul reper pentru asigurarea unei solvabilitati minime de 10% pe perioada acordului extern al Romaniei cu FMI. Al doilea reper este fixat pentru finalul lui martie 2010.

La intalnire au participal reprezentanti ai principalelor noua grupuri bancare prezente in Romania - Erste Group, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - si oficiali ai BNR, Comisiei Europene, FMI, BERD, Bancii Europene de Investitii, Bancii Mondiale, Bancii Centrale Europene si autoritati din tarile de provenienta ale entitatilor financiare.

"Pe parcursul intalnirii de astazi, participantii au fost informati cu privire la stadiul discutiilor intre FMI, CE si autoritatile romane asupra evaluarii programului de asistenta financiara. Programul ramane in vigoare.

Discutiile vor continua in saptamanile care urmeaza si o alta misiune va reveni la Bucuresti imediat ce situatia politica se va clarifica pentru a finaliza cu succes a doua evaluare din cadrul programului", reitereaza Fondul.

"Angajamentele bancilor-mama, alaturi de sustinerea financiara multilaterala, vor ajuta sistemul financiar din Romania sa suporte mai bine actuala scadere economica si sa reintoarca economia pe o cale de crestere sustenabila", arata comunicatul.

La inceputul acestei luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca expunerea totala pe Romania a principalelor noua banci straine este la 98% din nivelul-reper de la finalul lui martie 2009.

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor