Data: 25.07.2011
Timpul este tot mai valoros - si mai putin - pentru ajungerea la un acord in Congresul American, acord care sa duca la ridicarea plafonului de datorie, situat in prezent la 14,3 trilioane de dolari si depasit deja in luna mai. Trezoreria a reusit, prin redistribuirea unor fonduri, sa amane reperul care ar fi insemnat intrarea SUA in incapacitate de plata pana pe 2 august. Pentru a fi implementata confortabil, decizia politica ar trebui sa vina insa la inceputul acestei saptamani, potrivit analistilor X-Trade Brokers.
"Americanilor le place tensiunea, se pare - si nu doar in filmele de actiune. Dupa momentele dramatice din primavara, cand oprirea activitatii sectorului public a fost evitata la limita, o noua din aceeasi serie tine pietele cu sufletul la gura", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Atentia s-a indreptat inspre problemele SUA dupa ce raspunsul autoritatilor europene la criza a fost pe placul pietelor: scaderea dobanzilor percepute celor trei state care au apelat deja la finantare de urgenta, prelungirea maturitatii amprumuturilor si puteri de interventie sporite pentru fondul de stabilitate. Modalitatea de restructurare a datoriei Greciei are sanse foarte mari sa fie catalogata drept default, dar perceptia este de miscare ordonata, cu care pietele deja s-au impacat - mai ales ca Banca Centrala Europeana nu va dezumfla colacul de salvare aruncat bancilor grecesti.
Plasarea dolarului in centrul sistemului financiar global si a titlurilor de stat americane in categoria investitiilor cele mai sigure reprezinta motivul pentru care chestiunea default-ului in ceea ce priveste SUA (chiar si din motive juridice), preocupa lumea intreaga. Si in primul rand China, care, prin vocea unui oficial al Bancii sale Centrale, a afirmat ca SUA "nu poate si nu va intra in faliment". Ziua de luni, 25 iulie, este termenul-limita cel mai recent declarat de republicani si democrati. "Fiecare dintre cele doua tabere are propriul sau plan de reducere a deficitului bugetar - marul discordiei in cazul de fata - insa un compromis este absolut necesar pentru a trece atat de Camera Reprezentantilor controlata de republicani, cat si de Senatul dominat de democrati. In lipsa unui acord, turbulentele de pe pietele financiare pot capata o intensitate care ar aminti de criza din 2008. Ar fi un eveniment fara precedent, iar reactia in privinta titlurilor de stat americane este greu de anticipat. Desi pare ilogic, in prima faza titlurile de trezorerie s-ar putea aprecia - insa e greu de presupus ca o asemenea situatie s-ar putea prelungi", a precizat Victor Safta.
In scenariul unei blocari, chiar si temporare, a platilor in contul datoriei publice a SUA, pietele de actiuni din intreaga lume ar avea de suferit. Fed ar putea lua din nou in considerare pornirea tiparnitei pentru a atenua socul blocarii finantarii pentru proiectele publice si sistemele de sanatate si asigurari sociale. Dolarul ar fi vulnerabil, iar aurul ar atrage influxuri majore in drumul spre noi maxime record. Valul de aversiune la risc ar atinge cel mai probabil si monedele din regiunea centrala si est-europeana. Leul, desi vazut ceva mai bine prin prisma procesului de imbunatatire fiscala, ar urma cel mai probabil tendinta principala de scadere a valutelor din regiune.
Sursa: Efin.ro