Data: 31.05.2011
Nu toate raspunsurile vor fi in aceasta nota. Mihai Piscan, head of retail la EFG Eurobank Securities, este de parere ca avem bursa pe care o meritam.
"Nu stiu de ce dorim ca intr-o tara la nivelul nostru de dezvoltare sa avem o bursa la alt nivel de dezvoltare. Bursa reflecta nivelul de societate la care traim noi", spune Piscan, nu fara a aminti de nevoia unei educatii financiare.
O parte din vina o poarta si statul care nu a prezentat niciodata un interes vadit pentru Bursa, spune Dragos Manolescu, portfolio manager la OTP Asset Management Romania.
De altfel, in -94--95 cand noi ne afla in plina "Cuponiada", maghiarii cumparau participatii la principalele companii din tara.
"Fiind direct implicati, au devenit mai interesati de bursa", revine expertul EFG Eurobank.
La fel de adevarat ca nici scandalul FNI nu a ajutat foarte mult imaginea industriei fondurilor, indirect lovind si in piata de capital.
Trecand peste toate acestea, Radu Hanga director general BT Asset Management, nu poate ignora problemele actuale, des mentionate.
"O mare problema a pietei romanesti de capital este lipsa de diversificare".
Ce ar insemna listarea Romgaz, Hidroelectrica si Romtelecom pe bursa
O problema ce si-ar putea gasi rezolvarea prin listarea unor companii ca Romgaz, Hidroelectrica si Romtelecom.
Ceea ce ar aduce si un plus de vizibilitate, pentru piata romaneasca, in fata investitorilor externi.
"Noi nu mergem cu prea multe companii afara si orice apare nou si interesant este o noua sursa de atractie", afirma Mihai Piscan.
Opinie pe care o impartaseste si Dragos Manolescu. Acesta, la randul lui, aminteste ca, pana la urma, Hidroelectrica si Romgaz sunt "perlele" din portofoliul Fondului Proprietatea.
Chiar si asa, entuziasmul pentru Fondul Proprietatea pare a se fi stins rapid.
Cat de atractiv mai e Fondul Proprietatea
Poate fi doar o impresie de moment, atat timp cat cei care cumpara, o fac gradual, pentru ca nu au niciun interes sa ridice preturile, asa cum crede reprezentantul OTP Asset Management.
Acesta spune ca interesul va creste atunci cand despagubitii vor incepe sa isi vanda actiunile.
Piscan face o scurta evaluare a atractivitatii Fondului Proprietatea, in randul investitorilor straini.
"Sunt 22% investitori straini. Fondul Proprietatea face 60% din tranzactii, pe Bursa de la Bucuresti".
Pentru a ne face o idee mai buna asupra ce inseamna cei 60%, Manolescu aminteste ca nivelul zilnic de tranzactii pe BVB atinge, in zilele cele mai bune, 10 milioane de euro.
Ce nivel ar trebui sa tintim, pentru a putea fi luati in seama? "Un nivel de la 10 pana la 100 de ori mai mare", raspunde Piscan.
Brokerii aduc companii straine, pe bursa autohtona
O incercare de crestere ar putea fi considerata initiativa Tradeville, care va aduce pe piata romaneasca, prin intermediul sistemului alternativ de tranzactionare, actiuni la companii germane precum Bayer, E.ON sau Deutsche Telekom.
O actiune buna, in opinia lui Mihai Piscan, care aminteste ca in acelasi mod a ajuns si Erste si Daimler.
"Investitorii locali s-ar uita la aceste active, dar in primul rand trebuie sa-i faci sa vina catre Bursa si nu cred ca ii poti atrage listand companii din afara.
Daca e sa investesti in Deutsche Telekom ai o mare problema, care este accesul la informatie", considera Radu Hanga.
Sursa: Bloombiz.ro